70. ročník udeľovania Zlatých Glóbusov: bodoval Argo či Bedári

0
1492

Pred niekoľkými hodinami sa filmoví nadšenci mohli dozvedieť o výsledkoch z prestížneho udeľovania filmovej ceny Zlatý Glóbus, ktorý sa aj v tomto prípade niesol vo veľkých očakávaniach. Ako jeden z favoritov bol uvedený historický film Lincoln hneď v niekoľkých kategóriách. Dokonca sa ako jeden z predstavujúcich objavil na pódiu bývalý prezident Bill Clinton. Nakoniec sa však podarilo premeniť len jednu nomináciu na ocenenie a to za hlavný mužský výkon hercom Danielom Day-Lewisom, predstaviteľom slávnej osobnosti americkej histórie Abrahama Lincolna. Na svoje si prišiel aj teraz skôr režisér než herec, Ben Affleck. Jeho film Argo získal cenu za najlepšiu drámu a réžiu.

Cenu za ženský herecký výkon v hlavnej úlohe získala Jessica Chastain, ďalšími z ocenených je napríklad herec označovaný za jedného z najpríťažlivejších hercov súčasnosti, Hugh Jackman, za jeho úlohu v muzikáli Bedári a Jennifer Lawrence za úlohu v komédii Terapia láskou. Cenu za cudzojazyčný film získal film Láska, rakúskeho režiséra Michaela Hanekeho. V tejto súvislosti sa konalo aj malé prekvapenie, pretože rakúskemu režisérovi cenu odovzdal samotný Arnold Schwarzenegger, pôvodom tiež Rakúšan. Najlepší animovaný film je Rebelka, príbeh z dielne Pixar, o kráľovskej dcére, ktorá sa odmietala pripravovať na úlohu vzdelanej princeznej s naozaj peknou grafikou a príbehom.

Medzi seriálmi sa ocenenými stali Girls a Homeland. Cena za vedľajšiu úlohu sa ušla opäť hercovi z filmového muzikálu Bedári, konkrétne herečke Anne Hathaway. Za mužskú vedľajšiu úlohu získal ocenenie výnimočný Christopher Waltz pre úlohu lovcu hláv z 19. storočia vo filme Nespútaný Django. Ten istý film si vyslúžil ešte jedno ocenenie a to priamo za scenár. Pod ten sa podpísal známy kultový režisér Quentin Tarantino. Za najlepší soundtrack vybrali Skyfall od Adelle. Nuž a tradične aj cenu za celoživotné dielo získala Jodie Foster, známa napríklad z filmov Kontakt, alebo Mlčanie jahniat.