Nikon Coolpix AW110: vodotesný fotoaparát so spomaleným videom

0
1746

nikon coolpix aw110Už na prvý pohľad a hmat v tomto fotoaparáte objavíte nástroj do extrémnejších podmienok, než bežný fotoaparát vôbec dokáže prežiť. V prípade AW110 totiž nevysúvate nikde nič, fotografovanie a nakrúcanie je rýchle a jednoduché, a hoci nejde na prvý pohľad o klasický fotoaparát, presvedčí vás, že je viac než len klasikou. Vyrábaný v niekoľkých farebných prevedeniach je na trhu aj v maskáčovom vydaní, čo bude skôr len vec štýlu, keďže do prírody a do hustého lesa by sme skôr volili iný fotoaparát. Prístroj si vystačuje s objektívom NIKKOR 5x Wide Optical Zoom 5.0 – 25.0 mm 1:3.9 – 4.8 ED so stabilizáciou obrazu.

Zaujímavosťou fotoaparátu je prítomnosť GPS funkcie, ktorá umožňuje identifikáciu miesta, prípadne je možné údaj o polohe vložiť do fotografie už pri fotografovaní. Elektronický kompas zas určuje polohu. Tá sa dokonca mení aj podľa toho, ako je fotoaparát naklonený.

Nikon Coolpix AW110 test

V prípade vertikálnej polohy sa ukazovateľ mení na posuvný valec s názvami svetových strán, v prípade horizontálnej podoby (objektívom k zemi) sa kompas objaví ako klasický ručičkový so strelkou. Pri fotografovaní sa nachádza aj výškomer, ktorý je malým pomocníkom vo vode samotnej. Prístroj umožňuje režim ľahkej automatickej fotografie, podvodnej fotografie, zmäkčujúce filtre, inteligentný portrét funkcia klasickej automatickej fotografie. S každým jedným režimom je pritom možné dosiahnuť bežné snímky, menia sa len určité nastavenia. Možnosť výberu režimu je dostupná prekvapivo cez režim podvodné snímky.

Nikon Coolpix AW110 test

Scénické režimy ponúkajú rôzne svetelné podmienky ako aj vzdialenosti, nočné snímky a podobne. Počas fotografovania je možné priamo siahnuť po možnostiach zobrazených na šípkach a to blesk, makro režim, samospúšť alebo korekcia.

Nikon Coolpix AW110 test

Vzhľad prístroja a ovládanie
Testovaný AW110 sme mali v armádnom prevedení vhodný do prírody. Svojim spôsobom ide v tejto verzii fotoaparát ideálny pre šnorchlistov, milovníkov pobrežného adrenalínu, či rybárov, ktorí radi zatiahnu prístroj aj do extrémnejších situácií, do vody a chcú mať zábery aj pod vodou. Telo pôsobí tuho a pevne. Tlačidlá na pravej strane prístroja sú menšie, čo pre potápačov s rukavicami nemusí byť to pravé. Určitou výhodou však môže byť tlačilo na úplnom boku vľavo, ktoré po stlačení aktivuje ponuku menu ovládateľnú pomocou trhavých pohybov v jednej ruke. Nahrávanie videa je trochu fyzicky kryté plochou pre „parkovanie palca pravej ruky“. Tvorí ho samostatné tlačidlo s červenou bodkou, čím sa aj nahrávanie ukončuje. Celkovo je 13 tlačidiel na celom prístroji riešených v prehľadnom a pochopiteľnom usporiadaní. Zaujímavé je otáčavé tlačidlo na úplnom pravom boku, ktoré je poistkou pre vodotesný vstup karty, batérie a portoviskom pre pripojenie USB a HDMI.
Podstatnú časť zadnej strany tvorí naozaj pekný OLED displej s 614 miliónmi bodmi s perfektnou grafikou.

Vodné fotografovanie
16 miliónov pixelov ukrývajúcich sa v malom objektíve v hornej časti fotoaparátu zvláda zábery až do hĺbky 18 metrov / 59 stôp. Práve fotografovanie pod vodou a nakrúcanie vodných videí bude pre mnohých to najväčšie plus pri tomto modeli. Pri bežnom slovenskom potápaní v jazerách, v bazénoch a na pobreží počas dovoleniek to bohato postačuje.

Nikon Coolpix AW110 test

V kalnej vode je viditeľnosť mierne slabšia než ľudské oko, v čistej vode dobre funguje aj 5x optický ZOOM s peknými snímkami. Zaujímavosťou je, že pri fotografovaní smerom nadol sa v objektíve zachová zvyšok vzduchu. Pri vynorení a pri snahe rýchlo fotografovať ľudí nad vodou fotoaparát aj pri režime „rybička pod vodou“ vyhotoví peknú snímku postáv. Objektív môže, ako pri každom vodnom fotoaparáte, prekryť kvapka stekajúcej vody. Sklíčku na objektíve by preto nemalo vadiť viacnásobné pretieranie alebo pokus vytriasť vodu z okolia objektívu. Vzhľadom na odolnosť voči nárazu do 2 metrov pádu na tvrdý povrch to je možné. Nakrúcanie videa je samozrejme možné taktiež a to bez väčších problémov.

Nikon Coolpix AW110 test

Ovládanie pod vodou umožňuje tlačidlo na ľavom boku pod tlačidlom GPS. To prekvapivo nemôžete ovládať pomocou šípok na pravo, čo by ste aj čakali, ale trhavými pohybmi fotoaparátu hore a dole. Potvrdenie voľby pomocou opätovného tlačidla je vlastne jediný ovládací prvok. Až pri dlhšom používaní sa dá takéto nastavenie pochopiť ako plus. Chce to však používať prístroj. Priznávam, že pôvodne som tápal, ako toto menu ovládať a podarilo sa to práve ovládaním jednou rukou miernym trhavým pozdvihnutím prístroja. Pod vodou, kde môže byť jediná ruka voľná, je to nepochybne výhoda. Len pozor. Video spustené týmto druhom ovládania sa nedá vypnúť klasickým tlačidlom pre nahrávanie videa, ale opäť tlačidlom na boku.

Nikon Coolpix AW110 test
Nikon Coolpix AW110 test
Fotografia konára pod vodou a po priblížení rovnakého miesta

WIFI, video, formáty a zopár ďalších zaujímavostí
Model AW110 obsahujúci WIFI umožňuje odosielať fotografie pomocou bezdrôtového pripojenia do zariadení, ktoré pracujú s WIFI. Zaujímavým je aj video v kvalite FULL HD vo formáte *.MOV, ktoré je dokonca možné snímať aj v spomalenom režime. Na spomalený režim je však nutné lepšie svetlo a výsledný súbor je menej kvalitný. Zachováva však zaujímavý pohľad na inak rýchly pohyb. Počas piatich nakrútených sekúnd sa tak podarí niečo okolo minúty spomaleného záberu.

Zopár ďalších fotografií:
Nikon Coolpix AW110 test
Nikon Coolpix AW110 test
Nikon Coolpix AW110 test
Nikon Coolpix AW110 test
Nikon Coolpix AW110 test
Nikon Coolpix AW110 test

Viacero zdrojov uvádza aj mrazuvzdornosť do -10 °C. Formáty videa v prístroji nájdete:
HD 1080p s 30fps, HD 720p s 30fps, iFrame 540 s 30fps, 480p s 30 fps a následne aj formáty s vyšším fps, čiže viac snímkami za sekundu, čo umožňuje nakrúcať spomalene rôzne situácie. 8x spomalené video má kvalitu 240p s 240fps, 4x spomalené video s kvalitou 480p a 120fps, ďalej 2x spomalené 720p a 60fps, prípadne zrýchlené o 0,5x s kvalitou 1080p HS1080. Čím viac spomalenejšie video (potrebné čo najvyššie fps) tak tým menej kvalitný záber. V každom prípade však vyhotovuje hladké záznamy videa, napríklad pri nastavení rýchlosti 4x spomaleného videa s kvalitou 480p.

Ukážka videa spomaleného 2x aj s pomerne dobrou kvalitou (nahratie na Youtube mierne uberá) a efekt padajúcej vody.


Fotografovanie je možné s ISO až 3200. Poskytuje pritom klasické aj širokouhlé formáty. Presnejšie:
16Mpx 4608×3456, 8 Mpx 3264×2448, 4 Mpx 2272×1704, 2 Mpx 1600×1200, VGA 640×480, širokouhlý formát 12 Mpx 16:9 s rozmermi 4608×2592.

Balenie
Balenie fotoaparátu obsahuje šnúrku, ktorá sa montuje na plastovo kovové úchytky na samotnom fotoaparáte. Súčasťou je nabíjačka, ako aj lítiová batéria so označením EN-EL12 3.7V 1050mAh 3.9 Wh. Balená je osobitne a pomerne s dobrou výdržou. Ďalej manuál a dokumentácia v čiernej tvrdej škatuli. Model fotoaparátu sa vyrába v Indonézii. Samotný prístroj neovláda slovenčinu. Ovládanie je najbližšie v českom jazyku, čo je úplne postačujúce.

Plusy:

  • Fyzické prevedenie, odolnosť voči prachu a nárazu, nevysúvateľné časti
  • Odolnosť voči vode, ktorú uvádza do hĺbky 18 metrov prípadne do tlaku v porovnaní s hĺbkou 18 metrov.
  • GPS záznam, výškomer a elektronický kompas
  • Možnosti pripojenia WIFI
  • Dobrá kvalita obrazu pri vysokých nastaveniach
  • Slušná práca fotoaparátu pri farbách a farebných fotografiách
  • Pekná kresba pri makro
  • Ovládanie trhnutím použiteľné vo vode či s jednou voľnou rukou
  • Video a možnosť nakrúcania spomaleného videa

Mínusy:

  • Veľmi málo možností nastavení pre pokročilejších fotografov
  • Možnosť rýchlejšieho ovládania pomocou tlačidiel aj v miestach, kde je ovládanie obmedzené len na trhavé ovládania. Človek je totiž od prírody pohodlný a rád by si niektoré možnosti ovládania zrýchlil aj šípkami, ktoré pri iných modeloch funkciu výberu robia.
  • Niektoré pokusy o makro si žiadajú trpezlivosť. Ide o zaostrovanie, ktoré nedokáže čítať myšlienky fotografa a preto je nutné robiť aj možné ústupky a napríklad mravce prechádzajúce po dreve neodfotografujete v pohybe.

Fotoaparát ponúka málo možností nastavení pre pokročilejších fotografov, čo je naopak výhoda pre menej zdatných, ktorí tak vedia dostať možné maximum aj bez nutnosti veľkých znalostí. Ponúka moderné možnosti ako GPS, WIFI, nahráva video aj v spomalených režimoch a poskytuje nástroj schopný záznamu aj pod vodou, či v mraze. Dokonca obsahuje kombináciu dvoch stabilizačných technológií, čo umožňuje ešte lepšie zábery v pohybe a pri pohybe ruky. Fotografie pri plnej kvalite síce nevykazujú extra ostrú kvalitu, v mnoho však postačujú, prípadne príjemne prekvapia fotografie portrétov, alebo blízkych predmetov, fotografie makra a pod. Ideálny majiteľ fotoaparátu je človek od 15 do 30 rokov, ktorý má rád vodu, prírodu, rád experimentuje a rád si zaznamená aj bežne nedostupné miesta.

Fotoaparát Nikon AW110 poskytla spoločnosť NIKON v spolupráci s MCC.sk

Originálne fotografie
Originálne fotografie sa nachádzajú na stiahnutie na filehostingovom serveri ULOZ.to. Stiahnuť si ich môžete pre účely náhľadu. Práva vyhradené. Heslo pre otvorenie archívu je: zaujimavosti