Ako sa nakrúca film – diel č. 5: Čas výroby, strih a filmové chyby

0
2085

Filmovačka je náročná na čas. O tom by vedeli hovoriť aj tvorcovia filmu Jánošík, ktorým trval pre finančné problémy viac ako 11 rokov. Rýchla americká produkcia je schopná nakrútiť film typu Transformers do jedného roka a za pár desiatok miliónov dolárov. Iní dokážu nakrútiť film aj za týždeň. Po filmovej, animačnej a logickej stránke brak Twilight si vyžiadal na výrobu niekoľko mesiacov a pár miliónikov dolárov. Následne zarobil ešte viac ako Transformers. U iných filmov sa tak dlho naťahuje začiatok nakrúcania a prípravy, až sa nikdy nakrúcať nezačne. Najbližšie k našim hraniciam, kedy sme dlho predlho čakali na začiatok nakrúcania, možno spomenúť prípad filmu Dedictví aneb… 2. Následne aj po dokončení nakrúcania je ešte dlhá doba, kým sa film dostane na verejnosť. Vtedy nastáva obdobie pre už i tak dlho nespiaci marketing, riešia sa práva, distribúcia, ďalšie šírenie, premiéry, omáčky okolo toho. Každý film je udalosť, zároveň však aj umelecké dielo a reklama pre hercov, alebo producentov. Dnes si povieme niečo o čase vo svete filmu.

Čas
Nakrúcanie 20 minút filmu dôležitej scény môže byť záležitosťou na jeden deň a pokojne aj na jeden mesiac. Záleží na tom, čo všetko tam chcete a čo všetko musí rôzny počet ľudí spraviť. Nepočítajme teraz s počítačovými efektmi, ale s klasickým filmom. Ide o uhly, dialógy, náročnosť výkonu, pripravenosť plochy a množstvo iných faktorov. Rýchlou a ľahkou ukážkou, čo sa tým myslí je film Piráti z Karibiku, kde Orlando Bloom má na tvári malý fúz, no o pár sekúnd už je viac zarastený. To preto, že medzi prvým záberom a druhým ubehol v skutočnosti týždeň. Maskéri a kostyméri sú preto často výnimoční kúzelníci, že vedia nie len kostým spraviť rovnako ako v poslednej scéne. Inokedy sa zas dúfa, že divák nebude mať až tak pozorné oko.

Strih
Strih je nevyhnutná súčasť každého filmu. Bez neho by to bola šialenosť, aj keď už boli pokusy o vytvorenie celého filmu bez strihu. Rôzne časti nakrútené v rôznom období a na rôznych miestach spája strižňa. Práve tam sa vyberajú tie najlepšie zábery a neraz sa v strižni príde na to, že chýba dôležitý záber. Vtedy ak nepomôže iný uhol ďalšej kamery, musí sa znova na pľac a obnoviť presný kostým, plochu, podmienky okolo a rovnaké polohy hercov dá niekedy zabrať aj na niekoľko dní. Môže nastať chyba, ako keď napríklad herečka nastúpi do žltého taxíku so žltým nárazníkom pri peknom počasí a vystúpi z taxíku s čiernym nárazníkom pri sivej oblohe nad letiskovou halou. Kým ešte v strižni si všimnú, že do opravnej scény nezohnali rovnaký taxík, dúfajú, že si to nevšimne ani divák.

Ilustračné video: Dedictví aneb… za scénou

Filmové chyby nielen v strihu
Klapka síce označí vždy scénku pred jej začatím a strihači majú informácie, aké číslo celkom vypustiť a aké zas nechať, lenže na kamere to môže tiež inak vyzerať. Záver každej scény si volí režisér. Z opakujúceho sa „Stóóp“ niektorým strihačom už určite neraz hučalo v bedni. To, čo vyzeralo bezchybne na pľaci nakoniec vôbec nemusí byť bezchybné na natočených materiáloch. Stávajú sa aj prípady, kedy si nikto pri nakrúcaní nevšimne, že v odraze zrkadla na skrini je vidieť celú techniku, kameramana a nejakú tetu a to má byť pritom rozprávka pre deti o princeznej (prípad jednej rozprávky dávnejšie vysielanej na ČT1). Je to aj situácia, keď napríklad na lodi z filmu Piráti z Karibiku medzi špinavými bezzubými pirátmi v zábere stojí člen štábu v klobúčiku a bielej vestičke. Ušiel tak pozornosti réžie, strihu, ale pozornosti divákov už nie. Mnohí pozornejší, čo Winettoua poznajú naspamäť sa zas zabávajú na autobuse, ktorý prechádza v pozadí na jednom zábere. Niečo podobné si všimli aj pri stredovekých bojoch vo filme Statočné srdce a v ďalšom filme z doby Starovekého Ríma zas na koňskom záprahu vidieť plynovú bombu, ktorá sa stará o prach okolo voza. V strižni zrejme spal aj ten, čo strihal slávne hviezdne vojny. Neustrihol totiž časť, kde si jeden z vojakov tresne kečku o posuvné dvere. Tie sa mu totiž príliš dobre neotvorili.

Chyba v Star Wars

Bohatý výber ďalších chýb zas nájdete aj v tomto výbere