Nakrúcanie filmu Červený Kapitán na Barrandove a prvý trailer

0
2953

Z tlačovej správy k pripravovanému filmu Červený Kapitán: „Leto 1992. Na cintoríne bola vykopaná mŕtvola kostolníka s klincom zarazeným v hlave. Detektív zisťuje, že za jeho umučením stojí bývalá ŠtB a že súvisí s nikdy nenájdenými spisom zachytávajúcim zločiny kňazov, na základe ktorého ŠtB cirkev vydierala. Všetky stopy vedú k Červenému kapitánovi, špecialistovi na „konečné výsluchy“. Nález mŕtveho muža v Československu krátko po novembri 1989 zavedie mladého vyšetrovateľa do minulosti, k odkrývaniu praktík ŠtB pri prenasledovaní Cirkvi.“

Červený kapitán

Koprodukčný film Červený kapitán podľa Dominika Dána sa pripravuje na záverečnú etapu nakrúcania. Jednou z filmových lokácií sú barrandovské štúdiá. Po mnohých rokoch tak ide o prvý film slovenského režiséra realizovaný na Barrandove. Režisér Michal Kollár: „Štúdiá Barrandov sú jedným z koproducentov filmu. V ich ateliéroch sme postavili presnú repliku kancelárie U dvoch levov.“

Podľa tvorcov bola práca v interiéroch príjemnejšou časťou nakrúcania. Predchádzali jej exteriéry v troch krajinách, keď okrem neustálych presunov štáb čelil problémom s počasím. Dej filmu sa totiž odohráva uprostred horúceho leta. „Od istého momentu sme nikdy vopred nevedeli, aké bude počasie. Improvizovať sme príliš nemohli, pretože každá lokácia si vyžadovala množstvo povolení a tie sa vzťahovali na presný termín. V deň, keď pršalo najviac, sme nakrúcali na kúpalisku… Boli sme zúfalí. Na druhý deň vyšli v novinách tituky: „Aj napriek zlému počasiu bolo na známom bratislavskom kúpalisku vidieť ľudí v plavkách,“spomína režisér.

Prípravy v plnom prúde
Tento rok plánuje nakrútiť poslednú tretinu filmu. Spolu so štábom sa pripravuje na nakrúcanie na prelome jari a leta. Okrem iného sa filmári vrátia do Bratislavy a pred kameru sa už postaví aj Helena Krajčiová a Zuzana Krónerová. V prvej oficiálnej upútavke ich zatiaľ nevidieť. „Z technických príčin sme nakrúcanie museli predeliť. Napríklad natáčanie celej rodinnej linky Krauza nás čaká teraz,“ hovorí Michal Kollár. Vo filme sa objaví množstvo starostlivo vycastovaných hercov, medzi nimi Marián Geišberg, Oldřich Kaiser, Michal Suchánek a legendárny Ladislav Chudík. Hlavného protagonistu v podaní Poliaka Macieja Stuhra, syna známeho Jerzyho Stuhra, schválil samotný Dominik Dán.

V decembri 2014 vstúpila do projektu RTVS. 

Červený kapitán je novovznikajúci slovenský film podľa rovnomenného bestselleru Dominika Dána v slovensko-česko-poľskej koprodukcii.  Nakrúcanie prebiehalo v Prahe, Olomouci, Krakove a v Bratislave počas leta a na jeseň 2014 a pokračovať bude koncom jari 2015. Tvorcovia sa plánujú vrátiť aj do hlavného mesta Slovenska. Na vzniku a realizácii filmu sa podieľa Audiovizuálny fond.