Podujatie Cestovanie časom nás vrátilo do histórie Bratislavy

0
2520

Minulosť si dohodla rande so súčasnosťou a to priamo pred zrakom verejnosti. V sprievode slnečného počasia a príjemnej atmosféry totiž pozvali domácich aj zahraničných návštevníkov na podujatie Cestovanie časom.

sculpture-1007990_1920

V Bratislave zakončili leto vo veľkolepom štýle a milovníci histórie si prišli na svoje aj počas druhého septembrového víkendu. V uliciach Starého Mesta prebehla jedna z najvydarenejších kultúrnych akcií, aké sa tento rok zorganizovali. Podujatie Cestovanie časom nás totiž vtiahlo do historických udalostí Bratislavy a ukázalo, ako môže minulosť nažívať po boku súčasnosti.


Prečítajte si: Desať udalostí, ktoré otriasli mediálnym svetom

Staré Mesto stále mladé

Aj takýto podtitul nieslo podujatie pripravené pod taktovkou Daniela Heviera, ktoré hľadalo prienik medzi minulosťou Bratislavy a súčasným dianím v jej kultúrnom epicentre. My sme boli samozrejme pritom a na ôsmych stanovištiach v Starom Meste sme nasadli do časostroja, ktorý nás vrátil o pár storočí dozadu.

Prierez dejinami Bratislavy

Program podujatia sa neniesol iba v rekonštrukcii historických udalostí. Tvorivým spôsobom oživoval dianie z minulých dôb a zdôrazňoval ich odkaz, ktorý je inšpiratívny aj v súčasnosti.

„Projekt má celkovú tendenciu priblížiť verejnosti prierez dejín Bratislavy. Cieľom podujatia je spoznávanie histórie Bratislavy interaktívnym spôsobom,“ ozrejmila myšlienku podujatia Ľubica Janegová, vedúca oddelenia kultúry za časť Staré Mesto.

Ťahákom programu bol živý orloj

Pozvánka na program veštila kultúrnu lahôdku, takže počas oboch dní sme sa flákali Starým mestom. Cestou na Hviezdoslavovo námestie, kde vystupoval napríklad Robo Mikla, sme sa ocitli na módnej prehliadke dobových kostýmov. Vypočuli sme si aj Napoleonove problémy a pred jazykovedným ústavom nás upútal sám Ľudovít Štúr, od ktorého sme už popri keltských bubeníkoch pokračovali k Michalskej veži. Tam čakal ťahák programu, ktorým bol živý orloj s rôznymi postavami bratislavských dejín, po ktorom prišlo vyvrcholenie v podobe sprievodu.

Víkendové rande dopadlo na výbornú. Klobúk dole pred organizátormi, ktorým držíme palce, aby sa im o rok podarilo pripraviť minimálne rovnako príjemné podujatie. Nás už čaká návrat do dnešnej reality, no pri prechádzaní ulicami Starého Mesta si ho odteraz aspoň spríjemníme peknými spomienkami.

Čítajte tiež:

Tajomstvo Súľovského hradu

Podľa týchto znakov zistíte či je vaše dieťa génius