Tajomstvo Súľovského hradu

0
3333

Medzi Súľovskými skalami sa pýši nádherný hrad. Bol postavený ešte v minulosti. Meno dostal po svojich majiteľoch, no ľudia ho prezývali aj Roháč.

Čo tento nádherný hrad ukrýva

V Súľove vládol odvážny a smelý Radagaris. Pán bol striktný a krutý. Mal dospievajúceho syna Ataulfa, ktorý bol úplne iný ako jeho otec. Bol citlivý, láskavý a nesmelý. Mali však jedno spoločné. Obaja vyznávali viac náboženstiev.


Čítajte tiež: Môj boj, tvoj boj. Buďte silnejší a úspešnejší.

Jedného dňa si Radagaris nechal zavolať svojho syna. Povedal mu, že sa na nich boh Odin hnevá, pretože majú suché polia. Ako to už bývalo zvykom, bohom sa dávala obeta v podobe dvoch najkrajších dievčat z okolia. Na hrad priviedli krásnu mladú dievčinu a hodili ju do temnice. Keď ju Ataulf uvidel, okamžite sa do nej zaľúbil. Celý čas rozmýšľal, ako by jej mohol pomôcť. Napokon prišiel za otcom a oznámil mu, že sa o ňu musia starať, aby sa Odinovi páčila. Radagaris súhlasil a poveril syna jej strážením. Ataulf bol nadšený. Konečne môže spoznať to krásne dievča, o ktorom každú noc sníva.

Volala sa Helga a bola kresťanka. Ataulf jej kládol veľa otázok, no väčšina sa týkala toho, prečo je taká pokojná. Helga bola natoľko oddaná Bohu, že sa nebála smrti. Ataulfa to zaujalo a o pár dní sa aj on chcel stať kresťanom. Helga ho preto pokrstila. Keď sa to hradný pán dozvedel, zúril. Dal si ho zavolať a oznámil mu, že ak sa novej viery nezriekne, oboch popraví.

Jeho syn sa viery odmietal vzdať, a tak dal jeho otec postaviť obetnú hranicu. Oboch odsúdil na smrť a sluhovia ich vrhli do plameňov. Zaľúbený pár sa však smrti nebál a miesto toho sa len v tichosti modlil. Vtom sa zamračilo a z oblohy sa spustil lejak, ktorý uhasil horiacu hranicu. Dievčina sa potešila. Náš Boh si želá, aby sme boli šťastní. Táto nevídaná udalosť otriasla aj hradným pánom a deti poprosil o odpustenie.

Čítajte tiež:

Milionár Dan Bilzerian tento krát zobral svoj hárem žien do Vegas

Nová linka z Bratislavy do Bosny a Hercegoviny s WizzAir za 14,99 €