V Atlantiku našiel zakladateľ Amazonu F-1 motory vesmírnych rakiet z misii Apollo

0
2473

V Atlantickom oceáne našli dva raketové motory staré viac ako 40 rokov. Napriek tomu, že pochádzajú z modernej doby, dá sa hovoriť o historickom okamžiku. Motory sú totiž zvyškom lunárnej rakety Saturn V. Ešte sa nevie presne ktorej z misií, pretože na Mesiac bolo realizovaných celkovo sedem misií, no len 6 z nich reálne modulom na Mesiaci pristálo. Každý z motorov má svoje výrobné číslo a presné zistenie, ktorému Apollo motory patrili dá zabrať. Pokojne to však môžu byť aj motory zo slávnej misie prvej návštevy Mesiaca človekom.

Apollo mission motor F-1 - bezos expedition

Jeff Bezos, miliardár a zakladateľ Amazon.com financoval a viedol túto hľadačskú misiu. Napokon sa mu to oplatilo, keďže našli dva motory typu F-1, ktoré pri štarte ako už nepotrebné zleteli plánovane do mora. Na expedícií sa podieľala výskumná loď s potrebnou výbavou menom Swire Seabed.

F-1 motory nájdené Jeffom Bezosom

Fotografie priniesol portál Jeffa Bezosa a jeho Expedície na stránkach: http://www.bezosexpeditions.com/. Všetky nálezy patria vláde USA a s tým sa aj od začiatku počíta. S najväčšou pravdepodobnosťou skončia v múzeu vedy v meste Seattle prístupné verejnosti. Mimo diely motorov F-1 sa našlo ešte niekoľko ďalších kovových zvyškov rôznych častí lodí. Na jednej strane sa obohatia múzeá, na druhej sa pomôže s vyčistením mora.

F-1 motory nájdené Jeffom Bezosom
F-1 motory nájdené Jeffom Bezosom
F-1 motory nájdené Jeffom Bezosom
zdroj foto: www.bezosexpeditions.com/

Let rakiet a oddeľovanie dielov na etapy
Pri lete rakiet Saturn bol známy systém letu po častiach. V konkrétnych etapách a výškach sa oddeľovali jednotlivé časti rakety a padali do mora. Americký vesmírny program mnoho takýchto dielov hneď získava späť, niektoré sa však ihneď zachrániť nepodarí. Kazašský Bajkonur nemá výhodu priľahlého mora, no využívajú takmer pustú púšť, v ktorej sa reálne žiaden takýto odpad dlho neohreje. V púšti existujú zberači kovového šrotu, ktorí úspešne odpad opätovne predávajú ruskej vláde. O ich živote dokonca vznikol už aj film.