Hudobné spomínanie: Tic Tac Toe, nemecká dievčenská skupina

0
8191

Tic Tac ToeNemecká dievčenská hudobná skupina Tic Tac Toe bola trio, ktoré sa do pamäti dnešnej generácie najmä tridsiatnikov zapísala do pamäti zreteľne. Dnešnej slovenskej mládeži zrejme názov skupiny nepovie vôbec nič. Ich úspech v našich končinách napriek nemeckým textom piesní, spôsobili predmiléniové roky a vysielania nemeckej VIVA a MTV. Od roku 1995, kedy skupina vznikla vďaka zakladateľke a manažérske formácie Claudia Wohlfrommovej, vydali dva úspešné albumy na kazetách aj CD. V roku 1997 sa však skupina rozpadla a pokus o návrat v roku 2005 už nepriniesol taký úspech, ako roky 1995 a 1996, až sa nakoniec na začiatku roka 2007 opäť dievčatá rozišli. Napriek tomu dodnes funguje niekoľko fanklubov, speváčky sú dodnes známe a venujú sa rôznej činnosti.

Hudobná tvorba
Ich prvý veľký singel s názvom Ich find‘ dich scheiße, bol úspešný v nemecky hovoriacich krajinách. Album Tic Tac Toe priniesol v roku 1996 také hity ako Leck mich am A, B, Zeh, alebo Funky, či ešte viac úspešný Verpiss ‚dich.

Repertoár obohatili o prvky rapu, ktorý vtedy začal byť populárny a tak zrejme aj vďaka pôsobeniu marketingového oddelenia fungovali dievčatá na modernej vlne a imidžom, ktorý mal byť lákavý najmä tej najvhodnejšej cieľovej skupine – mladým dievčatám. Prvý album priniesol v Nemecku 2 platinové platne, Švajčiarsku taktiež 2 a v Rakúsku jednu. Druhý album Klappe die 2TE vznikol v roku 1997, ktorý sa v Nemecku dostal na prvú priečku predajnosti, získal v domovine 2 platinové platne, 2 vo Švajčiarsku, v Rakúsku jednu platinovú a dokonca v Poľsku získali zlatú platňu. Po svojom comebacku vydali Ist der Ruf erst ruiniert… a pri ďalších pokusoch v roku 2006 dokonca hneď za sebou dva albumy The Best Of a album s názvom Comeback. Najmenej bol úspešný však práve The Best Of.

Členky tria:
Prvou členkou trojice bola údajne Lee, celým menom Liane Claudia Wiegelmann (29. júl 1974, Iserlohn). Následne po nej sa do definitívnej trojice pridali Ricky, občianskym menom Ricarda Nonya Priscilla Wältken (24. február 1978, Dortmund) a Jazzy, inak Marlene Victoria Tackenberg (4. august 1975, Gelsenkirchen). V roku 1997 bola Ricky nahradená novou speváčkou Sarou, rodenou Angličankou Sarou Brahms (24. júl, Brightone) a na čas vzniklo Tic Tac Two. Mohli za to nezhody a osočovanie, dokonca pred televíznymi kamerami, čo niektorí novinári brali ako súčasť marketingu a výborného plánu zaujať v čase mierneho úpadku slávy a úspešnosti skupiny. Nešlo však o žiaden plán, ale skutočné nehrané nezhody.

Najnezabudnuteľnejší hit Tic Tac Toe na hudobných staniciach

Vznik tria a informácie o ňom viac krát upravovali
Vznik skupiny a niektoré detaily o dievčatách boli a zrejme ostanú pod rúškom tajomstva. Podobne, ako vznikali rôzne boybandy a dievčenské skupiny, mnoho vecí vzniklo umelo a imidž sa dotváral v spolupráci s marketingovými špecialistami. Ani o vzniku Tic Tac Toe toho veľa nie je známe. Nahrávacia spoločnosť údajne len potvrdila, že sa dievčatá stretli ako sólistky na hudobnom festivale, iná verzia spomínala spevácku súťaž, a niekde celkom inde ste sa mohli dočítať, že skrátka vznikli umelo vďaka castingom. Ani v nemeckom Bravo a jemu podobných magazínoch ste sa nemohli dočítať presný vek. Aj keď sa svojho času ľudia v pozadí snažili o dobrý imidž pre dievčatá, nepodarilo sa skryť údajnú prostitúciu jednej z nich a dokonca aj fakt, že bola medzi nimi mladá vdova, keď si jej muž vzal život. Nižší vek speváčok mal byť bližší cieľovej skupine, o ktorej už bola reč.