Dnes zomrel Jozef Adamovič (†74), nezabudnuteľný gróf Móric Beňovský

0
6789

Moric Beňovský, zdroj: STVDnes 2. augusta 2013 zomrel vo veku 74 rokov herec Jozef Adamovič. Bol laureátom Ceny Slovenského literárneho fondu a umelcom telom i dušou. (foto článku, seriál Vivat, Beňovský, Slovenská televízia)

Z jeho života
Slovenský divadelný aj filmový herec Jozef Adamovič sa narodil 23. apríla 1939 v Trnave pôsobil aj ako pedagóg a režisér. Po maturite odišiel do Bratislavy a vyštudoval herectvo na VŠMU v Bratislave. Rýchlo sa stal členom SND kde nakoniec pôsobil celých 31 rokov. Jeho prvá filmová úloha prišla vo filme Valčík pre milión režiséra J. Macha v roku 1960. Už od začiatku stvárňoval v slovenských a českých filmoch väčšinou úlohy pekných mládencov, slušných chudobných, aj bohatých. Nezabudnuteľná je jeho úloha v televíznom seriály Vivat, Beňovský o slávnom Slovákovi a cestovateľovi grófovi Móricovi Beňovskom. Viac ako vo filmoch by sme ho našli pôsobiť v mnohých inscenáciách, v českých štúdiách. V priebehu osemdesiatych rokoch pôsobil aj ako režisér v divadle, napríklad v Přerove a Ostrave. Jeho hlas si nepochybne pamätáme aj z dabingu. Bol ženatý, jeho manželkou bola známa slovenská herečka Božidara Turzonovová.

Jedna z jeho posledných výraznejších úloh bola úloha kráľa v Šípovej Ruženke (1990), z filmov možno spomenúť Na skle maľované (filmová verzia a úloha zbojníka Premýšľavého), Ženský zákon (1960), Majster Kat (1966), Kubo (1965), Noční jazdci (1981), či posledný film, česká rozprávka Pták Ohnivák (1997) a úloha vyslanca.

Ukážka televíznej série Vivat, Beňovský

Svoju ceduľku s menom má pred mestským divadlom Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave od roku 2011.