Bojnický zámok pozýva na halloweensky „Svetlonos na zámku“

0
3810

Slovenské národné múzeum – Múzeum Bojnice svojich návštevníkov pozýva na prelom októbra a novembra na špeciálne prehliadky zámku, ktoré nepatria medzi tradičné druhy prehliadok. Vyrezávané tekvice so svetielkom, inšpirované starou keltskou tradíciou (nie americkou, kde sa tradícia udomácnila najvýraznejšie, pozn. red.), osvetlia tajomným svetlom miestnosti zámku a atmosféru doplní jesenná výzdoba. Nie len blikotavé tekvice, ale aj živých svetlonosov budú môcť návštevníci zámku stretnúť v rámci prehliadky a spoznávania legiend či povestí, ktoré sú s históriou zámku úzko späté. Aby bola atmosféra dokonalá, nebudú chýbať ani nejaké tie strašidlá a duchovia. Súčasťou je aj spoločný prípitok v Zlatej sále a vstup do hrobky rodiny Pálfiovcov.

Strašidlo bojnický zámok

Nočné prehliadky pod názvom Bojnický svetlonos na zámku sa uskutočnia v termíne od 30.10. do 1.11.2014 so začiatkom vždy o 19:00 hod.

Vyrezávané tekvice rôznych tvarov so svetielkom, ktorým hovoríme aj ako svetlonosi, poznali už aj v našich končinách naši predkovia. Hoci ich poznáme najmä z amerických filmov, samotný sviatok Halloween je spolu s tekvicami inšpirovaný starými Keltskými slávnosťami a oslavami dní u nás známych ako Dušičky, kedy sa podľa mytlógie vracali duše mŕtvych na zem a ochranou proti nim malo byť svetlo. Pôvodne šlo o podobu horiacich uhlíkov, neskôr ako malé svetlo v tekvici.

Halloween Bojnice

Prečítajte si: Ako vyrezať tekvicu na Halloween | Ako vznikol Halloween | Ako na make-up počas Halloweenu