Donakrúcali Bony a klid II – voľné pokračovanie kultového Bony a klid

0
2626

Pred týždňom klapla posledná klapka pri nakrúcaní voľného pokračovania známej kultovej balady vekslákov a podvodníkov, ktorá je právom ikonou doby. Koniec 80. tych rokov priniesol Bony a Klid. Rok 2013 prináša Bony a Klid II., podobne ako film Kandidát, aj Bony a klid II prinesie pohľad na súčasný svet podvodov, aj keď v tomto prípade s fantáziou uberajúcou sa v úplne iných výškach.

Viac film priblíži tlačová správa:
Nakrúcanie sa začalo 26. septembra v Prahe. „Byť tu, na prvom dni nakrúcania je tak neuveriteľný pocit, že si to ani nechcem pripúšťať. Snažil som sa o to dlho, medzitým som o projekt prišiel, film sa postupne dostal do rúk asi piatim iným režisérom – ako by bol prekliaty. Aj z tohto dôvodu je to pre mňa zázrak. A keď sme sa pred nakrúcaním zišli my, stará partia, mali sme takmer slzy v očiach,“ reagoval bezprostredne režisér Vít Olmer.

Bony a Klid 2
Foto © Vojtech Resler

Scenár režiséra Víta Olmera postupne priviedol na pľac všetky známe postavy: veksláka – pešiaka a vyhláseného srandistu Bínyho (Roman Skamene), šéfa veksláckeho gangu Richarda (JosefNedorost), Martina (Jan Potměšil), ktorý sa pôvodne vydal do Prahy zháňať bony a nakoniec skončil za mrežami, „bondgirl“ celej partie „Evičku Tričko“ (Veronika Jeníková). A do deja vstúpia tiež noví hrdinovia – dvojica Martin (Jakub Prachař) a Linda (Česká Miss 2013 Gabriela Kratochvílová).

Bony a Klid 2
Foto © Vojtech Resler

„Bony a klid bola veľmi pekná, sústredená práca s Vítkom a tiež s kameramanom Otom Kopřivom, ktorý bohužiaľ pred dokončení filmu umrel. Dlho som nemyslel na to, že by pokračovanie mohlo byť, potom to okolo mňa dlho krúžilo – ale projekty to boli veľmi nekonkrétne, nikdy sa mi nedostal do ruky scenár. Až teraz. A to, že sme sa pri práci opäť stretli s Vítkom, ktorý je vo skvelej forme, je veľká výzva a veľká radosť. Chcem, aby sme scenár naplnili rovnakou energiou, ktorá niesla i ten prvý príbeh,“ zdôraznil Jan Potměšil.
„Vít Olmer je pre mňa zárukou kontinuity,“ dodala Veronika Jeníková.
Dotočnú filmu Bony a klid II zorganizoval producent Daniel Severa na príhodnom mieste – v reštaurácii Trilobit, ktorá sa nachádza priamo pod bývalou predajňou Tuzexu na Palackého ulici s preslávenou pasážou, v ktorej počas 80. rokov ponúkali veksláci bony – poukážky, ktorými sa vtedy platilo za zahraničný tovar v špeciálnych obchodoch.

Bony a klid 2
Foto © Vojtech Resler

Osláviť poslednú klapku, ktorá padla v nedeľu nad ránom prišiel celý štáb i väčšina hercov – Roman Skamene, Jan Potměšil, Jakub Prachař, ale Gabriela Kratochvílová, Česká Miss 2013, chýbala, lebo odcestovala do Moskvy, kde reprezentuje na súťaži Miss Universe.

Bony a Klid 2
Foto © Vojtech Resler

Bony a klid II, aktuálna komédia nabitá nečakanými dejovými zvratmi, sa nakrúcala počas jesene. Premiéra je plánovaná na prvú polovicu roku 2014. Režisér a scenárista Vít Olmer sa vrátil nielen k pôvodnej hereckej zostave, ale vo filme bude opäť znieť hudba Ondřeja Soukupa a britskej kapely Frankie Goes To Hollywood. Producentom filmu Bony a klid II je NOGUP agency s.r.o.

Synopsa filmu:
Čo robí po 25 rokoch partička bývalých vekslákov? Z väzenia ich dostala amnestia
na začiatku 90. rokov. Svet kšeftov s valutami a bony, nelegálne menenými poukážkami do obchodov s inak nedostupným západným tovarom, je síce dávno preč, ale spôsobov, ako zarobiť „rýchle prachy“, je stále dosť. Stačí vedieť, ako na to – podvody s dotáciami, úplatky, tunelovanie, krádeže. Rovnako ako vo filme Bony a klid z roku 1987 i tentoraz príbeh začína príchodom naivného mladíka Martina (Jakub Prachař) do Prahy. Potom už stačí, aby stretol Bínyho (Roman Skamene), ktorý opäť šliape chodník, momentálne však len ako naháňač cudzincov pred reštauráciou na Staromáku. Osamelý Bíny vycíti v outsiderovi Martinovi možného parťáka pre neistú budúcnosť a zatiahne ho do svojich kšeftíkov…