16 ročný český pirát spôsobil warezom škodu 138 miliónov

1
1240

V Čechách má mocná warez scéna opäť o jedného „kráľa“ menej. 14 ročný mladík z Liberecka pôsobil na warez scéne na trochu vyššej úrovni. Už v mladom veku si dokázal vytvoriť stránky, prevádzkovať z počiatku malé servery s pirátskymi kópiami filmov, a rozsahom postupoval stále ďalej a ďalej. Dnes už ako 16 ročný tak má naozaj veľký problém.

Ako majiteľ a prevádzkovateľ serveru, na ktorom sa dalo viac ako 3000 filmov pozrieť priamo online, spôsobil distribútorom filmov v Čechách ale aj na Slovensku vysokú škodu. Vysokou návštevnosťou jeho serveru a obľúbenosťou docielil, že jeho inzertný priestor dosiahol hodnotu niekoľko tisícového zárobku (za reklamu) mesačne. Mladíkovi teraz skončil pekný zdroj príjmu aj detský bezstarostný život. Ešte pred dvoma rokmi dostal jedno varovanie, keďže bolo jeho konanie políciou sledované. Nepomohlo. Podľa viacerých českých zdrojov mladíka polícia chytila, zastavila mu počítač a čelí base na 2,5 roka a pokute vo výške pol milióna českých korún. Škoda sa totiž vyčíslila na sumu 138 miliónov českých korún. Pri výpočte tejto sumy sa pritom postupovalo podľa naozaj veľmi miernych počtov. Cenu za jedno pozretie ilegálne šíreného filmu vyčíslili len na 15 až 30 korún. Okrem filmov mal však na svojich stránkach aj množstvo seriálov. Film Bathory si pozrelo viac ako 20 400 ľudí. Celkom slušné číslo… Keby sa filmy naozaj tvorili preto, aby sme si ich mohli kdekoľvek pozerať zadarmo, vyzerali by asi úplne inak, teda ak by vôbec nejako vyzerali.

Problém s pirátstvom
Problém s pirátstvom je na našom a českom internete celkom veľký. Najviac sú uploaderi nasačkovaní na rôznych fórach, prípadne na stránkach blogovacích systémov estranky, blog.cz. Skrývajú sa u nich blogy s pirátskym obsahom, hoci v podmienkach majú prevádzkovatelia jasne dané, že podobné materiály nesmú byť zverejňované a ani propagované. Problém je ale napríklad v tom, že na niektoré miesta musíte napísať, aby si vôbec všimli, že majú u seba ilegálne súbory a užívateľa, ktorý také stránky spravuje. Nedávno sme tu priniesli článok o tom, že aj malé deti s komplet adresou a fotkami svojej rodiny na svojich stránkach hneď vedľa ponúkajú na stiahnutie celého hry a iný materiál. „Keď to robia iní, môžem aj ja…“ povie si zrejme malý chlapec a už pracuje.

Keď by ste aj chceli bojovať a dokonca brániť filmy na filehosting serveroch
Pre zaujímavosť, napríklad ak nájdete nejaký film na serveri Hellshare.cz, hoci ide o českého poskytovateľa a prinesiete mu stovku dôkazov o tom, že ide o súbory ilegálneho charakteru, celé hellshare sa posmešne bude na vaše emaily pozerať bez nejakej reakcie. Kópiu filmu nezmažú ani v prípade, že ste spoluautor niektorého zo slovenských filmov. Aby celý ilegálny súbor zmazali, vyžadujú, aby ich kontaktoval priamo majiteľ a komplikovane dokázal, že má on licenciu na šírenie, že on je majiteľ práv, že on je autor / distribútor filmu na trh. Administrátorom pritom netrvá ani minútu overiť, či je tvrdenie pravdivé. Je teda nezodpovedné, že mnohí takýto poskytovatelia priestoru, na ktorý sa dá nahrať celý film, po upozornení nerobia nič preto, aby sa konkrétny film odstránil. Aby sa tak stalo, je potrebné zmobilizovať až políciu a právne zložky. Dovtedy si veselo film stiahne tisícka ľudí, ak nie viac. Šikovným pirátom patrí svet, pokiaľ ich nikto neodhalí a ich práca prežíva, je to dôkaz o úspechu ich šikovnosti. Ak ale konajú okato a ešte sa tým chvália, zväčša to nekončí dobre. Rovnako tak je smutné, keď tým niekto ničí konkrétnu osobu a ten niekto ignoruje žiadosti a prosby poškodeného.

O žalobe na mladíka informovala tlačová správa Českej protipirátskej únie. Problém na hellshare a ich ignorácia autorských práv schovávaná za hájenie spravodlivosti a asi ochrany ich „klienta“ je verejne známy a vážne sa dotýkal dvoch našich priateľov v dvoch celkom odlišných oblastiach profesie minulý rok.

Comments are closed.