Sledovanie vesmírnych satelitov je možné aj online

0
13463

Sledovanie vesmírnych satelitov sa dnes dá aj online. Staršie generácie si možno spomenú na to, keď médiá za socializmu hlásili, že vo vesmíre sú Gagarin s Tereškovovou, alebo že vyletela prvá družica… a každý sledoval oblohu, či ich nezazrie. Keby národ vedel, že klamstvo a zavádzanie vtedajšej mocnosti bolo tak veľké, že vlastne ani samotná vláda nemohla vedieť, čo je pravda a čo nie, Tereškovová a Gagarin už boli vtedy dávno doma a ako sa zistilo, ani neboli prví, pretože niekoľko chudákov pred tým zahynulo a Gagarina vyhlásili ako prvého až po tom, čo si boli Rusi istí, že sa im aj živý vrátil. Ale to je iný príbeh. Ak vtedy naši rodičia chceli sledovať družice, nemohli. Možno ak tie rýchlejšie s vyžarovaním svetla by sme relatívne mohli sledovať v noci, je tu ešte jedna možnosť.

Družice nad Zemou online
Zájdite si na pomerne stručné ale jasné stránky http://www.n2yo.com, kde máte možnosť vidieť aktuálne družice, ba dokonca aj vesmírnu stanicu ISS a máte tak možnosť vidieť presnú polohu. Zistíte tiež, že sa nad zemou pohybujú v celkom slušnej rýchlosti a tak len dokazujú, že beztiažový stav nad Zemou nemusí byť stopercentne bezpečný, najmä ak by sa dráhy niektorých družíc niekde stretávali. Nad Zemou je ich totiž niekoľko stoviek.

Prakticky nám bežnému obyvateľstvu sú kvantá týchto dát celkom na nič, no pre tých, čo sa zaujímajú o tieto témy a baví ich sledovať zaujímavé zdroje zaujímavých vecí, ide o celkom zaujímavý zdroj aj ďalších informácií ako je rýchlosť poloha, poloha iných telies, schopnosť prepínač a predvídať.