Coca Cola + mlieko = chemická reakcia, ktorá púta až prehnanú pozornosť

0
8607

Znova tu máme ďalšie „bububu“ pre verejnosť. Na webe sa nachádza hneď niekoľko videí, kde predvádzajú zaujímavý pokus. Coca Cola, ako známy sladený nápoj, je zmiešaná s menším dielom mlieka a ponechaná niekoľko hodín v kľude. Nakoniec sa vo fľaške objaví žltá priehľadná tekutina a na spodku fľašky zvláštna hustá usadenina, ktorá sa drží pri sebe a stiahla so sebou aj väčšinu farbiva. Videá tohto pokusu realizovateľného aj u vás doma, fascinujú, ba priam niektorých divákov šokujú a odrádzajú od pitia. Berú ich ako dôkaz škodlivosti a obsahu chémie. Na jednej strane je to naozaj prejav obsahu chémie, no to isté by sme spravili aj na inom nápoji, ktorý obsahuje kyselinu fosforečnú. Pravdou je, že tento pokus vychádza z jednoduchých chemických procesov a reakcií a po správnosti nie sú prejavom žiadnej škodlivosti, či ukážkou nejakého odpadu a podobne. Presne to isté vám predvedie aj jednoduchý pokus s redbullom, pepsi a iným podobným nápojom.



Odpoveďou je napríklad kyselina fosforečná
Základom pre túto reakciu je väzba kyseliny fosforečnej na mlieko, ktorému pridáva vyššiu hustotu. Preto sa hustejšie zložky oddelia od vody a nastáva vznik „čistej vody“. Potrebuje na to čas pár hodín, aby sa podarilo vidieť jasné výsledky. Podstatný podiel na tejto reakcií má kyslosť oboch zložiek. Coca Cola aj Mlieko sú pre organizmus kyslé (nie chuťou, ale obsahom ph) a aj to ovplyvňuje samotný proces. Jasná informácia, či výsledná zmes predstavuje zdravotné riziko, nie je jasná. Ale kto by to už pil, keď to nevyzerá ani ako mlieko a ani ako Coca Cola?

Cola a mlieko podvodVideo a reakcia zneužitá aj internetovými podvodníkmi
Momentálne sa na Facebooku šíri ďalší internetový podvod. Hoci sa bežne stretávame s videami, ktoré hlásia smrť Rytmusa, Vin Diesla, Mr. Beana a podobne, v poslednom čase sa stretávame s novým druhom Facebook falošnými príspevkami. Tentoraz používajú naozajstné videá, ktoré existujú, na falošnom Facebooku nafingujú spustenie videa, ktoré v skutočnosti ani nie je videom, no vydá pod vašim menom na vašom facebooku príspevok s touto reklamou. Na stránke sa tradične objavujú falošné komentáre a viacero falošných prvkov. Nakoniec vás presmeruje na originálne video. Človek, ktorý s anechá podviesť a na falošný facebook klikol, tak nedostáva červíka do hlavy, prečo sa vôbec dostal na nejaký podivný facebook, pretože sa k videu v skutočnosti dostane. Donedávna ste si klikli, nechali infikovať svoj Facebook a žiadne video neexistovalo. Dnes je to opäť prešpekulovanejšie a infikovaná osoba má ešte menej pochybností, prípadne vôbec nevie, že je obeťou podvodu. Otázkou zostáva, z akého dôvodu niekto vytvára tieto podvodné Facebook stránky, ktoré sú podivným medzičlánkom medzi vami a niekedy neexistujúcim videom. Niekedy je to reklama a snaha zarobiť na jej zobrazení. Dnes sme žiadnu reklamu nenašli.