Nikon P600 ponúkne nenáročnému fotografovi kvalitný 60x optický zoom

0
2226

Nikon P600Fotoaparát P600 možno hodnotiť ako zaujímavý ultrazoom. V našej redakcii sme mali možnosť vyskúšať tmavočervenú verziu fotoaparátu, ktorého prvé prvky udierajúce do očí sú telo pripomínajúce malú zrkadlovku a výklopný displej. Hlavným plusom však bude nepochybne 60x optický zoom doplnený o 4x digitálny zoom a zopár vlastností, ktoré používateľ zistí až počas používania.

Obrazový snímač: 11mm (1/2,3“) CMOS 16,1 Mpx
Batéria: Li-lon, 3.0
Elektronický hľadáčik
Možnosť pripojenia WIFI
Optická vibrácia obrazu

Vzhľad
Prístroj ponúka automatické fotografovanie, aj manuálne režimy a kreatívne režimy. Slúži k tomu otáčavé koliesko na hornej strane. Neďaleko neho je tlačidlo ON/OFF, pri ňom programovateľné tlačidlo Fn a spúšť s objímkou v typickom štýle približovania ZOOMu a odďaľovania. Na opačnej strane sa nachádza spúšť blesku. Predná strana je tvorená pevným objektívom, na jeho bočnom okraji v dostupnosti ľavej ruky sa nachádza približovanie a odďaľovanie ZOOMu. Áno, čítate dobre. Sú hneď dva spôsoby, akými možno upravovať ZOOM. Možno to chápať ako zbytočnosť, no v prípade užívateľov, ktorým viac vyhovuje bočné ovládanie a kým iným môže vyhovovať zas ovládanie pri spúšti, ide o celkom prijateľné riešenie. Zadné ovládanie disponuje otáčavým displejom a ovládacími prvkami bežnými pre digitálne fotoaparáty plus koliesko pre úpravu hodnôt pri manuálnom fotografovaní, podobne ako si hodnoty nastavujete aj pri zrkadlovkách.

Objektív chráni odnímateľný kryt z čierneho plastu. Ten môžem pokladať za náchylný na poškodenie, pokiaľ by sa vám skotúľal po skalách. V rámci statívov sa hodia bežné statívy, pre klasický závit.

P600
P600 je zaujímavý kúsok, ktorý za jednu zo svojich predností predstavuje schopnosť spracovávania prvej snímky, kým fotografujete druhú. To sa deje v pozadí a tak šetrí čas. Polkilogramový prístroj sa drží podobne ako zrkadlovka a kto by zatúžil po jej vlastnostiach, môže si fotografovanie prepnúť na náhľad do hľadáčika. Ten je síce elektronický a pre mňa osobne malý, no stačí. Základom pre prinášanie obrazu k fotografovi je 3“ antireflexný displej s 921 000 pixelmi, ktorý síce nie je dotykový, no vyklápať si ho môžete na spôsob kamery a nakloniť pri držaní fotoaparátu priveľmi nízko, či priveľmi vysoko. Displej si natočíte vždy k vám, prípadne ho zaklopíte a kryjete ho priložený k telu prístroja.

Užívateľ má k dispozícií výber expozície automatiky, clonovej automatiky, časovej automatiky, manuálny expozičný režim a taktiež korekciu expozície.

Fotografovanie
Vytváranie snímkov je klasické pomocou spúšte, kde vlastne ani netreba príliš rozoberať jeho samotný priebeh. Ponúka slušný uhol a tak je v snímke dostatočný záber. Pri priblížení najlepšie zaostruje na väčšie detailné objekty, pričom na malé už môže byť problém. Makro sa vám podarí naozaj veľmi pekné. Žiaľ osobne som mal šťastie aj na neideálne snímky. Tie sa vám podarí azda najviac v prípadoch slabého alebo len nedostatočného osvetlenia. Na svoje si prídu všetci tí, ktorí fotoaparát nepoužívajú na jediný druh fotografovania. Pri veľkých snímkach síce nie vždy môžeme hovoriť o „billboardovej kvalite a ostrosti“ keďže sa môže objavovať šum. Pri zaostrení na jeden objekt v popredí sa vytvára bukeh v pozadí, no šum badať aj na zaostrenej a aj rozmazanej časti snímky (foto nižšie).

Nikon P600

Nakrúcanie videa
Ďalšie plus prístroja je nepochybne video. Možnosti rozmerov a rýchlosti videa si užijú hlavne kreatívnejší používatelia. Vo výbere je totiž niekoľko režimov nahrávajúcich spomalené video, ale aj zrýchlené video o polovicu, ktoré je určené skôr pre zábavu.
Nakrúcanie videa vo formáte *.MOV je možné v režimoch:
1080/30p (predvolené nastavenie): 1920 × 1080/16 : 9, 1 080/25p (predvolené nastavenie): 1920 × 1 080/16 : 9, 1080/60i: 1920 × 1080/16 : 9, 1080/50i: 1920 × 1080/16 : 9, 720/30p: 1280 × 720/16 : 9, 720/25p: 1280 × 720/16 : 9, iFrame 720/30p: 1280 × 720/16 : 9, iFrame 720/25p: 1 280 × 720/16 : 9, 480/30p: 640 × 480/4 : 3, 480/25p: 640 × 480/4 : 3, HS 480/4×: 640 × 480/4 : 3, HS 720/2×: 1280 × 720/16 : 9, HS 1080/0,5×: 1 920 × 1 080/16 : 9

Neobyčajné testy
Opakovane som bol pre iný projekt nútený fotografovať dianie na obrazovke LCD televízora. S týmto má mnoho fotoaparátov naozaj problém. V prípade P600 však šlo o hladkú prácu, pri ktorej si okamžite poradil s fotografovaním diania na obrazovke so zachovaním farieb cez deň aj počas slabého svetla. Fotoaparát pri automatickom fotografovaní vytvára na displeji vodiace rámce so zelenými linkami, ktoré umožnia lepšie zamerať rovnováhu a presnosť hrán fotografovaného objektu. Fotoaparát vyhodnotí, že chcete fotografovať hranatý objekt. Pre výsledné fotky v netradičnej úlohe hneď niekoľko plusov.

Plusy:

  • CMOS 16,1 Mpx
  • Možnosť pripojenia WIFI, spojiť ho tak môžete s mobilom s aplikáciou Wireless Mobile Utility od Nikonu
  • Nabíjanie fotoaparátu možné aj pomocou microUSB, vlastne dnes bežne dostupnej nabíjačky na mobil. Môže za to microUSB port.
  • Pripojiteľnosť HDMI
  • Interná pamäť je malou záchranou, keď zabudnete v súrnom prípade kartu a kvôli pár snímkam nemusíte vešať hlavu.
  • Kvalitné VIDEO a bohaté možnosti videa od rozlíšenia, ale aj rýchlosti

Mínusy:

  • pol kilogramový prístroj s ktorým je nutné zaobchádzať trochu opatrne. Vzhľadom na naozaj výborný ZOOM sa vysúva objektív do slušnej diaľky a tak je nutné byť opatrný a pri váhe prístroja pri presúvaní v prírode a v polohách počítať aj so zotrvačnosťou
  • zaostrenie na makro nemusí byť vždy podľa predstáv. Najmä menšie objekty nemusíte presne zaostriť na prvý krát.
  • pomerne hlučný, pokiaľ si potrpíte na tiché prístroje bez zvuku. Prevažujúca elektronika je skrátka počuť.

Ideálny fotoaparát pre všetkých nenáročných fotografov, ktorí nepotrebujú zrkadlovky, no chcú mať dostatočnú kvalitu a využívať často výborný ZOOM, alebo kreatívne možnosti úprav snímok a nahrávania videa. Celkovo 60x optický ZOOM je základ, ktorý azda najviac zaujme mladých ľudí, milovníkov prírody a tých, čo majú dôvod riešiť takéto priblíženie. Ideálny je pre mladých ľudí, ktorí chcú mať jeden fotoaparát. Majiteľ musí počítať s tým, že sa nedá prenášať na spôsob klasických malých fotoaparátov a menšia brašňa je nevyhnutná. Nemožno hovoriť o ľahkom fotoaparáte, no plusom je nepochybne fakt, že si ho nabijete v aute, alebo všade tam, kde si dnes dokážete nabíjať aj svoj mobilný telefón. Nabijete ho tak napríklad aj na televízore s USB portom.

Oficiálne stránky produktu: http://www.nikon.sk/sk_SK/product/digital-cameras/coolpix/performance/coolpix-p600