V Poľsku vyvinuli prvý špeciálny smartphone pre zrakovo postihnutých

0
1800

V susednom Poľsku nedávno predstavili konečne plne ovládateľný smartphone pre nevidiacich, ktorý je možné ovládať hlasom. Projekt SeeYou je vyvinutý spoločnosťou Humann SA, ktorú výrazne podporil poľský Samsung. Mobilný telefón SeeYou v sebe zahŕňa špeciálny software, ktorý je zložený z niekoľkých ďalších. Hlavný software je schopný komunikovať s človekom a to bez potreby dotýkania sa tlačidiel. Všetko hlasom. Mobilný spoločník sa vďaka vynaliezavosti inžinierov a bohatým možnostiam telefónu môže stať výnimočnou pomôckou uľahčujúcou život. Slepí totiž po prvý krát získavajú možnosť samostatne si kúpiť vstupenky na koncerty, lístky na autobus či vlak, a získavajú prístup k informáciám na webe. Zrakovo postihnutí tak nemusia byť odkázaní len na iných, či na jedne upravený počítač, ale pomoc môžu brať stále so sebou. Pri vývoji a testovaní samotného telefónu spolupracovali odborníci zo Samsungu, pracovníci spoločnosti Humann SA, ale tiež aj zrakovo postihnutí.

Na naše pomery drahý, ale stojí za to
Jeho cena má byť okolo 600 € (2500 zlotých), čo sa môže zdať veľa, ale na druhej strane je potrebné povedať, čo všetko telefón obsahuje. Disponuje bohatou softwarovou výbavou, licenciami na software rozpoznávajúci text, čítačku, vyhľadávacie nástroje, pripojenie na internet, výkonný hardware, vyššiu kapacitu dát a samočistiace úkony, rovnako ako obsahuje aj presnú GPS navigáciu a ďalšie programy.

Operačný systém: SeeYou Platform fungujúci pod Google Android
Sieť: Quad-band GSM: 850/900/1800/1900 MHz, Tri-band HSPA (HSDPA 7,2 Mbps, HSUPA 5,76 Mbps): 900/1700/2100 MHz
Pripojenie: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3.0, microUSB v2.0 (High-Speed), Near Field Communication (NFC)
Procesor: Cortex A9 Dual-core 1.2GHz
Pamäť: 16 GB
Obraz: 4.65” HD Super AMOLED
Rozmery: 135,5 x 67,9 x 8,9 mm
Váha: 135 g
Prevedenie: Titánový čierny povrch
Batéria: Li-Ion 1750 mAh

Drahý mobil lákavý pre zlodejov
Čo sa však nemožno len tak nikde dočítať, je fakt, že slepí, ktorí majú často ledva na prežitie, bývajú často obeťami zlodejov. Stačí, aby mali niečo cenné a zlodeji vedia, že majú ľahkú korisť skôr, ako sa jej vôbec dotknú. Ak sa teda náhodou podarí získať takýto druh mobilného pomocníka, bolo by zrejme najvhodnejšie, ak by sa výnimočne rozhýbali aj vlády krajín a upravili zákony v prípade odcudzenia takéhoto mobilného telefónu. Každý jeden ukradnutý telefón je možné vystopovať pomocou IMEI. To by však musela polícia a sudcovia najskôr v každom prípade chcieť a byť povinný zaoberať sa vystopovaním telefónu. Najmä v prípade takýchto drahých zariadení by bolo vhodné upraviť zákony tak, aby neboli slepí obeťou rýchleho veľkého zisku.