Boli sme na hudobnom festivale Slnovrat v Častej. Ako bolo?

0
1608

23. júna sa pod hradom Červený Kameň na hradnej lúke konal hudobný festival s originálnym názvom Slnovrat. Napriek tomu, že v rovnaký deň sa konal v Bratislave koncert pre Jara Filipa a prilákal niekoľko tisíc ľudí a v rovnaký deň sa konalo ešte viacero akcií vo viacerých mestách, zavítali na Slnovrat ľudia z takmer celého Slovenska. Program bol nakoniec o niečo pestrejší, než ten pôvodný. Inak bol organizačne na mieste festival zvládnutý na výbornú. Návštevníci mali hlad? Na dračku šla cigánska, uhasilo smäd pivo. O poriadok sa starala bezpečnostná služba a keď už sme pri organizácii, v podstate aj technická časť bola zvládnutá na výbornú. Skvelý zvuk aj výkony hudobníkov tešili návštevníkov a pred každými novými tvárami na pódiu bavil a uvádzal Roman Féder. Inak zároveň člen a frontman kapely Funny Fellows, ktorá sa taktiež objavila na festivale niekoľkokrát.

Funny Fellows SLNOVRAT

Po stránke hudobnej…
Na oblohe ani obláčika, slnko hrialo a tak separovalo trochu tých, ktorí chceli byť v tieni a tých, čo si chcú po týždni v práci slnko naplno vychutnať. Návštevníci tak obsadili miesta pri hradbách, pod stromami, ale aj v tesnej blízkosti stánkov s nápojmi. Ako prvá vystúpila Hrdza, kapela z východu s kvalitnou slovenskou hudbou a nielen hudobným prejavom. Funny Fellows, v dobových kostýmoch a s dobovou hudbou vystúpili ako druhí, no videli sme ich ešte niekoľko krát počas prestávok kapiel neskôr. Len čo na pódium dorazil Polemic, známa bratislavská kapela, už sa začal priestor pred pódiom zhusťovať a zvýšil sa aj počet rúk vo vzduchu. Kapela predstavila aj novú skladbu, ktorej ešte nestihla dať názov. Zazneli azda všetky ľuďmi obľúbené hity k plnej spokojnosti ich fanúšikov.

Polemic SLNOVRAT

Kým sa po nich na pódiu pripravovala náhrada za kapelu Družina, ďalšia bratislavská kapela Lavagance, Polemic sa už usadil v plnej zostave na obed, stihli dať pár autogramov a nemali problém sa pohybovať aj medzi bežnými ľuďmi. Lavagance zahrali pár skladieb, ktoré majú úspech aj na Youtube, aj keď žiadnu v slovenskom jazyku. Predsa len hrajú štýl a v jazyku, ktorý skôr oslovuje aj v zahraničí. Po nich však nasledoval najväčší ťahák festivalu, česká kapela Chinaski. Tej šiel výborne zvuk, výborne spev, žiaden spevácky kolaps, či zlyhanie techniky, všetko na výbornú. Celá zostava známej českej kapely zahrala azda všetky ich známe hity a pridala aj také, ktoré nie sú ich tradičnými pesničkami. Fanúšikovia si ich po rozlúčke vyžiadali a dostali ešte tri skladby.

CHINASKI Slnovrat

Chinaski dohral pre tancom a rukami nahor unavených fanúšikov až za úplnej tmy na oblohe. Hoci prvotný plán kapiel počítal s Chinaski ako záverečnou kapelou, organizátori priniesli ešte plus, menej známu kapelu Clinic Music. O tých sa v dobrom zmysle na festivale dozvedeli mnohí fanúšikovia, priniesli solídny záver hudobného festivalu v dobrej hudbe mladej zostavy hudobníkov na pódiu.

Clinic Music Slnovrat

Organizátorom
Občianskemu združeniu Satyr, ktoré sa v obci Častá venuje organizovaniu rôznych podujatí, patrí naše poďakovanie za partnerstvo, ale aj za priateľské prijatie na tomto podujatí. Prajeme veľa úspechov pri organizovaní ďalších ročníkov Slnovratu a iných podobných akcii.