4. augusta nezabudnuté remeslá v Štiavnici o bačoch a salašníctve

0
1384

Banská Štiavnica sa už o necelý týždeň presne 4. augusta opäť stane dejiskom zaujímavej akcie, ktorá si kladie za cieľ prinášať pohľad do minulosti a organizovať historicky a kultúrne prínosné podujatie už po dvanásty krát s názvom Nezabudnuté remeslá. Ako každý rok, aj tentoraz sa bude organizácia akcie snažiť naladiť tému na určitú konkrétnu, ktorú možno považovať za remeslo a týka sa histórie a tradícií Slovenska. Tento ročník sa bude niesť v znamení salašníctva s podnadpisom – Bača a valasi. Pokiaľ chcete niečo rýdzo slovenské plné slovenských tradícií a zvykov, azda ani v širšom okolí nie je lepšej akcie ako Nezabudnuté remeslá v Štiavnici.

Aj magazín Zaujímavostí si vás dovoľuje pozvať na zaujímavé podujatie organizované mestom Banská Štiavnica, ktoré návštevníkom prinesie pohľad na zásadné obdobie slovenskej histórie, pohľad na salašníctvo, ktoré výrazne ovplyvňovalo celkový vývoj spoločnosti v niektorých regiónoch Slovenska, potrieb ľudu a tiež vytváralo vlastné kultúrne prvky, známe a charakteristické dodnes. Nezabudne sa ani na fujaristov, alebo gajdošov, ktorých možno tiež zadeliť do tejto témy a chýbať nebudú ani tradičné nástroje, zdobenia a materiály bačov, ich šatstvo. Čo by to ale boli za bačovia, keby nepriniesli ozajstný syr a neukázali aj niečo zo svojho hudobného talentu? Netreba sa báť, ani to chýbať nebude.

Remeselný jarmok ako srdce akcie
Za základný kameň akcie sa pokladá remeselný jarmok. Priláka tak vždy veľký počet remeselníkov a talentovaných umelcov, ktorí v duchu tradícií a histórie prezentujú svoje výrobky a svoj často neuveriteľne precízny talent. Tentoraz prisľúbilo účasť viac ako 100 remeselníkov, čím sa zrejme prekoná doterajší rekord. Pripravené budú stánky s jedlom, tradičnými pochúťkami aj neznámymi a takmer zabudnutými dobrotami.

Najväčšia akcia zameraná na remeslá a tradície v Banskej Štiavnici odštartuje na Námestí sv. Trojice už o 10:00 a oficiálne skončí o 18:00. Organizátorom podujatia je Mesto Banská Štiavnica.