Edward Mordake, nešťastný muž dvoch tvárí na jednej hlave

0
7237

Edward Mordake bol výnimočný muž s vysokým intelektom, ktorý sa však stránil verejnosti pre deformáciu, aká nepatrí medzi bežné. Žil vo viktoriánskej ére v 19. storočí, no vo svete zostane navždy známy ako muž s dvoma tvárami. Na zadnej strane jeho hlavy sa mu totiž ešte počas vývoja vyvinula ďalšia hlava nevyvinutého dvojčaťa, pričom šlo o extrémne vzácny prípad siamskych dvojčiat, kedy z jedného zostala zachovaná len tvár vrastená do druhého. Tá pritom nebola nehybná, alebo mŕtva. Mala vlastné oči a dokázala očami sledovať prípadného diváka, neustále hýbala perami, no nerozprávala, ani neprijímala jedlo. Dokázala však robiť grimasy a usmievať sa napríklad, keď Edward samotný prežíval nejaké emócie. Jediná fotografia pripomínajúca jeho vzhľad nie je pravou fotografiou, ale len snímkou voskovej rekonštrukcie jeho hlavy.

Edward Mordake a dvojitá tvár

Nešťastný, ale inteligentný
Narodil sa do britskej šľachtickej rodiny, takže si ako dedič šľachtického titulu mohol dovoliť tú najlepšiu zdravotnú starostlivosť. Napriek tomu mu nikto nedokázal a zároveň nechcel pomôcť. Vynikal výborným štúdiom aj charakterom. Vzhľadom na svoj hendikep sa však stránil spoločnosti a celkom vyhýbal záujmu médií, ktoré mali záujem sa zaoberať jeho jedinečnosťou. Pre neho však šlo o extrémne obťažujúcu jedinečnosť. Lekárom tvrdil, že s ním druhá tvár komunikuje v noci a želá si odísť. Nedokázali mu však pomôcť ani lekári. Siahol si na život vo svojich 23 rokoch a skončil tak svoje trápenie, ale aj trápenie zrejme jeho vrasteného súrodenca.

Jeho prípad bol po prvý krát publikovaný po jeho smrti v lekárskej encyklopédii Anomálií a kuriozít medicíny na konci 19. storočia. Žiaľ lekári, ktorí sa k jeho prípadu dostali, ho dostatočne nezdokumentovali a ani počas lekárskych návštev sa nepodarilo žiadnemu z nich venovať výskumu viac. Nie je teda celkom známe, či ide o istotne prípad chybného vývinu siamského dvojčaťa, alebo dokonca vzácny prípad vývoja dvoch tvári na jednej hlave.

foto: beforeitsnews.com