Nikon Coolpix P330: praktický kompakt s výborným svetlom, RAW a Full HD videom

0
2093

Nikon P330 recenziaNikon Coolpix P330 sa k nám dostal na viac ako len pár dní a tak som si s ním mohol užiť viac srandy. V mnohom pripomínal u nás už recenzovaný Nikon Coolpix P310, no hoci býva vyššie číslo v sérií zväčša aj vylepšené, v tomto prípade ide skôr o slabší fotoaparát, ak porovnávam prístroj s P310, avšak v ničom nezaostáva v použiteľnosti ani za inými modelmi. Testovaný biely model je príjemný na ovládanie, dobre sa drží, hoci sa môže zdať príliš hranatý a dobre sa ovláda. Disponuje 5x optickým zoomom a 12.2 megapixelmi. Zároveň však aj kvalitným HD videom ak tomu aj možnosťou nakrúcania spomaleného videa. Pokiaľ čakáte kvalitné snímky, kvalitné video a „fotozáklad“ s možnosťou aj manuálnej úpravy fotografovania, P330 splní vaše očakávania.

Telo prístroja
Predná strana je z jednej polovice tvorená vystúpeným objektívom Nikkor 5X Wide Optical Zoom VR 5.1. – 25.5.mm 1:1.8 – 5.6, pod ktorým sa na dosah prsta nachádza programovateľné tlačidlo Fn a parkovisko pre prostredník pravej ruky. Vyššie je AF svetlo. Z pravej hrany sa tu nachádza kryt pre HDMI pripojenie A/V a USB. Z ľavej hrany je vyššie mechanický prepínač vystreľujúc trochu neobvyklo vyzerajúci blesk (myslené po dizajnovej stránke). Spodná hrana je tvorená označením výroby a SN, ďalej kovovým závitom pre statív a krytom na batériu (typ EN-EL12) a SD/SDHC kartu. Kartu je možné vybrať bez vyhodenia batérie.

nikon Coolpix P330

nikon Coolpix P330
Detail na kvety s automatickým zaostrením

Vrch prístroja tvorí priestor, z ktorého vychádza blesk, ikona GPS navigácie a z tlačidiel je viac od stredu vpravo otáčavá ponuka výberu režimov fotografovania U, M, A, S, P, ako aj automatika, nočné fotografovanie a režim scén. Nasleduje spúšť s možnosťou priblíženia a oddialenia na priľahlom pákovom tlačidle, tlačidlo ON a OFF nestlačiteľné samovoľne a nachádza sa tu aj otáčavé koliesko umožňujúce úpravy v nastaveniach a zíde sa pri manuálnom nastavení fotografovania. Samozrejmosťou sú otvory pre zaistenie popruhu a nájdete tu otvory pre STEREO zvuk (ľavý, pravý) k nahrávanému videu. Aktívna časť s diplejom obsahuje len 4 dostačujúce tlačidlá, okrúhly výber a stredové tlačidlo OK. Nahrávanie videa má samostatné tlačidlo nachádzajúce sa hneď nad tlačidlom spustenia zaznamenaných símkov. Spodok tvorí MENU a kôš. Pre správne stabilné uchopenie fotoaparátu je tu priestor pre parkovanie palca pravej ruky na pogumovanom, alebo presnejšie plastovom úchyte, ktorý je mierne tvarovaný pre lepšie uchopenie.

nikon Coolpix P330
Bager nad Štrbským Plesom ničí les

Nastavenia
nikon Coolpix P330Prístroj neponúka žiadne komplikované nastavenia a bohatý výber možností. V prípade fotografovania ponúka na výber veľkosť a kvalitu snímkov, pri videu rozmery a kvalitu videa a možnosti autofokusu. To je všetko. Ako tretia možnosť je v nastaveniach menu GPS voľba a štvrtým nastavením sa dostanete k podrobnejším možnostiam ako nastavenie úvodnej obrazovky, redukcia vibrácií, pomocné AF, jazyk, digitálny zoom, formátovanie karty, nastavenia vstupov, indikácia žmurknutia a prenos Eye-Fi. Fotoaparát sa nezdržuje komplikovanejšími voľbami, čo som pôvodne bral za chybu, no pri testovaní a sledovaní hotových snímkov nakoniec možno tiež uznáte, že stručnosť nie je na škodu.

Fotografovanie
Automatické fotografovanie je jednoduché. Zvládne ho aj dieťa, hoci deťom do ruky príliš tento prístroj nepatrí. Plastové vyhotovenie obalu je síce pevné a aj keď to nebudem testovať, verím, že pád na chodník zanechá stopy na jeho tele. Určený môže byť aj menej skúseným fotografom. Režim bežného fotografovania zaostruje buď automaticky, alebo podržaním spúšte. Pre makro fotografie je nutné prepnúť na okrúhlom tlačidle naznačenú šípku dole. Aj keď sami osobne zdá toto nutné prepínanie neraz zbytočné. Fotoaparát totiž pri pokuse ostriť na blízky predmet aj pekne zaostrí, no neudrží zaostrenú vzdialenosť objektu. Pre zachovanie a presné ostrenie blízkych predmetov je nutné mať prepnuté na makro. Režim SCENE napríklad prepína na makro automaticky, vyhodnocuje aj iné podmienky a podľa nich sa snaží upraviť si scénu. Pri testovaní zmien pohybov a vzdialeností na fotoaparáte na statíve s režimom SCENE sa tak prepínali automaticky režimy, a pri kúzlení rukami tesne pred objektívom sa objektívu darilo vyhodnocovať a ostriť max do dvoch sekúnd.

nikon Coolpix P330
Detail kôry stromu, Vysoké Tatry

Režim nočnej fotografie vyhotovuje veľmi pekné snímky v noci a bez blesku. Samozrejme, najlepšie, ak je prístroj v pokojnej polohe. Vyhotovuje sériové snímky vo vysokej rýchlosti. Pokiaľ využívate a budete využívať takéto fotografovanie, počítajte s menším mínusom. Rýchlosť zápisu takejto fotografie je pomalá, ide o 10 sekúnd. Pre niekoho zanedbateľné, pre iných šialene dlhý čas.

Manuálny režim nastavení je dostupný v typických režimoch A, M, S, P alebo ešte U. Ovládanie je veľmi jednoduché, mierne ovládacie prvky naznačujú aj pochopiteľné ikony na displeji. Otáčavé okrúhle tlačidlo na aktívnej časti pri displeji umožňuje úpravy svetla. V smere hodinových ručičiek sa svetlo zvyšuje, opačne znižuje. Otáčavé koliesko na kraji hornej časti prístroja upravuje čas. Expozimeter sa nachádza na ľavom boku a tak vidíte, ktoré hodnoty presahujú a ako ich vyrovnať. Ponuka nastavení sa však v režime manuálneho fotografovania razantne líši od fotografovania cez automatiku. V nastaveniach je možné nastavenie White Balance, meranie, sériové snímanie, Picture Control, ISO, činnosť zaostrovacích polí, korekcia blesku, filter redukcie šumu, NF filter, ACTIVE D-Lighting s dokonca nastavením pre ZOOM ako je východzia pozícia zoomu na konkrétnom čísle a jeho pamäť, čo je nastavenie nie až tak bežné. Všetky nastavenia sa dajú uložiť a neskôr obnoviť výrobné. V režime manuálneho fotografovania je možné nakrúcať video, no s nastaveniami ako pri automatickom fotografovaní.
Vo výbere rozmerov fotografie je možné vyberať z klasických, zo širokouhlých a aj z menej obvyklých formátov. Škoda, že širokouhlý formát nevytiahne viac ako len 9 Mpx.

nikon Coolpix P330
Oravské múzeum v hornej veži, slabé svetelné podmienky

Rozmery fotografií:
12 Mpx 4000×3000
8 Mpx 3264×2448
4 Mpx 2272×1704
2 Mpx 1600×1200
VGA 640×480
19:9 širokouhlý formát 9 Mpx 3968×2232 a 2 Mpx 1920×1080
Formát 3:2 s rozmermi 3984×2656 a formát štvorca 1:1 s 3000×3000

Úpravy hotových fotografií
Dnes je akýmsi štandardom disponovať aj možnosťami priamej úpravy fotografii vo fotoaparáte. Nie je to Photoshop, ale kto má naň licenciu z bežných ľudí? Mnoho trikov zvláda aj tento model a to bez nutnosti bohatých znalostí grafických úprav. Zaujímavosťou je, že funkcia D-Lighting je vsunutá medzi možnosti úprav hotových fotografií, čo nebýva veľmi zvykom. Ak nájdete medzi snímkami fotografie s rozdielnou svetelnosťou na jedinom zábere, napríklad fotografie z tieňa na slnko, v miestnosti v protisvetle, alebo fotografie monitora obrazovky s tmavým pozadím okolo, je možné tmavšie miesta zosvetliť a svetlé miesta mierne vyrovnať práve vďaka tejto funkcii, ktorá v mojom prípade pekne predviedla svoje možnosti. Jednou z možností sú filtrové úpravy, čiže ďalší klasický výber pomocníkov ako zmäkčujúci filter, selektívna farba, filter hviezda (pre mňa novinka, no ide o vytvorenie efektu lesknúcich sa hviezd na fotografií, v ktorej filter detekuje svetelné body), rybie oko, efekt miniatúry, maľba, a vinetácia.

nikon Coolpix P330

nikon Coolpix P330
Voda v Liptovskom Jáne, fotografia z menšej vzdialenosti a pri priblížení celého prístroja

Video
Fotoaparát nakrúca video vo formáte Full HD, prípadne aj v iných, podľa nastavení. Výsledné video je pekné, ostré, pri vyšších kvalitách ide o identické video, aké sa vám podarí aj na drahších kompaktoch Coolpix. Ľuďom, ktorí obľubujú nakrúcanie spomaleného videa, určite urobí radosť hneď niekoľko spomalení. Samozrejme vždy počítame s nižšou kvalitou pri čo najväčšom spomalení pre počet snímkov ukrytých v jednej sekunde záznamu. Trochu neobvykle sa však stretávam so spomalením 0,5x a to pri kvalite HS1080 čo je slušné. Nakrúcanie je možné cez samostatné tlačidlo s jedinou funkciou – nahrávanie a zastavenie nahrávania. V prípade nutnosti je možné nahrávanie vypnúť aj vypnutím celého prístroja. Video najskôr uloží, potom prístroj vypína, zasunie objektív a zhasne. Celé vypnutie z nahrávania trvá asi 5 sekúnd.

Rozmery video záznamov:
1080p/25p
1080p/50i
720p/25p
iFrame 540/25p
480/25p
Ďalej 4x spomalený režim HS480 100fps, 2x spomalený HS720, 0,5x zrýchlený záznam HS 1080.

nikon Coolpix P330
Pamätník SNP, Štrbské pleso, svetelné podmienky pri slabom daždi a oblačnosti v tieni

Plusy

  • Malý a nenápadný fotoaparát, ktorý prekvapí ostrými a peknými snímkami, ktoré vyniknú najmä v prípadoch dostatočného svetla a dostatočnej farebnosti.
  • Veľmi pekné a ostré fotografie
  • Výborná svetelnosť umožňuje fotografovanie aj v slabých svetelných podmienkach
  • Možnosť fotografovania aj v kvalitnom, hoci veľkom RAW + JPG
  • Stručnosť, ktorá nie je na škodu
  • Manuálne možnosti nastavení
  • Full HD s možnosťami spomalených záznamov
  • GPS záznam

Mínusy:

  • nabíjanie je možné prostredníctvom kábla pichnutého priamo do fotoaparátu, alebo kábla USB cez počítač. Mínusom je to preto, že vstupný konetor na prístroji sa môže opotrebovať. V každom prípade má prístroj bežne dostupný formát batérie EN-EL12 3.7V 1050 mAh 3.9Wh a na ten je možné dokúpiť bežne aj nabíjačku, aj náhradné batérie.
  • Batéria má pomerne slabú výdrž v porovnaní s inými fotoaparátmi. Môže za to zrejme aj vyšší výkon a vyššia kvalita prístroja a snímkov na batériu používanú v množstve kompaktov Coolpix aj s menšou kvalitou snímkov.
  • Sériové snímky sú pomalé
  • Zápis RAW môže byť pomalý, najmä na slabších kartách, preto je odporúčané mať rýchlejšie karty CLASS 10, určite nie CLASS 4, kde je rýchlosť viditeľná.

nikon Coolpix P330
Štrbské pleso v nie príliš ideálnych svetelných podmienkach

Ide o praktický fotoaparát, ktorý vyhotovuje veľmi pekné fotky. Pre nenáročného, alebo mierne náročného fotografa ide o skok v pred. Pre skúsenejšieho fotografa bude určite plusom práve kvalita fotografií, niektoré filtre a možnosti nastavení, plus kvalitné video. Veľmi dobre si poradí v noci, v tme, alebo len pri zlých svetelných podmienkach. Interiérové fotky pri slabom osvetlení sú tak krajšie, jasnejšie, než pri bežných, či len starších modeloch, ak máte práve skúsenosti s rozmazanými fotografiami pri takýchto podmienkach.

V spolupráci s MCC.sk. Práva na použitie fotografií z akejkoľvek stránky sú vyhradené. Originálne súbory nájdete čoskoro v archíve ZIP.