Prečítajte si vynikajúcu detektívku z pera legendárnej Agathy Christie

0
1653

Keď bohatý podnikateľ a majiteľ prepychového viktoriánskeho sídla Richard Abernethie náhle zomrie, jeho sestra Cora Lansquenetová je presvedčená, že nezomrel prirodzenou smrťou. Pritom jeho smrť málokoho prekvapila – bol chorý, sám a život ho prestal zaujímať po tom, čo stratil svojho jediného syna.

Vynikajúca detektívka

Vyšla vynikajúca detektívka z pera legendárnej Agathy Christie. Po pohrebe je svieži a originálny príbeh. Rozuzlenie je nečakané, ale aj uspokojivé,“ napísal Daily Telegraph.

Ale vráťme sa k príbehu – keď sa vzápätí sama Cora stane obeťou brutálnej vraždy, nevhodná poznámka, ktorú utrúsila pred príbuznými v deň pohrebu svojho brata, odrazu nadobudne zlovestný význam. Počas čítania Richardovho závetu totiž všetci jasne počuli, ako Cora povedala: „Ututlalo sa to veľmi šikovne, však?… Veď ho predsa zavraždili, či nie?“


Tip redakcie: Prečitajte si nové vydanie kultového románu Kto chytá v žite


Rodinnému právnikovi pánu Entwhistlovi jej slová nedajú spávať, a tak sa obráti na svojho dlhoročného priateľa Hercula Poirota, aby rozlúštil túto detektívnu záhadu. Vraždiť totiž ohol ktokoľvek – na každého dediča čaká podiel na značnom majetku. Niekto možno chcel podnikať, iný zakryť hriechy minulosti, ďalší len bezstarostne žiť…Po pohrebe

Agatha Christie je kráľovnou detektívok

„Agatha Christie nás necháva hádať – a, samozrejme, celkom márne – až do samého konca,“ napísal Liverpool Post o novinke Po pohrebe. Kniha vyšla po prvý raz v roku 1953 a Agatha Christie ju venovala svojmu synovcovi Jamesovi Wattsovi ak „spomienku na šťastné dni v Abney“, sídle, ktoré jej poslúžilo ako predloha pre inú detektívku.

Okrem belgického detektíva sa tentoraz stretávame aj s jednou z vedľajších postáv Agathy Christie, informátorom pánom Gobym. Román Po pohrebe v roku 1963 sfilmovali pod názvom Vražda v Gallope. Došlo tu však k jednej výraznej zmene, pretože Hercula Poirota nahradila slečna Marplová v podaní Margaret Ruthefordovej.

Začítajte sa do detektívky Po pohrebeAgatha Christie- Po pohrebe