Nová animovaná rozprávka Balerína učí deti nevzdávať sa svojich snov

0
4870

Malá Felícia vyrastá na francúzskom vidieku bez vlastnej rodiny a vášnivo miluje tanec. Spolu so svojím najlepším kamarátom Viktorom, ktorý sa chce stať veľkým vynálezcom, vymyslia riskantný plán ako utiecť zo sirotinca. Túžia sa dostať do Paríža, veľkého mesta plného svetiel, v ktorom práve vyrastá Eiffelova veža. Felícia musí zabojovať ako nikdy predtým, prekonať samu seba a poučiť sa z vlastných chýb, aby si splnila svoj najväčší – stať sa primabalerínou v Parížskej opere.

V roku 2010 francúzski režiséri Eric Warin a Eric Summer priniesli ukázať trom producentom niekoľko náčrtov a skíc ich projektu s pracovným názvom „Skutočný príbeh petits rats v Opere“ (doslova malých potkanov – čo je tradičné pomenovanie malých tanečníčok, balerín, ktoré po prvýkrát vstupujú na dosky veľkej parížskej opery). Okamžite sa im príbeh siroty, ktorá ujde z vidieckeho domova pre opustené deti do Paríža, aby sa stala baletkou v Opere, zapáčil.  Mali teda začiatok krásneho príbehu, ale všetko ostatné ich ešte len čakalo…

plagat

Výsledkom boli roky otázok a premýšľania, ako by sa zo základných skečov dal vyhotoviť film. Film, v ktorom hrá Paríž jednu z hlavných postáv, a to počas obdobia, ktoré až tak často na plátne nevídame: keď sa Eiffelova veža a Socha slobody ešte len stavali. Výroba trvala tri roky – z toho jeden rok producenti strávili vo Francúzsku a dva v Kanade. Technické a umelecké ambície filmu boli dosiahnuť štandardy najlepších animovaných filmov veľkých amerických štúdií – ale s rozpočtom šesťkrát nižším.

obrazok 2

Už z traileru je citeľná pozitívna energia, ktorú rozprávka vyžaruje. Hlavná postava Felícia sa počas svojho putovania naučí poznať samú seba, svoje korene a držať sa odkazu svojich predkov. V Baleríne sa miešajú prvky reality a rozprávky. Hlavným leitmotívom príbehu je tanec.


Tip redakcie: Americkej herečke Natalie Portmanovej sa narodila dcéra


Pri tvorbe sa spolupracovalo s profesionálnymi baletnými tanečníkmi. Animátori tak dokázali reálne umocniť jednotlivé tanečné pohyby. Baletné skoky sa natáčali v spomalených záberoch, aby vznikol dojem, že postavy visia vo vzduchu.

obrazok 3

Balerína si dáva za cieľ ukázať deťom silu ľudskej vôle a dokázať, že je možné svoje sny premeniť na skutočnosť…

Animovaná rozprávka sa v našich kinách objaví aj so slovenským dabingom už 2. marca 2017.