Dom Majstra Pavla v Levoči je zároveň múzeum venované jeho práci

0
4550

Majster Pavol z Levoče je historickou osobnosťou, ktorú poznáme najmä ako autora a hlavného majstra výroby dreveného oltáru v levočskom kostole sv. Jakuba zo 14. storočia. Jeho výnimočný odkaz v podobe vyobrazených sôch a časti nesmierne cenného oltára inšpirovaného krakovským oltárom v Mariánskom kostole, môžu obdivovať návštevníci azda z celého sveta. Hoci momentálne časť hlavného oltára zakrýva lešenie a v kostole nedávno prebiehali prípravy vysunutia jeho sôch bližšie k návštevníkom, v kostole sa stále nachádza niekoľko ďalších oltárov, ktoré si zaslúžia pozornosť návštevníkov a obdivovateľov stredovekého umenia. V prípade záujmu o bližšie spoznanie práce slávneho Majstra môžu sochy a jeho tvorbu návštevníci obdivovať a podrobnejšie vidieť aj v jeho dome, v ktorom naozaj žil a nepochybne aj tvoril svoje diela. Jeho dom je zároveň múzeom, ktoré je súčasťou Slovenského národného múzea.

Múzeum a dom Majstra Pavla

Múzeum Majstra Pavla
Stála expozícia sa nachádza vo vnútri jeho domu a návštevníkom ponúka podrobný náhľad na jeho prácu. Všetko, čo bolo známe o jeho živote sa dozviete tu. Výnimočne presné kópie sôch z oltára, ktoré sa tu nachádzajú a ponúkajú návštevníkom pohľad na jeho prácu z blízka, disponujú identickou veľkosťou, tvarom, detailmi aj farebnosťou. Autor sôch známy tým, že je jeho práca rozpoznateľná originálnymi prvkami, vytvoril niekoľko oltárov a viacero súsoší. Taktiež netvoril pritom výhradne len pre kostol sv. Jakuba.

Múzeum a dom Majstra Pavla

V múzeu môžete obdivovať napríklad Máriu s dieťaťom, ale tiež Poslednú večeru. Hoci ide o kópie, i tie majú veľmi veľkú hodnotu finančnú a vlastne už aj historickú. Mimo súsošia a jednotlivé sochy pozornému oku neujdú aj originály, ktoré boli poškodené na toľko, že ich oprava už nebola možná. Pozrieť si môžete aj plastiky z oltára Narodenia alebo oltára Jánov.

Múzeum a dom Majstra Pavla

Múzeum a dom Majstra Pavla

Reštaurovanie
Súčasťou múzea sú fotografie a faktografia. Informácie venované reštaurátorstvu popisujú návštevníkom postupy a priebeh reštaurátorskej práce, postupy pri pozlacovaní a pozrieť si môžete aj priamo plátkové zlato, ktoré sa pre tento účel používa. Reštaurovanie však nemožno chápať ako činnosť vykonávanú dnes. Tak ako vytváranie a maľby samotné, priebežne vznikalo aj reštaurátorstvo, ktoré sa snažilo priebežne podľa potreby zachraňovať a udržať farebnosť, či stav jednotlivých diel. Tak ako mnoho iných, aj diela Majstra Pavla boli niekoľko krát reštaurované. Jedna z najvýznamnejších reštaurácií sôch a hlavného oltáru prebehla v 50. rokoch bratmi Kotrbovcami, ktorý oltár podľa niektorých zdrojov doslova zachránili pred zrútením.

[tabs tab1=“Zaujímavosť 1: žena pri stole“ tab2=“Zaujímavosť 2: Majster pri stole“]
[tab id=1]napriek tomu, že sa hovorí, že pri Poslednej večeri neboli ženy, majster Leonardo pri stole namaľoval Máriu Magdalénu. Veľkou zaujímavosťou je fakt, že aj Majster Pavol vyhotovil ženu pri Poslednej večeri vo svojom súsoší. Navštívte múzeum a presvedčte sa sami, či je možné nazvať mužom sochu nachádzajúcu sa po Ježišovej ľavici, ktoré leží na stole.[/tab][tab id=2]Hovorí sa, že Majster Pavol vytvoril autoportrét práve vo vyobrazení Poslednej večere. Jediný muž, ktorý má pri stole na hlave čiapku by mal byť práve on a pri výrobe tohto muža sa mal inšpirovať svojou tvárou.[/tab]
[/tabs]

Dom Majstra Pavla
Stredoveký meštiansky gotický dom nachádzajúci sa hneď pri námestí v tesnej blízkosti kostola, je podobný na všetky ostatné. Celá Levoča je nádherné stredoveké mesto, v ktorom sa dodnes zachovalo veľké množstvo významných stavieb s bohatými architektonickými prvkami. Dom Majstra Pavla je dvojposchodová budova, ktorá disponuje zložitejšími pivničnými priestormi. Tak ako mnoho iných meštianskych domov, aj tento konkrétny disponoval dokonca vlastnou väznicou v pivničných priestoroch. Najstarším známym majiteľom tohto domu bol Majster Pavol.

Telefón: +421 53 451 349
Adresa: Námestie Majstra Pavla č. 20, 054 01 Levoča
Otvorené: PO-NE od 09:00 – 17:00
Vstupenky do Domu Majstra Pavla sú platné zároveň aj do Radnice a do „Výtvarná kultúra na Spiši“.

foto: © zaujimavosti.net