Feng-šuej, nová show Čínskeho národného cirkusu pre sezónu 2012 a 2013

0
1308

Čínsky národný cirkus30. marca 2013 sa na Slovensko chystá veľkolepé vystúpenie Čínskeho národného cirkusu, ktoré má priniesť aj celkom nový program. Na svojom česko-slovenskom turné zavíta cirkus presne 20. marca do Bratislavy.
Vystúpenie začína o 19:00 hod v NTC Aréne. Podujatiu sa budeme ešte venovať a prinesieme ďalšie informácie.

Tlačová správa a nový program Feng šuej
Prastaré čínske učenie feng-šuej je kľúčom k naplnenému a harmonickému životu. V doslovnom preklade znamená „feng-šuej“ „VIETOR A VODA“ a vzťahuje sa tým k Zemi, k jej horám, údoliam a vodným tokom, ich tvaru a veľkosti, smeru a výške, ktorých premenlivosť určujú mocné prírodné sily. V centre pozornosti pravidiel feng-šuej je teória piatich živlov – dreva, ohňa, kovu, vody a zeme. Táto teória je vnímaná aj ako koncept rovnováhy, známy ako „jing a jang“. Oba tieto rozdielne celky sú základom životne dôležitého potenciálu napätia. Po dni nasleduje noc, Mesiac uvoľňuje miesto Slnku a tma ustupuje svetlu.

Čínsky národný cirkus sa rozhodol vyjsť v ústrety stále rastúcemu záujmu svojich divákov o čínske tajomstvo a šikovne použil vo svojej novej produkcii dychberúcu akrobaciu ako „metaforu“, aby tieto základy životnej rovnováhy zdôraznil. Tak ako je cieľom feng-šuej vytvárať v každom prostredí harmóniu medzi ľuďmi a ich okolím, je – ako je známe – jedným z podstatných základných prvkov čínskej akrobacie tiež to, že artista musí byť v úplnom súlade so sebou samým a so svojím konaním, aby krkolomné a zároveň poetické cviky a umelecké kúsky mohol praktizovať s maximálnou dokonalosťou. Až potom nám toto telesnej umenie umožní uveriť, že príťažlivosť zemská bola na chvíľku zrušená. Presne týmto jedinečným spôsobom, sprostredkovávajúcim kultúrny zážitok, umožňuje Čínsky národný cirkus už viac ako dve desaťročia miliónovému publiku v Európe, aby sa zúčastnilo prežívania jednoty tela, ducha a duše. Najlepší čínski artisti a pohľad na stále nové nálezy v cudzej, tajuplnej kultúre sú tými najdôležitejšími ingredienciami. „Čínsky akrobat nerobí stojku na rukách – čínsky akrobat je sám stojkou na rukách!“ Toto naprosté stotožnenie s tým, čo človek robí, funguje ako základ vnútornej harmónie. Len tak môže prúdiť energia a len tak môže pozorovateľ túto energiu cítiť. Symbióza akrobacie, ktorá má v Číne dvetisícročnú históriu, s viac než 3000 rokov starým učením feng-šuej dávajú divákovi vo dvojhodinovom akrobatickom exkurze najavo, že nič nie je pre nič za nič a súčasťou celku je všetko, čo je potrebné prebádať a pochopiť. Minulé show Čínskeho národného cirkusu zavádzali obecenstvo väčšinou do ríše stredu, či už s pomocou ciest, náboženstva alebo protagonistov. Show s názvom feng-šuej – rovnováha života vedie teraz pozorovateľa prostredníctvom vynikajúcej čínskej akrobacie vo všetkých fazetách k nemu samému, do centra človeka ako takého, k jeho hlbokej túžbe po šťastí a harmónii a jeho úsiliu o rovnováhu v živote. Cirkusový program ako energiou nabitá oáza pokoja, ktorá v tejto funkcii vzoru bude dávať impulzy publiku – teda vám. Nechajte sa znovu uniesť umením a kultúrou čínskych majstrov akrobacie. Lebo ten, kto na seba nechá tento program pôsobiť, získa znova silu a energiu k pôsobeniu na ostatné.

Lístky je možné zakúpiť prostredníctvom Ticket Art