Keď sa dáta stávajú umením: Majstrovské dielo Aarona Koblina vytvorené z lietadiel

0
1482

Aaron Koblin a jeho letecké umenie

Aj vy občas na oblohe zamyslene sledujete dlhé rovné stopy po lietadlách a zamýšľate sa, koľko ich denne všetkými smermi ponad naše hlavy preletí? Digitálny umelec Aaron Koblin sa to spýtal tiež a ich neviditeľné trasy premenil na umelecké dielo.

Inšpirácia je všade okolo nás, často na miestach, kde by ste ju možno nečakali. Dokazuje to aj tvorba amerického digitálneho umelca Aarona Koblina, ktorý umenie a vedu spája ako nikto iný. Preslávil sa svojimi dielami, pri ktorých obrovské množstvo dát a ľudí navzájom splieta do ohromujúcich vizualizácií. Jeho tvorbu už bolo možné vidieť napríklad v Múzeu moderného umenia v New Yorku či v Centre Georgea Pompidoua v Paríži. Hranice umelecko-technologickej tvorby Koblin posúva aj ako kreatívny riaditeľ Google Data Arts Team.

Pri práci Koblin využíva údaje získané zo skutočného sveta či online komunít tak, aby jeho diela odrážali kultúrne trendy a meniaci sa vzťah medzi ľuďmi a technológiou. Jeho projekty zahŕňajú okrem iného napríklad hudobné video Johnnyho Casha zostavené zo zozbieraných kresieb, alebo interaktívny film „The Wilderness Downtown“. Ten divákom umožňuje včleniť obrazy prostredia, v ktorom vyrastali, do zážitku pomocou internetového prehliadača a Google Street View. Aktuálne je Koblin aj súčasťou projektu istej svetovej značky vodky pod názvom Transform Today. V rámci neho spolu s ďalšími neortodoxnými umelcami ľudí na celom svete motivuje, aby sa nebáli pretvárať sami seba a svoju budúcnosť – rovnako, ako on pretvára vzťah medzi umením a „chladným“ svetom technológie.

„Vzrušujúce na digitálnych dátach je, že ich môžete premeniť množstvom rôznych spôsobov. Môžete ich spustiť cez jeden filter a odrazu máte zvuk, potom cez iný filter a vzniknú obrázky,“ hovorí Koblin. Tranformácia dát do umeleckých diel je do veľkej miery o robení neviditeľného viditeľným – a takýmto príkladom je aj jeho dielo Flight Patterns znázorňujúce trasy leteckých liniek ponad Ameriku.