Ako čo najlepšie fotografovať jedlo a špeciality?

0
4354

Gurmánska fotografia, fotografovanie jedlaJednou z tradícií cestovateľov je fotografovanie jedla, ktoré v danej krajine ochutnávajú. Nie každá fotografia je pekná, vystihuje atmosféru a chuť vnímateľnú očami. Fotografie jedál sú však aj marketingovým nástrojom samotných reštaurácií a podnikov, gurmánov, ktorí sa prezentujú svojou prácou a chcú, aby výsledok propagoval danú lahôdku, spôsob servírovania a samotné jedlo samo o sebe. Krásna fotografia jedla je inšpiráciou a pokiaľ sa pri nej zbiehajú slinky, ide o úspešnú prácu fotografa a nezáleží pritom či profersionála, alebo amatéra. Máte fotoblog, profil na sociálnych sieťach a občas sa pochválite výborným jedlom? Nemusíte mať techniku za veľké peniaze, ak stačí niekoľko rád a získate výsledok výbornej kvality. Niekoľko praktických rád a pravidiel správnej fotografie jedla pochádza od fotografa Marka Kučeru pre Nikon. Možno v nich nájdete niekoľko tipov, ktoré sami využijete.

Kompozícia je základ
Fotografovanie jedla vždy začína pri správnej kompozícii, teda voľby rozmiestnenia jednotlivých fotografovaných objektov a vhodného uhla.

  • K foteniu jedla je dobré pristupovať podobne ako ku krajine. Vnímajte tvary, farby, štruktúry. Ak je obsah taniera členitejší je dobré, aby mala výsledná kompozícia pozadia a popredia. To dosiahnete fotografovaním zo strany, je dobré vyskúšať si rôzne uhly. Naopak viac ploché pokrmy – polievky, koláče a pod., môžu veľmi dobre vyzerať fotené kolmo zhora.
  • Nebojte sa pracovať s malou hĺbkou ostrosti. Tým dosiahnete ostrého zobrazenia detailu, na ktorý zaostríte, zatiaľ čo okolie zostáva neostré. Podporíte tým najdôležitejšie miesto na pokrme.
  • Pri väčšom počte rovnakých kúskov (zákusky, kanapky atď.) využite rytmus, teda opakovanie rovnakého tvaru v obraze.
  • Citlivo zakomponujte doplnky, ako sú poháre, príbory alebo dekorácie, dosiahnete tým prirodzený dojem.

Využite potenciál digitálnej zrkadlovky naplno
Iste, zrkadlovka je vždy drahšia ako kompaktný fotoaparát, odmení sa vám však mnohými výhodami. Tie je ale potrebné vedieť správne využiť. Nebojte sa vyskúšať všetky funkcie, ktoré vám fotoaparát ponúka.

  • LCD displej aj hľadáčik vám pomôžu presne komponovať. Výhoda hľadáčika, ktorým drvivá väčšina kompaktov nedisponuje, spočíva v izolácii vášho pohľadu na fotenú scénu. Neruší vás potom okolie a svetelné zdroje a lepšie si predstavíte obsah výsledného obrazu.
  • Pracujte s možnosťou veľmi presného zaostrenia do vybraného miesta – funkcia AF (autofocus) a MF (manual focus). To je užitočné práve pri práci s vyššie zmienenou malou hĺbkou ostrosti.
  • Program „A“, teda časová automatika, za vás rozhodne vhodnú hodnotu expozície, aby fotka nebola tmavá, alebo naopak „prepálená“. V prípade, že nie ste s výsledkom automatiky spokojní, môžete vykonávať manuálnu korekciu expozície (tlačidlo +/-).
  • Zrkadlovka Nikon vám umožní starostlivo nastaviť vyváženie bielej farby (WB) podľa typu osvetlenia a farebný profil (Picture Control). Tým sa vyhnete nechceným farebným nadýchom.
  • Najmä pri servírovaní na bielom porceláne a obruse je užitočný scénický režim High-key, ktorý pomôže potlačiť nechcené tiene.

Príslušenstvo rozšíri vaše možnosti
Dnes je možné vyberať zo širokej palety príslušenstva Nikon, ktoré pomáha rozšíriť možnosti digitálnej fotografie o mnoho ďalších funkcií a špecifických prístupov.

  • Objektívy s pevnou ohniskovou vzdialenosťou (ako je napríklad 35 mm f / 1,8 DX alebo 50 mm f / 1,8) vynikajú vyššou svetelnosťou, a preto pomáhajú k lepším výsledkom aj za horších svetelných podmienok. To vám opäť pomôže pri práci s hĺbkou ostrosti.
  • Objektívy s pevným ohniskom majú väčšinou lepšie optické vlastnosti než tie so zoomom, ale bohužiaľ sa s nimi nedá ostriť na príliš blízke predmety. Na fotenie z blízka je preto vhodný makroobjektív, ktorý zaručí špičkové zachytenie detailov. Medzi makroobjektívmi sú dobrou voľbou napríklad 40 mm f / 2,8 DX, prípadne 85 mm f / 3,5 VR DX.
  • Bežné osvetlenie miestnosti niekedy nie je pre kvalitnú fotku dostačujúce, preto je dobré dopomôcť si vhodným bleskom, ako je napríklad SB300. Nenastavujte ho však priamo na fotenú scénu, ale vždy odrazom. K tomu sa používajú odrazové dosky, ktoré ale hravo nahradíte štvrťkou bieleho papiera alebo aj tanierom.
  • Na udržanie fotoaparátu maximálne v kľude a bez otrasov je neoceniteľným pomocníkom statív. Ak navyše využijete káblovú spúšť MC-DC2 alebo diaľkový ovládač ML-L3, máte istotu, že nebude foťák v momente stlačenia spúšte nijako roztrasený. Vďaka tomu môžete využiť aj nižšie citlivosti ISO a znížiť tak na minimum rušivý šum vo výslednej fotke.