Folklórny festival Tancuj, tancuj. Viete kde sú Hložany?

0
4008

Tancuj Tancuj folklórny festivalSlovenský folklórny festival Tancuj, tancuj je jeden z mnohých, ktoré usporiadali Slováci z lásky a pre vzťah k slovenským tradíciám. Na počudovanie sa však neorganizuje a nekoná na Slovensku, ale vo Vojvodine na severe Srbska. Tradične sa festival koná v obci Hložany od roku 1970, pričom sa môže jeho organizovanie striedať aj s inou obcou, ktorá oň prejaví záujem. V minulosti sa tak konal napríklad aj v Kovačici, Starej Pazove, Kysáči, ale aj v obciach Jánošík, Šíd a Padina. Aktuálny už 45. Ročník sa koná už zajtra 30. mája 2015 v Hložanoch, ktoré hoci znejú slovensky a slovenské aj sú, hľadajte ich na mape pri meste Novi Sad.
Od 13:00 prebieha pri miestnom Dome kultúry koncert speváckych skupín, od 16:00 je pouličné defilé a od 17:00 začína hlavný program v hložianskom amfiteátri. Prvý koncert je naplánovaný na 17:30 a druhý na 20:00.

Z histórie
Od prvého ročníka 5. apríla 1970 sa vystriedalo niekoľko názvov. Boli to napríklad Prehliadka ľudových tancov juhoslovanských Slovákov, Prehliadka slovenských folklórnych skupín Vojvodiny, Festival slovenskej hudobnej a tanečno-folklórnej tvorby SAP Vojvodiny, Prehliadka slovenských ochotníckych tanečných, speváckych, nástrojových skupín a iné. Vznikol z iniciatívy Kultúrno-osvetového spolku Jednota Hložany a Miestneho spoločenstva z Hložian z jednoduchého dôvodu a to aby zachoval to, čo by mohlo zostať onedlho zabudnuté a mŕtve. Ľudové tradície, často originálne a neopakovateľné práve tým, že si ich udržali Slováci putujúci pred storočiami na Dolnú zem zo srdca Slovenska.

Folklórny súbor SKC P.J.Šafárika z Nového Sadu získal 1. cenu v kategórii folklórnych skupín a tým sa stal laureátom najväčšieho festivalu vojvodinských Slovákov.

Foto a zdroj: HL.RS