Boli sme si pozrieť film Láska na karí s Helen Mirren

0
2873

Láska na kariFilm Láska na Karí švédskeho režiséra Lassea Hallströma sa neviaže k žiadnej veľkej kampani, nepredchádzala mu žiadna medializácia počas prípravy a hoci je nakrútený podľa úspešného románu, pre mnohých bude novinkou. Divák, ktorý si film pozrie, sa môže rozdeliť do tábora, ktorý bude stáť na strane tradičných Francúzov, alebo na strane prisťahovalcov, no či chce, alebo nie, na oboch stranách súčasne budete v závere filmu stáť všetci a ani jedna strana nebude tá horšia, či lepšia. Stret francúzskej tradičnej a indickej, v Európe exotickej a neznámej kuchyne sa tak trochu premieša. Po príbehovej stránke zaujímavý, po hereckej opäť zaujímavý, v konečnom dôsledku však aj inšpiratívny film z kulinárskeho prostredia, ktorý tak trochu rozpráva príbeh o mladom Indovi, ktorý prežije svoj „americký sen“ vo Francúzsku, v malom mestečku, kde sa mnohí poznajú navzájom a donedávna v ňom bola vychýrená reštaurácia ocenená Michellinovou hviezdou, prestížnym ocenením reštaurácií, ako jediné TOP miesto pre gastronomické zážitky.

Príbeh začína na hraničnom priechode a hľadaním nového domova
Prekvapivo začína dej filmu na hraničnom priechode zrejme medzi Švajčiarskom a Francúzskom. Práve tam vysvetľuje mladý kuchár Hassan colníkovi, prečo prichádza do Európy, že je kuchár a s otcom, bratom a zvyškom rodiny chce zostať na tom mieste, kde k nemu prehovorí aj tam vypestovaná zelenina. Spomína na život v Indii a okolnosti pri ktorých prišli o reštauráciu a o život aj jeho matka. Vo Francúzsku však na konkrétnom mieste zlyhajú brzdy a celá rodina sa ocitá vpredvečer na neznámom mieste s pokazeným autom a veľkými očakávaniami. Len náhodou ide okolo mladá kuchárka, ktorá im pomôže, ponúkne svojou zeleninou. Práve tu hlava rodiny hľadajúcej nový domov dostáva nápad usadiť sa. Odkúpi starú reštauráciu, ktorá ho oslovila pri tlačení pokazeného auta do mesta a pustí sa do renovácie. Na tom by možno nebolo nič zlé, keby len pár krokov oproti cez cestu nebola slávna miestna reštaurácia pod vedením Madam Mallory. Prísnej vdovy, ktorej kuchyňa a rajón šlape ako hodinky. Konkurencia v podobe na miestne pomery zvláštnej a hlučnej indickej kuchyne je niečo neobvyklé a nechcené. Čoskoro sa tak začne vojna, ako to oba tábory samé nazvali a využijú v skutku zaujímavé rôzne zbrane. V určitom momente, kedy sa jedna zo zbraní boja víťazne dostáva na stranu indickej reštaurácie, obmäkčí Hassana a prinesie do podniku Madam Mallory pre očakávaného prestížneho hosťa jedlo, ktoré sám pripravil a samotný hosť ho očakáva. Práve tu nastáva určitý zásadný zlom, ktorý z časti vyhrotí ďalšiu situáciu a zároveň odštartuje niečo celkom iné. Keď sa však vojna vyhrotí do nechcených rozmerov, z prísnej Madam v podaní neprekonateľnej Helen Mirren, sa stáva žena, ktorá má city a keď okúsi neobyčajný kuchársky talent mladého Hassana, ponúkne mu prácu u seba. V snahe získať v poradí druhú Michellinovu hviezdu pre svoju reštauráciu má záujem skombinovať tradičnú francúzsku kuchyňu s umom a talentom mladého indického kuchára. Vznikne tak priateľstvo, ktoré nie je záverom filmu. Ten sa skladá z celkom iných, zaujímavých a aj prekvapivých častí celého príbehu. Nemožno celé jeho tajomstvo prepísať do slov. Zážitok z kulinárskeho a medzinárodného prostredia si treba pozrieť a zažiť.

Viacero kvalít
Producenti Steven Spielberg a Oprah Winfrey dávajú tušiť, že zrejme nepôjde o béčkový film. Vedeli do čoho idú a neurobili zle. Z produkcie totiž vyšiel film, v ktorom sa nemiesi príliš veľa známych hereckých hviezd a nepôsobí tak rušivo jeho sledovanie a predstavivosť filmového diváka. Švédsky režisér Lasse Hallström mal pritom za sebou už nejeden úspešný titul, veď z tých najznámejších spomeniem aspoň Lov lososov v Jemene, Čokoláda, Pravidlá Muštárne, Milý John atď. Britská herečka Helen Mirren v úlohe Madam Mallory je prísnou šéfkou, vyniká slušnou znalosťou francúzštiny a hoci je film v angličtine, sem tam zaznie, veď celý príbeh je vo Francúzsku. Jazyk indickej rodiny je angličtina, personál prestížnej reštaurácie hovorí anglicky a tak je to ospravedlniteľné, aby aj divák samotný nemal pocit, že ide o jeden z tých filmov, kde viacero krajín rozpráva nepochopiteľne jediným jazykom. Madam Mallory je postavou, ktorej gestá a prísnosť srší z tváre aj povesti vyplývajúcej už z prostredia, v ktorom pracuje. Jej herectvu musí divák uveriť. Občas prejaví pohľad a pohyb hlavou, ktorý sám napovie aj bez nutnosti hovoreného slova, čo sa deje a čo sa stane. Ani herecké podanie členov indickej rodiny nie je slabšie a aj ich prízvuk je autentickým, samozrejme za predpokladu ak sledujete film v pôvodnom znení, kde aj pocit jednotlivých prízvukov hrá svoju úlohu v celkovom zážitku, ktorý zaniká pri dabingu.

Spomenul som motiváciu v úvode článku. Pravdou je, že každý jeden kulinár, kuchár a milovník kuchyne na Slovensku, si môže prísť na svoje. Stretáva sa s inšpiráciami, nutkaním sám niečo tvoriť, a zároveň baví každého, čo do kina prichádza odpočinúť si pri nenásilnom filme o jedle, láske, cudzích kultúrach a tak trochu pravde o predsudkoch. Z časti nakrojená téma o multikulturalizme nezachádza do rozmerov, na ktoré by možno divák čakal a nekoná sa ani zásadnejšia nenávisť a rasizmus. Skôr naopak. Nebolo to ešte spomenuté, no jednou z hlavných dejových línií bude aj priateľstvo mladej kuchárky v podaní kanadsko-francúzskej herečky Charlotte Lebon a talentovaným Hassanom v podaní Manisha Dayala, ktoré sa nepretvorí do vážneho vzťahu hodný kus filmu pre prekvapivo logické a úprimne povedané dôvody.

Krátky film o filme s českými titulkami:

V hlavných úlohách:

  • Helen Mirren, britská herečka známa pre súčasnú generáciu najmä z filmov RED, alebo zo životopisného filmu o Kráľovnej Alžbete II. s názvom Kráľovná.
  • Manish Dayal, americký herec indického pôvodu, ktorý si zahral hlavnú úlohu kuchára Hassana.
  • Om Puri, skúsený indický herec vo filme stvárňuje otca a životom ostrieľaného človeka.
  • Charlotte Lebon, francúzska herečka a moderátorka narodená v Kanade, ktorá má za sebou zatiaľ len zopár filmových úloh, napríklad v poslednom Asterixovi.