Nodame Cantabile, film nakrúcaný aj na Slovensku nie je na Slovensku

1
1680

Japonský koprodukčný film Nodame Cantabile hovorí príbeh o talentovanom dirigentovi, ktorému sa podarí postaviť na nohy jeden slávny ale upadajúci orchester. Vychádza z príbehov kreslených v typickom japonskom štýle manga a patrí medzi typické filmy pre japonskú mládež, kde sa snažia tvorcovia zmiesiť umenie, modernú dobu s tou minulou a zároveň ukázať aj niečo z nadprirodzených prvkov, mágie atď. V hlavnej úlohe sa predstavil japonský herec, idol japonskej mládeže, samotný a slávny Hiroshi Tamaki. Nám to naozaj nič nepovie. Film si píše dátum vydania v decembri 2009 a oficiálny japonský názov znie Saishuu-gakushou – Zenpen.

Prečo však film spomíname?
Nakrúcalo sa vo Viedni, ale čo je hlavné, aj na Slovensku. Bratislavská Reduta zažila vo svojej koncertnej hale ozajstnú filharmóniu, v ktorej technicky značne vypomáhali českí filmári. Japonskí a českí filmári dohromady tvorili tím operujúci práve v Rakúsku aj na Slovensku. Nebyť práve Čechov, zrejme by sa samotným Japoncom pracovalo veľmi zle. Prizvali pritom aj takých hercov ako Naďu Konvalinkovú a Lubomíra Lipského. Vo filme sa objaví tiež Slovenské národné divadlo.

Aj keď nešlo o nijak významný filmársky počin pre Slovensko, možno by sa našli Slováci, ktorí by si ho radi pozreli, už len preto, že sa nakrúcal u nás, prinajmenšom by sa našli aspoň tí, čo si medzi možno až 500 slovenskými hercami chceli pozrieť svoje meno v titulkoch, alebo hľadať svoju tvár niekde na chodbách, v hale či v hľadisku. Film však nebol premietaný, nebol ani v DVD požičovniach a už vôbec nie v predaji. Je však jasné, že japonská filmová kultúra ani nie je to pravé a vítané u nás. že nechápete o čom je reč? Skúste si pozrieť aspoň 2 moderné japonské filmy pre mládež a možno pochopíte.

Ukážka z filmu:

Následne niekoľko úryvkov z filmu. Ak s ním máte niečo spoločné, hľadajte sa, prípadne hľadajte slovenské miesta v ňom. Hoci sa dalo na Youtube nájsť niečo z filmu, nejde o kompletný film. Lubomíra Lipského je možné vidieť v niektorých z posledných ukážok, rovnako tak úryvky zo Slovenska.

Ospravedlňte výpadok, avšak videá boli zmazané

Comments are closed.