Diela Salvadora Dalího a iných na výstave v Poprade

0
2444

Elektráreň Tatranskej galérie na Hviezdoslavovom námestí v Poprade sa od januára stala miestom svetovej výstavy slávnych diel slávnych autorov. Návštevníci Popradu sa môžu od 30. Januára do 22. Marca v galérií pozrieť osobne na originálne diela svetových umelcov ako Salvador Dalí, André Derain, Raoul Dufy alebo Jean Carzou a nezabudnime ani na diela Marca Chagalla. Výstavu pripravila Tatranská galéria v spolupráci s SARL Amiencom France. Stalo s atak pri príležitosti 55. výročia založenia Tatranskej galérie.

Salvador Dalí v Poprade

Viac o podujatí približujú aj stránky galérie v tlačovej správe:
Najrozsiahlejšou je výstava Dalího pod názvom Zhmotnenie surreálneho. Predstavíme Vám prostredníctvom 100 diel (papierové litografie, litografie na hodvábe, xylografie, keramiku, medaily, pamätnej brošne, plastiky, poštové známky, etikety na vína) významného umelca prvej polovice 20. storočia, ktorý sám seba považoval za intelektuálneho umelca. Salvador Dalí je označovaný ako jeden z najvýznamnejších predstaviteľov surrealizmu v umení.

Ďalšie umelecké smery fauvizmus a kubizmus budú mať zastúpenie v 10 kresbách Dufyho z cyklu Maitres du dessin. Výstavu diel André Deraina tvoria exponáty zo súkromnej zbierky kompletnej sady 36 litografií ilustrácie Petroniovho „Satyricona“. Prezentované diela umožnia návštevníkom spoznať svet umelcovými očami a odhaliť jeho inšpirácie, ktoré mu poskytli možnosť vyjadrenia svojich subjektívnych pocitov, emócií a myšlienok prostredníctvom umenia.

Marc Chagall vytvoril vlastný jedinečný s nikým neporovnateľný ľahko rozpoznateľný svetový umelecký štýl. Umelca budú môcť návštevníci spoznať vďaka cyklu 12 litografií ukrytých pod názvom 12 izraelských kmeňov. Jedná sa o 12 vitráží synagógy Abbel v Hadassah Medical Center v Jeruzaleme, ktoré boli realizované v rokoch 1959 – 1961. Vo vitrážach hrá slnečné svetlo významnú úlohu. Preniká cez sklo a rozžaruje obraz do stovky rôznych farebných odtieňov. Symbolické pozadie diela odkrýva biblický motív. 12 kmeňov predstavuje potomkov 12 synov patriarchu Jakuba, ktorí podľa Písma tvorili ľud Izraela. Podľa Biblie mal každý z kmeňov svoju vlastnú vlajku a štátny znak. Jean Carzou sa priaznivcom umenia predstaví 10 litografiami z cyklu France. Francúzsky umelec s arménskymi koreňmi ilustroval diela velikánov svetovej literatúry ako Ernest Hemingway či Albert Camus.

Podujatie má stránku na: facebook.com