Nikon Coolpix S9700: elegantný kompakt, dobré Full HD a 30x zoom

0
2226

nikon coolpix s9700Nikon vo svojej sérií Coolpix ponúka základné funkcie fotoaparátov, no neraz siahne aj do vôd náročnejších prístrojov a nárokov skúsenejších fotografov. Model Coolpix S9700 je jedným z tých, čo ponúkajú jednoduché fotografovanie na automatických aj manuálnych režimoch a k tomu nahrávanie slušného Full HD videa. Typické otáčavé koliesko s režimami M, A, S, P spolu s automatikou tak môžete nájsť aj tu. V redakcii sme mali možnosť otestovať biely variant prístroja, ktorý nám bol nejaký čas spoločníkom na akciách a na bežné fotografovanie.

Vzhľad S9700
Model je vybavený vlastným výsuvným objektívom NIKKOR s kvalitným 30x optickým zoomom nesúcim označenie ED VR. Ide o 4.5. – 135mm 1:3.7 – 6.4 v kovovom vyhotovení, krytý zatváraním pri vypnutí prístroja. Predná strana tvorená objektívom má v priestore pre držanie prstov pravej ruky úzky vertikálny pás, ktorý plní funkciu záchytu držania v ruke. Z tejto strany sa na boku nachádza aj sponka pre zavesenie šnúrky. Nad ňou je tvrdým krytom chránený vstup pre USB a pod ním vstup pre HDMI. Spodok tvoria len dvierka pre batériu, ktoré sa však neobvykle neotvárajú do boku, ale smerom vpred, na čo si budete pri používaní viacerých fotoaparátov možno dlhšie zvykať. Batéria EN-EL12, celkom dobre rozšírená a tak nebude problém získať v predajniach aj náhradnú, je vsunutá a istená plastovým jazýčkom. Pri otvorení tak prístroj nevypne a batéria zostáva na svojom mieste. Vyberať tak môžete kartu SD/SDHC a pod. ktorá sa vkladá vedľa batérie.

Nikon Coolpix S9700 test photo

Vrch prístroja z ľavej strany tvorí dizajnový kovový lem prerušený z časti nad objektívom, kde sa zas nachádza upútavka na dva technologické ťahúne a tak trochu aj prednosti modelu. Disponuje WIFI pripojením, ktorým je možné fotografie zdieľať ďalej, a taktiež aj GPS zápisom súradníc do fotografie. Celkom ľavú časť tvorí v skutočnosti vrchnák od blesku. Ten je vyskakovací a prekvapí jeho zdanlivo krehká konštrukcia. Pripomína mi niečím Číslo 5, alebo Wall-eho. Ovládateľné prvky na vrchu sa nachádzajú v pravej polovici. Malé tlačidlo ON/OFF je kryté okolím a pri aktivite svieti jeho lem na žlto. Pri nabíjaní len bliká a počas nabíjania sa nedá prístroj používať na prechádzanie menu a podobne. Vedľa vypínača je spúšť v prstenci s typickým páčkovým ZOOMom. V tesnej blízkosti je otáčavé koliesko s výberom režimov fotografovania s výberom manuálnych aj automatických režimov. Pre kreatívcov je tu aj voľba EFFECTS známa z iných Coolpixov.

Nikon Coolpix S9700 test photo

Hlavnú časť nastavení nájdeme na pravo od 3 palcového displeja. Hornú časť ovládacieho poľa tvorí pogumovaný povrch parkoviska pre palec pravej ruky. Na kraji sa nachádza tlačidlo pre nahrávanie videa. V prípade samostatného tlačidla pre nahrávanie videa hovoríme o pluse pre tento model. Ďalšie 4 tlačidlá majú svoje tradičné funkcie PLAY, MENU, DELETE, aj keď jedno z horných s ikonkou zemegule nebude celkom bežné. Ide o GPS polohy. Medzi štyrmi okrúhlymi tlačidlami hľadajte otáčačavý výber s ktorým možno rotovať, alebo ho stláčať v rôznych smeroch. Podľa smerov ide o funkcie ako samospúšť, blesk, makro a pri manuáloch sa tu nachádza aj korekcia uzávierky. Stred je tvorený potvrdzovacím OK.

Nikon Coolpix S9700 test photo

Fotografovanie
Prvé fotografovanie každý okúsi vždy na automatickom režime. Ten je rýchly a fotoaparát nemá problém s fotografovaním pri dennom svetle, či v miestnosti. Pri prvých krokoch som si zvykol, že blesk sa derie na povrch aj vtedy, keď by ste ho nepotrebovali. V automatike je vypnuteľný hravo cez nastavenia. Hoci by som osobne volil inú stavbu blesku, ktorý na tomto modeli vyzerá naozaj krehko a vystrelí dosť divoko, jeho riešenie čo najviac hore bolo nutnosťou pre ďaleko výsuvný objektív. Blesk sa vracia pre šmykľavé ruky trochu nemotorne. Jeho zatlačenie nemusí v prípade rýchleho ponáhľania prebiehať bez problémov. Chápem, že je tak umiestnený, aby bol čo najďalej od objektívu a nevytvoril na snímke tmavý kút vytvorený tieňom cez objektív. Zaujímavé je, že pri manuálnom nastavení vychádzajú pekné snímky. Ovládanie manuálnych hodnôt však je trochu zmätené. Na prvý pokus a prvé skúšanie možno budete stratení. Všetko sa totiž deje na spôsob tamagoči, kedy musíte prepínať medzi tým, čo chcete zmeniť a ďalšou voľbou upravovať hodnoty tejto voľby. Ale inak nič zložité a cez manuál zvládnete hravo fotografovať bez komplikácií. Čo je však nepochybne veľkým plusom je pri fotografovaní ZOOM. Ten zvláda naozaj dobrú prácu.

3x Ukážka ZOOMu na Coolpix S9700
Nikon Coolpix S9700 test photo

Nikon Coolpix S9700 test photo

Nikon Coolpix S9700 test photo

Nikon Coolpix S9700 test photo

Nikon Coolpix S9700 test photo

Nikon Coolpix S9700 test photo

Makro
Pri troche špekulovania dosiahnete pekné zábery. Napríklad ako tie v priložených ukážkach. Pri fotografovaní makro záberov si poradí pri určitej vzdialenosti. Trochu nepochopiteľne fotoaparát odmieta zaostriť na niektoré objekty akoby stoj čo stoj skrátka určité miesta zaostriť nechcel. Niekedy stačí zmeniť uhol a odrazu to ide. Pre makro slúži staré známe prepnutie voľby pri ikonke kvietku v okrúhlej ponuke vedľa displeja.

Vlastnosti:
Použitie pamäťových kariet: SD memory card / SDHC memory cardSDXC / memory card
ISO: 125 až 1600, prípadne pri manuálnych režimoch aj hodnoty 3200 až 6400
Pixelov: 16.76 million (približne) / 16 miliónov efektívnych pixelov
Veľkosť snímkov: 4608 x 3456
Svetlo: f/3.7-6.4
Konštrukcia šošovky: 13 elementov v 11 skupinách (3 ED elementy)

Video
Nahrávanie Full HD videa môžem nazvať ako chvályhodné. Využíval som ho chvíľu na nahrávanie videa na rodinnej oslave, vo večernej ulici, v miestnosti so slabým, aj prirodzeným osvetlením opakovane. Aj keď šialený maniak na ulici zhruba 250 metrov ďaleko osvetľoval panelák oproti podivným svetlom, fotoaparát zvládol priblížiť až na rozpoznanie jeho tváre. Na videu nenarazíte na väčší problém oproti súčasným kompaktom. Výrazné nedostatky, ktoré by sa sem mali dostať, nie sú. Video je nahrávané s kvalitným zvukom, bez komplikácií a s jasnými farbami. Pri nahrávaní videa a vypnutí prístroja pre slabú batériu sa však netreba báť. Video prístroj aj naozaj zapíše, čo nie je až tak zvykom. Nahrávanie je možné v týchto rozmeroch:

Full HD: 1920×1080/ 30p
Full HD: 1920×1080/ 25p
Full HD: 1920×1080/ 60i
Full HD: 1920×1080/ 50i
HD: 1280x 20/ 30p
HD: 1280×720/ 25p
HS 1920×1080/ 15p
HS 1920×1080/ 12.5p
HS 640×480/ 120p
HS 1280×720/ 60p
HS 1280×720/ 50p
HS 320×240/ 240p
iFrame 720/ 30p
iFrame 720/ 25p
VGA 640×480/ 30p
VGA 640×480/ 25p

Ukážka nakrúcania videa so zoomovaním

Plusy:

  • technické vlastnosti
  • GPS funkcia záznamu polohy a WIFI pripojenie
  • automatický aj manuálny režim fotografovania
  • samostatné tlačidlo nahrávania videa, video samo o sebe kvalitné Full HD s bohatým výberom rôznych rozlíšení, spomalenia a pod.
  • nabíjanie aj pomocou microUSB, v podstate akákoľvek nabíjačka na súčasný mobil vám nabije aj tento fotoaparát
  • slušný zoom 30x, ktorý využijete pri fotografovaní, ale aj pri nakrúcaní Full HD videá
  • má svoj vlastný interný priestor, ktorý je záchranou, ak ste náhodou zabudli pamäťovú kartu

Mínusy:

  • blesk občas preexponuje fotku fotografovanú v komplikovanom slabom osvetlení, prípadne inokedy sa môže stať, že docielite celkom tmavú fotografiu napriek použitiu blesku. Netvrdím, že ide o celoplošnú chybu, no testovaný model urobil takýto výsledok v možno troch percentách prípadov.
  • blesk je trochu vtipný svojou stavbou, vzhľadom a zasúvaním späť.
  • fotoaparát môže mať problém zaostriť na makro, napriek tomu, že pri ostrení nasadí aj správnu ostrosť, no hneď ju minie a zastane na rozmazanej expozícií.
  • že ste vypli blesk si prístroj občas po vypnutí a zapnutí zapamätá, občas nie.
  • chýba D-Lighting (funkcia vyrovnávania svetlých miest s veľmi tmavými na jednom zábere)

Užívateľa poteší spoľahlivá automatika, aj veľmi jendoduché ovládanie manuálneho fotografovania. Tam je síce nutné získať určitú zručnosť pri prepínaní nastavení, ale i to sa dá naučiť a ovládať. Majiteľ prístroja ocení najmä ZOOM a jeho možnosti, ktoré sú podľa priloženej ukážky niekedy veľmi pekné. Sklamalo však automatické ostrenie pri makre, ak máte viacero objektov na snímke s rôznymi vzdialenosťami.