Nový Nikon 1 AW1 ako prvý s vymeniteľnými objektívmi odolný proti vode, pádu aj mrazu

0
1271

Nikon 1 AW1Spoločnosť Nikon predstavila celkom prvý fotoaparát s vymeniteľnými objektívmi, ktorý je zároveň vodeodolný a odolný aj voči otrasom. Nikon 1 AW 1 sa označením aj niektorými prvkami podobá na známu sériu NIKON 1, no spoločné majú ešte niekoľko prvkov. Jeho zaujímavosťou v tejto verzii však je, že je s ním možné fotografovať pod vodou, hoci nejde o primárny druh použitia (až do hĺbky 15 m) a ešte k tomu je odolný na pád z max 2 metrovej výšky a mraz do -10°C. Odolnosť je to, čo často drahším kvalitným nezrkadlovkám chýbalo. Disponuje univerzálnou použiteľnosťou, pričom odolnosť aj v iných podmienkach v divokej prírode ho len dostáva ďalej. Výhodou je, že je použiteľný s objektívmi fotoaparátov typu Nikon 1. Na trh prichádza s vlastnými objektívmi, ktoré nesú označenie 1 NIKKOR AW, ktoré sú rovnako odolné. K vylepšenej ochrane vnútra prístroja prispieva gumové tesnenie všade tam, kde by ste ho čakali aj nečakali. Tesnením disponuje aj bajonet objektívu, keďže práve toto miesto je z tých spojovacích miest najkritickejšie. Fotoaparát počíta na používanie mokrými rukami, alebo na vode.

Fotoaparát sa v oficiálnych správach spája s označeniami ako superrýchly a určený má byť na snímanie objektov v pohybe s vysokokvalitným záznamom. Disponuje pokročilé hybčridné zaostrovanie a nechýba ani možnsoť nakrúcania Full HD videa. S 14,2 megapixelovým senzorom CMOS formátu CX siaha až na 6400 ISO. Dostať je z neho možné až až 60 snímok za sekundu a 15 snímok za sekundu pri automatickom zaostrení.. Presnejšie ide o duálny systém spracovania obrazu EXPEED 3°. Ktorý umožňuje rýchle sériové snímanie až 15 snímok za sekundu s automatickým zaostrením a 60 snímok za sekundu pri automatickom zaostrení s pevným bodom, čo umožňuje snímanie aj tých najrýchlejších akcií vo vysokej kvalite.

Objektívy 1 NIKKOR AW
Špecializovaný transfokátorový objektív 1 NIKKOR AW 11–27.5mm f/3.5–5.6 a širokouhlý objektív 1 NIKKOR AW 10mm f/2.8 sú rovnako atraktívne a robustné ako fotoaparát, s ktorým prichádzajú na trh súčasne.

Funkcie rozpoznávajúce typ prostredia
Funkcie rozpoznávajúce typ prostredia zabudované vo fotoaparáte pomáhajú ustrážiť každé dobrodružstvo a uľahčujú snímanie v náročnejších podmienkach. Podpora pre systémy GPS a GLONASS umožňuje zaznamenávanie presných informácií o polohe formou obrazových údajov (EXIF). Duálny výškomer/hĺbkomer sleduje nadmorskú výšku alebo hĺbku (pod vodou) pomocou údajov zaznamenávaných v prírastkoch po 1 m6. Elektronický kompas potvrdzuje orientáciu a dokáže zaznamenať smer otočenia fotoaparátu pri snímaní.7 Na udržanie fotoaparátu vo vodorovnej polohe slúži virtuálny horizont, ktorý potvrdí pozíciu fotoaparátu a zabráni vzniku klesajúcich línií.

Čarovné videosekvencie
Nikon 1 AW1 umožňuje snímať videosekvencie v kvalite Full HD 1080p pod vodou, v mrazoch a v strede akcie. Vďaka systému automatického zaostrovania s fázovou detekciou a plynulým, nehlučným prechodom pri automatickom zaostrovaní metráž vyzerá prirodzene a má skvelý zvuk. Snímajte v režime videosekvencií a počas filmovania si urobte fotografiu v plnom rozlíšení. Vyberte režim Advanced Movie Mode (Režim pokročilých videosekvencií) a nastavenia manuálnej expozície môžete zmeniť tak, aby ste nastavili čas uzávierky a clonu, alebo môžete filmovať s menšou veľkosťou obrazu a dosiahnuť dramatické efekty v mimoriadne spomalenom zábere.

Nechýba ani sortiment vodotesného príslušenstva
Nikon 1 AW1 budete disponuje vodotesným remienkom AN-N3000 na fotoaparát alebo s remienkom AH-N6000 na ruku. Fotoaparát a jeden z objektívov 1 NIKKOR AW sa dá prenášať v mäkkom vodotesnom puzdre CF-N7000. S gripom GR-N6000 sa zas môžete vybrať fotiť aj do extrémnych prostredí. Ďalším príslušenstvom môže byť silikónový plášť CF-N6000 na ochranu hrán fotoaparátu pred poškriabaním. Pre ešte lepšie zážitky je možné použiť vodoptesné potápačské púzdro WP-N2 s ktorým bude možné potápanie až do hĺbky 40 metrov, kde je kvôli tlaku vody nutné riešiť ochranu každého zariadenia.

Dodávané príslušenstvo a softvér

  • Nabíjateľná lítium-iónová batéria EN-EL20
  • Nabíjačka MH-27
  • USB kábel
  • Popruh na použitie na pevnine
  • Kryt bajonetu BF-N2000
  • Ochrana tesniaceho O-krúžku PA-N1000
  • Silikónová vazelína WP-G1000
  • Softvér ViewNX 2
  • Softvér Short Movie Creator

Zdroj: oficiálne informácie týkajúce sa novinky uvádzanej na trh