Autor superhrdinov Stan Lee ako herec ukrytý vo sfilmovaných komixoch

0
2683

Stan Lee, wikimediaCameo je výraz, ktorý pomenúva veľmi malú úlohu vo filme, ktorú ťažko nazvať úlohou, no najčastejšie o ňom hovoríme v spojitosti so zaujímavými miniúlohami. Jednou v zámorí z veľmi známych osobností, ktoré sa opakovane objavujú v rôznych filmoch, je aj Stan Lee. Autor, alebo spoluautor viacerých známych komixových superhrdinov, za pár rokov oslávi sto rokov, no stále je čulý a aktívny vo viacerých oblastiach. Je už akousi tradíciou, že v každom filme, ktorý je nakrútený na motívy niektorej z jeho postáv, si aj sám zahrá, Nepotrebuje pritom veľkú úlohu, jeho tradícia spočíva v celkom malých nevýrazných úlohách. V niektorých filmoch má malý štek, v iných hrá niekoho známeho a inde dokonca aj sám seba. Pokiaľ ste pozorne sledovali viacero filmov začínajúcich s logom MARVEL komixov, potom ste si možno všimli tvár bielovlasého staršieho chlapíka, najčastejšie dobre naladeného, no stále s tou nezanemiteľnou tvárou. (foto: Stan Lee, Wikipedia)

Prierez jeho výskytom:

  1. 1989 – Incredible Hulk – Stan Lee si zahral jedného z porotcov na trestnom súde
  2. 2000 – X-men – Stan Lee stojí na pláži a pozoruje nového vodného X-mena vyliezajúceho z mora.
  3. 2002 – Spiderman – Stan Lee sa objaví len na sekundu, pri útoku zeleného na budovu sa snaží zachrániť malé dievča.
  4. 2003 – Daredevil – Stan Lee hrá dôchodcu, ktorý pred prechodom číta knihy a zastaví ho slepý Daredevil
  5. 2003 – Hulk – Stan Lee vychádza z budovy v úlohe ochrankára s iným ochrankárom
  6. 2004 – Spiderman 2 – Stan Lee sa objaví pod budovou, aby zachránil dievča.
  7. 2005 – Fantastická Štvorka – Stan Lee v úlohe poštára, ktorý prináša listy hlavným hrdinom
  8. 2006 – X-men: posledný – Stan Lee hrá prekvapeného dôchodcu polievajúceho záhradu
  9. 2007 – Spiderman 3 – Hlavný hrdina sa prechádza po Time Square, kde sa mu prihovorí Stan Lee a prehovorí mu do duše.
  10. 2007 – Fantastická štvorka a Silver Surfer – na filmovú svadbu prichádza Stan Lee a predstavuje sa svojím skutočným menom. Svadba je však len pre pozvaných a tak ho nechcú pustiť, lebo Stan Lee nie je na zozname. Ide o pokus o vtipnú iróniu, keďže Stan Lee je ich autorom, no bežný filmový divák si to nevšimne.
  11. 2008 – Iron Man – Musel sa samozrejme objaviť aj v sfilmovanom Iron Manovi. Zahral si tu Hugha Heffnera, ktorého len potľapkaním po pleci pozdraví Tony Stark.
  12. 2008 – The Incredible Hulk – Tu sa nachádza jedna z jeho najdlhších úloh. Je jedným z tých, čo pije dovážanú limonádu, podstatnú pre filmový dej.
  13. 2010 – Iron Man 2 – Stan Lee sa tu objaví oblečený a trochu upravený ako známy moderátor Larry King a v náhlej rýchlosti záberu aj vyzerá ako on.
  14. 2011 – Thor – Po páde Thora na Zem stratil kladivo. Nálezcovia sa ho snažili vytrhnúť zo zeme, no akurát roztrhali džíp. Jeho vodičom bol Stan Lee.
  15. 2011 – Kapitán Amerika – Aj tu si strihol malú úlohu, ako vysoko postavený generál.
  16. 2012 – The Avengers – Stan Lee sa objaví v malej reportáži, kde odpovedá s posmechom na margo výskytu superhrdinov v New Yorku, ale objaví sa aj v jednej vystrihnutej scéne pri jednej kaviarni ako neďaleko sediaci chlapík.
  17. 2013 – Báječný Spiderman – V úlohe starého knihovníka so slúchadlami, ktorému tak unikne podstatná devastácia jeho knižnice.
  18. 2013 – Ironman 3 – Stan Lee sa objavil len na krátky moment v zábere televízie ako dôchodca s číslom 10.