Eurovízia 2012 zatiaľ vyzerá ako chaos a prvotriedny trapas

0
1478

To, čo zatiaľ poskytli médiá a internet z priebehu prestížnej hudobnej šou Eurovízia, sa už príliš ani za prestížne považovať nedá. Akoby si v poslednej dobe viac a viac robili krajiny žart z možnosti sa tejto šou zúčastniť. Mať česť na súťaži vystúpiť zrejme už naozaj neznamená toľko, čo kedysi a tak krajiny vyšlú zástupcov, z ktorých vám je skôr zle, ako by vás mal ich výkon potešiť. Priam debilná hudba sa ozýva aj od zástupcov takých krajín, do ktorých by ste to ani nepovedali. Veríme, že dnes zaspieva aj Miro Šmajda a uspeje. Z toho, čo už odznelo a už sme počuli vám ponúkneme výber toho azda najväčšieho hnusu. Horší, alebo lepší budete počuť o pár hodín v hociktorej krčme.

Trackshittaz – Woki Mit Deim Popo
Rakúsky rap, hiphop, alebo skôr neidentifikovateľný trapas-žáner, ktorý je zakončený podivnou reklamou na nejaký zážitok okolo ohňa. Takýchto reklám je však vo videách viac. Keď už sa v Azerbajdžane niečo takéto koná, tak treba pritiahnuť turistický ruch… Ale aby sme sa vrátili k hudbe… toto nebola hudba, ale o hudbu len trápny pokus.

Izabo – Time
Izraelská kapela Izabo je nám už známa. Slizkým a priblblým výrazom neobdarili len ľudí v publiku na tejto súťaži, ale azda na všetkých videách, kde sa snažia byť originálni. Pozastavuje sa mi rozum aj nad zvukom ich hudobných nástrojov…

Valentina Monetta – The Social Network Song
Viete ako vyzerá pesnička bez duše, vymyslená nasilu, dokonca s názvom od ktorého si sama pesnička sľubuje úspech aj bez jej počutia, lebo ten názov je in? Skladba od speváčky Valentiny zo San Marína vyznieva zvláštne sucho a štýlom na dnes zastaralo. Opravte ma ak sa mýlim, ale z tohto nemôže byť populárny hit. Alebo áno?

Rona Nishliu – Suus
Táto teta pochádza z Albánska. Tá je v skupine šialenstiev a trapasov možno z časti neprávom. Hlas má úžasný, výdrž tiež. Ale skladba je nestála, neustále zložitá, spieva miestami niečo celkom iné, ako hudba hrá a nie vždy sa pri prechádzaní tónov aj trafí tam kde má. Je ako utrhnutá z reťaze, a na voľnobeh s plným hlasom krúti, aby jej spevu bolo viac ako hudby. Čo na tom, že sa to nedá počúvať… hlavne nech ukáže, že vie spievať. Áno, dobre ste pochopili. Pre toto pochopenie nemáme.

Rambo Amadeus – Euro Neuro
Hnus. Čierna Hora sa asi zbláznila, lebo takýto hnus sa ani nedá považovať za hudbu. Áno, je dnes doba, kedy toto niekoho chytí a poteší, lebo zámerne tak chcú protestovať proti počúvateľnej hudbe, ktorej akoby bolo už priveľa. Táto paródia na hudbu je len recitácia podobných slov s rovnakým koncom. Hudba sama o sebe niečo neuveriteľne nechutné až choré. Nech nám Čierna Hora prepáči, ale toto normálne nie je. Názov divný a výplod z pódia horší, než bľabotanie ožranov pred krčmou.

Jedward – Waterline
Z Írska prichádzajú bratranci Majky z Gurunu. Umelí panáčikovia pôvodne z medzihviezdnej galaxie Streladohlavy predvádzajú výkon, ktorý je je len hromadným spevom za ohlučujúcej hudby. Falošný spev jedného sa kryje s pokusom vyrovnávať toho druhého. A nezachráni to ani tanček v druhej polovici vystúpenia.


Buranovskiye Babushki – Party For Everybody

Kráľovné trápnosti, ktorá vôbec v celej šou tento rok zaznela, sú na videu nižšie. Rusko sa po nepokojných politických problémoch asi zbláznilo aj v oblasti kultúry a hudby. Nechutný falošný spev a nulová choreografia… Nikto tu nie je proti starým ľuďom. Ale aby najväčšiu krajinu sveta reprezentovali babičky, ktoré sa nevedia hýbať, spievať a celý výkon vyzerá skôr ako dedinská zábava… Dokonca si všimnite, že jedna bábuška aj druhá bábuška nie že sa nevedia hýbať, ale ani spievať, pretože sú len do počtu. Skladba o ničom a ľudia klasicky na príkaz réžie musia tlieskať… aspoň odvahe, ktorú babičky preukázali. Nuž teda gratulujeme Rusku k tomu najlepšiemu, čo doma majú.

Umelý potlesk a umelý úsmev
Ak by človek nevedel, ako fungujú podobné programy, myslel by si, že potlesk je zaslúžený. Ale nie je. Neexistuje program, ktorý by nemal pre publikum organizátora a roztlieskavača. To aby mali diváci jasno v tom, čo smú, čo nie, kedy tlieskať a ako to musí na kamere vyzerať. Aj napriek príkazu sa ale pri každom žánre nájdu takí, čo sa im to páči, veď je to stále lepšie ako to ich doma súkromne niekde pod sprchou…

Eurovízia tým pádom už nemá žiadnu úroveň. Je to škoda.