Nový film Davida Cronenberga Mapy ku hviezdam na Cinematiku

0
2038

Mapa ku hviezdamTlačová správa 2. septembra 2014:  Medzinárodnému filmovému festivalu Cinematik sa na poslednú chvíľu, len dva týždne pred svojím začiatkom, podarilo do programu zaradiť dve novinky od dvoch legendárnych režisérov: v Cannes ocenené Mapy ku hviezdam Davida Cronenberga a Žiarlivosť  Philippa Garrela. 9. ročník festivalu Cinematik sa uskutoční v dňoch 10. – 15. septembra v Piešťanoch.

Film Mapy ku hviezdam (Maps to the Stars) patril medzi najlepšie prijaté a najviac diskutované na tohtoročnom festivale v Cannes. Nakoniec bol aj ocenený, keď predstaviteľka hlavnej hrdinky Julianne Moore získala cenu pre najlepšiu herečku. Moore stvárňuje herečku, ktorá sa snaží získať rolu v remaku filmu, ktorý pred mnohými rokmi preslávil jej matku. Verí, že jej to pomôže vysporiadať sa s minulosťou a s matkou, ktorá ju týrala.

Cronenberg opäť ponúka divoký príbeh, tentokrát z prostredia Los Angeles a Hollywoodu. S čiernym humorom zobrazuje hollywoodsku rodinu, ktorej členovia sa ženú za slávou, idú si navzájom po krku a snažia sa zahnať nemilosrdných duchov vlastnej minulosti. Výsledkom je príbeh o dravej potrebe slávy a uznania v 21. storočí. Okrem Julianne Moore sa vo filme predstaví Mia Wasikowska, Robert Pattinson, alebo John Cusack.

Keďže Mapy ku hviezdam sa nemohli hrať na žiadnom festivale do skončenia festivalu v Toronte, Cinematik ho bude premietať doslova prvý deň, keď je to možné – 15. septembra ako svoj úplne posledný film.

Philippe Garrel patrí medzi najvýraznejšie osobnosti generácie režisérov, ktorí nastúpili po francúzskej novej vlne. Svojimi neskorými filmami sa opäť vrátil do pozornosti festivalov a kritikov – aj vďaka spolupráci so svojim synom, hereckou hviezdou Louisom Garrelom. Aj u nás je známy najmä ich prvý spoločný film, autobiograficky ladení Pravidelní milenci (Les amants réguliers) o udalostiach z mája 1968.

Ich zatiaľ posledný spoločný film Žiarlivosť (La jalousie) vychádza taktiež z režisérových spomienok, tentokrát však na jeho otca, tiež známeho herca Maurica, ktorého stvárňuje práve Louis. Ide o jednoduchý príbeh o láske a nevere: asi tridsaťročný, životom pretĺkajúci sa herec opustí svoju rodinu a skúsi hľadať šťastie s novou ženou. Snaží sa pritom udržať si vzťah so svojou malou dcérou, no nie je to jednoduché. Film Žiarlivosť je uvádzaný v spolupráci s Francúzskym inštitútom.

Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany je realizovaný s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu.
Hlavný organizátor: Cinematik, s.r.o.
Filmoví partneri:
Eye on Films, Francúzsky inštitút, Literárny fond, Letná filmová škola Uherské Hradiště
Spoluorganizátori:
Mesto Piešťany, Mestské kultúrne stredisko mesta Piešťany, US Lúčnica – Dom umenia Piešťany, Kursalon
Hlavní mediálni partneri: Film Europe Channel, aktuálne.sk, Rádio_FM, Rádio Devín, Kinema.sk
Mediálni partneri: PNky.sk, TV Karpaty, doba.sk, .týždeň, kamdomesta.sk, gregi.net, shiz.sk, piestanylife.sk, Rádio Slovakia International, zaujimavosti.net, Gong