Bratislavský hrad: Spoznajte jeho históriu

0
2626

Bratislavský hrad bol postavený na križovatke obchodných ciest, a zároveň mal dôležitú obrannú úlohu.

bratislavsky hrad

Keď sa pod múrmi Bratislavského hradu usadili turecké vojská, pán nevedel čo robiť. Nakoľko bolo turecké vojsko jedno z najsilnejších, nebol si istý, či sa dokážu ubrániť. Hradný pán mal v tejto dobe ale aj iné starosti. Jeho dcéra sa odmietala vydať za muža, ktorého jej vybral. Jeho dcéra chcela utiecť za mužom, ktorého milovala. Šepkalo sa, že sa jeho dcéra zamilovala do otcovho úhlavného nepriateľa, veliteľa tureckého vojska a to napriek tomu, že ho videla iba jediný raz.

Jedného dňa, keď sa hradný pán zobudil, nenašiel svoju dcéru v posteli. Svojmu služobníctvu rozkázal, aby prehľadali každý centimeter kráľovstva. Napriek tomu, že tak urobili, dievča nikde nenašli. Po dlhom pátraní ju napokon našli v podzemí. Keď sa jej otec spýtal, prečo tak urobila, odpovedala mu, že miluje Nakiča Huseima. Veliteľa tureckého vojska.

Keď to hradný pád počul, nahneval sa. Prikázal jej vydať sa za muža, ktorého jej on sám vybral. Ona však odmietla poslúchnuť. Pán ju preto uvrhol do temnej väznice. Denne prosila strážcov o pomoc, oni jej však odolávali. Jedného dňa jej však jeden zo strážcov pomohol. Tajnou chodbou jej pomohol ujsť z hradu. K východu povolala pobočníka tureckého vodcu, ten ju však odmietol priviezť k veliteľovi. Navrhol jej však, že mu môže napísať list. Zjeravič, pobočník vodcu list odniesol veliteľovi do krčmy, kde pil spolu s družinou. Keď si Nakič prečítal zamilovaný list, vysmial ju. Začal o nej hovoriť, že je hlúpa a úbohá. Vraj láska na prvý pohľad,… Zjeraviča to pohoršilo a tasil meč proti svojmu veliteľovi. Za dievčinu česť. Zjeravič celú jeho družinu pobil, až napokon ostal len Nakič. Keďže bol veľmi opitý, Zjeravič súboj bez problémov vyhral a jeho hlavu priniesol dievčine.

bratislavsky hrad

Zjeravič jej vysvetlil, čo sa v krčme stalo a spolu sa vybrali na Bratislavský hrad, kde mu všetko povedal. Hradný pán medzičasom zistil, že jeho dcéra ušla z väzenia. Keď však uvidel hlavu jeho nepriateľa, všetka zlosť ho prešla. Keď videl, s akým obdivom pozerá jeho dcéra na Zjeraviča, rozhodol sa, že ju vydá za neho.