Čo ťa žerie? Šokujúci horor o vegetariánke, ktorá začne jesť surové mäso. Najmä to ľudské..

0
3421

Francúzsko-belgický horor s pôvodným názvom Grave je jedným z najkontroverznejších kinematografických počinov tejto jari. Do kín bude uvedený pod anglickým (a výstižnejším) titulom Raw.

Film plný naturalistických scén, sexu, kanibalizmu a priam omračujúceho násilia má na svedomí mladá francúzska scenáristka a režisérka Julia Ducournau (33). Vyštudovala parížsku univerzitu La Fémis a za svoj prvý krátkometrážny film Junior získala v roku 2011 cenu na prestížnom festivale v Cannes. Tam bol s uznaním uvedený, v rámci Týždňa kritiky, aj jej najnovšia snímka Raw. Napriek tomu, že film žne jeden úspech za druhým, pri premietaní v americkom Toronte počas divokejších scén diváci odpadávali jedna radosť.


Tip redakcie: Recenzia: Film Life-dve tváre, ktoré sa nepodarilo zlúčiť dokopy


obrázok_1 raw

Filmový kritik Peter Bradshaw z novín The Guardian napísal: “Raw je komplexná dráma o sexe, dospievaní a konformite, ale tiež o vnímaní vlastného tela a chlípnosti.”. Film rozpráva príbeh mladého dievčaťa, vegetariánky, Justine. Tá v šestnástich rokoch odchádza na veterinárnu školu, ktorú študuje aj jej staršia sestra. Pri iniciačnom rituáli prvákov je donutená po prvý raz vo svojom živote ochutnať a prehltnúť surové mäso.

obrazok_2 raw

Táto skúsenosť ju však od základov zmení a v prebudí v inak veľmi tichom a krehkom dievčati spiace monštrum bažiace po krvi. Julia Ducornau so svojou šťavnatou drámou o sexuálnom prebudení a nezastaviteľnom apetíte hrdo kráča v šľapajách majstrov hororového remesla. Tento kanibalský masaker sa určite vysoko vyníma medzi množstvom béčkových hororových príbehov, ktoré nás už nevedia ničím prekvapiť.

Na surovom filmovom mäsku si môžete ísť pochutnať do slovenských kín už 6.4. 2017.