10 kapiel Demovnice a koncert „Decembrový špeciál“ vo Véčku 12. a 13. decembra

0
1800

Celých sedem mesiacov mali šancu malé slovenské kapely v rámci 30 kôl od mája roku 2013 zaujať poslucháčov Rádia_FM. Vo vysielaní sa tak predstavilo viac ako 100 hudobníkov rôznych žánrov a neboli to len ich nahrávky, ale aj tri Go2Stage koncerty, kde sa naživo objavilo 13 hudobných skupín. Ľudia stojaci za projektom Demovnica_FM za ten čas vyberali 10 mien, ktoré najviac zaujali svojou hudbou a vystupovaním. Ďalší Go2Stage koncert v bratislavskom V-klube na námestí SNP 12 v Bratislave tak pod hlavičkou Decembrový špeciál privíta tieto hudobné formácie:
Fúzy Múzy, Tante Elze, JuSt, Trolejboys, Katarzia, Ivana Mer, Adalbert, Martina Javor, Silverspoon a Millhouse. Názvy kapiel, ktoré možno väčšine Slovákov nič nehovoria, a predsa o nich budeme čoraz viac počuť. Vstup je voľný.

Demovnica, Javor
Autor foto: Martin Haburaj

12. a 13. December v znamení špeciálnej Demovnice
Decembrový špeciál sa rozdeľuje na dva dni, štvrtok 12. Decembra a piatok 13. Decembra. Každý deň od 19:30 sa predstaví 5 kapiel a záujemcovia o koncert si ho budú môcť pozrieť aj bezplatne vďaka livestreamu na portáloch Hudba.sk.

Kto a kedy z oficiálnych zdrojov
Vo štvrtkový večer vystúpi vo V-klube ako prvý hudobník a textár Juraj Strásky známy skôr pod umeleckým menom JuSt, ktorého si vďaka Demovnici všimol hudobný producent Tomáš Sloboda. V týchto dňoch pracujú obaja na jeho debutovom albume. Pesničky ako Noc a Iný z neho si vypočujete aj na štvrtkovom koncerte. Na pódiu ho vystrieda bratislavská kapela Trolejboys, ktorá je charakteristická svojimi energickými vystúpeniami. Ako tretia sa na pódiu predstaví nu-folková pesničkárka Katarzia, ktorá v týchto dňoch vydala svoj debutový album Generácia Y. Po nej vystúpia vo svojich typických kostýmoch chlapci z psycho-thrillerového tria Fúzy Múzy, ktorí predvedú okrem hudby s nezameniteľnou atmosférou aj vizuálnu show. Koniec štvrtkového večera bude patriť speváčke Ivane Mer, ktorú bude počas koncertu sprevádzať harfistka.
Piatkový večer začne o 19:30 hod. vystúpením Adalberta, ktorý odohrá koncert s trojčlennou skupinou. Pokračovať bude Martina Javor so skupinou a jej gitarovým nu-folkom, ktorý sem-tam ulietava do punku. Po nej roztancuje publikum indie-pop kapely Silverspoon. Záver večer už ale bude temnejší aj vďaka speváčke so silnou melancholickou hudbou Tante Elze, ktorá v Demovnici prerazila so skladbou When The Days. Zavŕšením piatkového koncertu bude vystúpenie alter-stoner-rockovej kapely z Bratislavy Millhouse.

Fanúšikovia novej slovenskej hudby sa tiež môžu tešiť na kompiláciu Demovnica naostro, ktorá bude obsahovať skladby od všetkých desiatich hudobníkov, ktorý na koncerte Decembrový špeciál vystúpia. Kompilácia, ktorá vznikla pod profesionálnym dohľadom hudobných producentov Marcela Buntaja a Maroša Hečka vyjde v pondelok 16. decembra a bude voľne dostupná na voľné stiahnutie na webe fm.rtvs.sk.

Čo je to Demovnica?
Demovnica je zaujímavý projekt, ktorý vznikol na Rádiu_FM v máji 2013. Jeho cieľom bolo a stále je nájsť nové a neobjavené hudobné talenty, zároveň im pomôcť k presadeniu, nahrávke a šanci hudobne osloviť verejnosť. Ide o online rebríček 10 nahrávok slovenských hudobníkov bez albumu u oficiálneho vydavateľa. Pôvodne Demovnica bola len rubrikou vo vysielaní, no dnes sa venuje každej vybratej kapele priestor aj v nedeľnom vysielaní Rádia_FM. Každá z desiatich kapiel však nezískava len priestor v relácií, ale objaví sa aj v bežnom vysielaní. Demovnica sa môže vo svojej tlačovej správe pochváliť aj zaujímavými menami. Demovnicu_FM už hodnotil hudobný publicista Oliver Rehák a moderátori Rádia_FM Daniel Baláž, Rudi Rus, Pavol Hubinák či Biba_FM. Z hudobníkov to zas napríklad boli Shina z Longitalu, Peter Lipa, Tomáš Sloboda či Oskar Rózsa.

Koncert ako udalosť na Facebooku nájdete na tomto odkaze: https://www.facebook.com/events/416637991798691/