Lavička Forresta Gumpa a pobrežné miesta nakrúcania

0
3642

Forrest Gump patrí medzi najlepšie filmy všetkých čias. Podľa mnohých má film v sebe neopakovateľné čaro, kedy jeden muž dokázal zažiť všetko významné v novodobej americkej histórií a predsa nikdy neexistoval. Film Roberta Zemeckisa v hlavnej úlohe s Tomom Hanksom hovorí príbeh mierne narušeného, ale neobyčajného človeka, ktorý mal svoje ciele, a pri ich plnení dokázal zažiť mnohé, stratiť veľa aj opäť získať. Zhodnotiť film v krátkosti nejde. To vie každý, čo ho už videl. Dnes si však povieme, kde je vlastne lavička Forresta Gumpa.

Slávna lavička
Dnes ktokoľvek si sadne na lavičku rovno v bielom obleku s kufrom na kraj a pozerá pokojne a zároveň smutne, pripomína Forresta. Ak použije filmár túto scénku do filmu, každý to vezme ako paródiu, alebo kopírovanie. Forrest na lavičke rozpráva celý svoj životný príbeh hocikomu, kto ide okolo. Aj v tom je ukrytá myšlienka, že vlastne jeho život nikto nespoznal celý, vždy len kúsok, pretože každý sa niekam ponáhľal. On ale mal čo povedať, veľa dosiahol a ani si neuvedomoval hodnotu svojho života a vecí, ktorá zažil.

Len krátka záverečná časť filmu nie je rozprávaním životného príbehu z lavičky. Slávna lavička stála naozaj v blízkosti autobusovej zastávky neďaleko námestia a parku na námestí Chippewa Square v meste Savannah v štáte Georgia. Lavičku však premiestnili do Savannahského múzea na ulici Martina Luthera Kinga. Dnes tam nájdete len fanúšikov filmu, trávnik a betónový nižší plot medzi parkom a cestou.

Pobrežia ku ktorým Forrest Gump dobehol
Pre zaujímavosť, známe sú aj miesta, ktoré sa vo filme objavili keď Forrest Gump po vlastných prebehol od jedného pobrežia k druhému. Na západnom pobreží dobehol na mólo, ktoré sa reálne nachádza v Santa Monice v jachtovom prístave v Los Angeles. Vtedy sa Forrest otočil a namieril si to na opačný koniec USA. Východné pobrežie predstavoval mostík k majáku Marschall Point Lighthouse v Port Clyde v štáte Maine. Prístav, ktorý sa vo filme objavil a na ktorom Forrest vyrážal na krevety sa nachádza v Los Angeles.

Lavička Forresta Gumpa a miesta nakrúcania
foto majáku: marshallpoint.org