Na hrade Červený Kameň počas májového víkendu ožil stredovek

0
1933

Na hrade Červený Kameň dnes ožil stredovek. Pod hradbami, ale aj medzi nimi, všade kam ste sa pozreli to žilo minulosťou. Dlhý rad ľudí dával tušiť, že prišlo oveľa viac návštevníkov, ako organizátori tušili. Každý si chcel užiť podujatie, ktorých tak veľa nemáme, napriek tomu, že naša história je nesmierne bohatá. Na návštevníkov bolo pripravených viacero zaujímavých miest. Tí, čo zatúžili po jedle si prišli na svoje pri cigánskej, sladkostiach, perníkoch, domácich cukrovinkách, pive, alebo syroch a trdelníkoch. Festivalová klasika však bola doplnená aj o dobovú kuchyňu, ako by sa na správny historický festival patrilo.

historicky festival

V platenom areáli pre návštevníkov festivalu mali na hornom okraji návštevníci možnosť hádzať sekerkami, najmenší si mohli zajazdiť na koňoch a popozerať si delá, výzbroj, dobové brnenia a ďalšie bojové nástroje. Dominovalo veľké pódium, na ktorom sa neustále odohrávali nejaké vystúpenia, divadelné, tanečné, alebo bojové. Podľa reakcií publika však najviac pútali scénky ostrého stretu zbraní a hluku boja. Niektoré scény vyzerajúce hrozivo a predsa obratne presné. V niektorých hodinách sa však hlavný dej festivalu presúval na miesta pod hradom na pravo od pódia, kde organizátori postavili drevené hradby s vežou. Práve túto stavbu neskôr obliehali a dobíjali v zaujímavom predstavení, v ktorom nechýbali poriadne výstrely z del, páliacich zbraní a katapultu.

Červený Kameň

Celkovú atmosféru bojov dopĺňali aj rôzne ukážky taktiky a nástrojov, aké sa používali pri útokoch a vojenských manévroch. Tvrdšie akcie sa striedali s pokojnejšími ukážkami. Objavili sa aj lukostrelci, ktorí predviedli naozaj pozoruhodný výkon. Ostrostrelci zvládali strieľať presne na terč, do hlavy kapusty, ale aj do malého jablka, hoci jablko už trafená na prvý krát nebolo. Ostré šípy lietali jedna radosť.

Historicky festival

Vpravo od pódia si mohli návštevníci pozrieť stany vojenského tábora a o kúsok ďalej stany sedliakov. Malé húsky v ohrade, ktoré každý okoloidúci volal kačičkami, boli len doplnkom do inak bohatej dobovej prenosnej kuchyne. Návštevníci mohli ochutnať dávne recepty jednoduchých jedál a nazrieť aj na rôzne nástroje v minulosti používané. Ak ste však rytierov, mečov a rinčania zbraní mali na chvíľu dosť, mohli ste vyjsť hore k hradu a prezrieť si niekoľko otvorených a prístupných miest ako strážna veža, hlboké priestory pod vežou, alebo zájsť na exkurziu po hrade so sprievodcom. Krásny biely páv pri hre gajdoša na gajdách schoval svoje krásne perie a stratil sa niekde v parku. Na svoje si prišli aj milovníci vína, ktorí sa mohli stratiť v niektorých menších šenkov…

Historicky festival

Suvenírov bolo dosť
V časti pri predaji lístkov ste mohli nájsť viacerých stánkarov. Dobového kováča a ukážku výroby mečov a brnenia. Viacero stánkov ponúkalo suveníry od výmyslu sveta. Nádherná bola keramika, ktorú priamo na mieste vyrábal zručný hrnčiar a pred diváky z hliny tvoril skutočné nádoby aj s výzdobou. Tú si mohli záujemcovia aj kúpiť a to aj za ceny od 1 €, čo tak časté zase nie je. Rôzne kovové výroby, cínoví vojačikovia a ukážky garbiarskej práce sa striedali so stánkami s jedlom.

Historicky festival

Zajtra opäť
O pár hodín sa prvý festivalový deň končí, aby účinkujúci nabrali silu na deň druhý. Pokiaľ ste dostali chuť si pozrieť niečo zo spomínaných vystúpení, mnohé zaujímavé kúsky vás čakajú aj zajtra. Opäť na vás čaká bohatý program, množstvo stánkov, suvenírov, jedla, nápojov, ale aj dobovej kuchyne, nehovoriac o zážitkoch nie len pre dospelých. Viac informácií o festivale nájdete aj na stránkach www.historickyfestival.sk. Vo večernom spravodajstve tv JOJ sa objavila reportáž z Častej, avšak len z gulášovej parády, ktorá sa konala v centre obce. Škoda, že si vôbec televízia nevšimla, kam mierila väčšina áut a peších návštevníkov a že nepočuli výstrely z del a pušiek… Ale nič nezmeškali. Bojuje sa aj zajtra.

Historicky festival

Pokiaľ plánujete návštevu, tu máte niekoľko tipov
Parkovanie je na rozľahlej rovnej lúke a bezplatné. Vstupy sú dva, jeden z každej strany parkoviska. Verejné toalety sú v blízkosti stánkov, no nájdete ich aj v parku pri fontáne a aj na hrade. V priebehu dňa sa objavuje viacero vystúpení. Celý program nájdete na v oblasti pred pódiom na viacerých miestach na kolíkoch. Hrad má prístupné nádvorie a pár priestorov aj bezplatne. Preto si nenechajte ujsť návštevu aj tohto krásneho miesta. Množstvo fotografií si môžete pozrieť na našom Facebooku.