Samsung Electronics na veľtrhu IFA2013 v Berlíne predstaví svoje UHD televízory

0
1790

Samsung UHDTV, samsung.comUHD obrazovka je pojem, o ktorom budeme nepochybne ešte veľa počuť. Veľkoformátový displej televízorov a monitorov počítačov UHD (Ultra High Definition) prinesie neopakovateľnú kvalitu obrazu a rozlíšenie po ktorom siahne nepochybne každý jeden fanúšik výborného obrazu a zážitku zo sledovania obrazovky. Priekopníkom v oblasti UHD displejov sa zdá bude Samsung. Nadšenci pre technológie spojené so svetom zábavy, filmu a konzolových hier si prídu na svoje už na veľtrhu IFA 2013.

IFA 2013 zrejme ovládnu UHD obrazovky
Veľtrh technológií IFA 2013 sa koná v Berlíne už 6. do 11. septembra 2013. Medzi najočakávanejšie novinky, ktoré si budú môcť návštevníci a novinári pozrieť, bude nepochybne aj displej UHD ako aj LFD, čo je veľkoformátový displej s uhlopriečkou 98“ a rozlíšením UHD, využiteľný na reklamu, alebo do komerčných priestorov, ako aj predstaví monitor s rozlíšením UHD a s uhlopriečkou 31,5 palca.

UHD displej s uhlopriečkou 98 palcov
Veľkoformátový displej s uhlopriečkou 98 palcov a s UHD rozlíšením je najväčším displejom s týmto rozlíšením na svete vôbec. Oproti doteraz známym obrazovkám Full HD ponúka 4x jemnejší obraz, čo prinesie ešte výraznejší detailnejší obraz. Displej je možné použiť aj vertikálne a spájať s ďalšími panelmi. Tým sa otvárajú možnosti pre rôzne komerčné využitie, ako súčasť interiéru, pre vysokú kvalitu napríklad aj pre moderne zariadené komerčné priestory, alebo pre reklamu. Samsung plánuje tri takéto obrazovky umiestniť vertikálne vedľa seba už na IFA 2013 čím vytvorí videostenu s uhlopriečkou 171 palcov. Robí to zámerne, pretože detailnosť obrazu, ktorý predstaví, si to bude môcť pri tejto ploche dovoliť a tak aj zaujať verejnosť. Pôjde tak o obrazovú kvalitu vo väčšom rozlíšení ako je Full HD rovno o 12 x.

UHD monitor s uhlopriečkou 31,5 palcov
Na rovnakom veľtrhu predstavia aj monitor s uhlopriečkou 31,5“ využívajúci UHD displej. Pokiaľ hľadáte monitor s najväčšou zobrazovacou plochou na trhu, oplatí sa ešte počkať. Disponuje 8,3 miliónmi zobrazovacích bodov a ponúka 4x väčšie rozlíšenie ako klasický Full HD monitor s 2,07 miliónmi zobrazovacích bodov. Z oblasti nastavení však pôjde o podrobnejší monitor, pretože pokiaľ pracujete s grafikou a záleží vám na presných farbách, budete si môcť podrobne kalibrovať pomocou software, alebo rozdelenia na samotatné kalibračné oblasti displeja. Monitor bude obsahovať až 1 miliardu farebných tónov, čo zahŕňa farebnú škálu Adobe RGB z 99% a to je už čo povedať.

Ďalšími technologickými gigantami, ktorí sa plánujú presadiť aj na trhu UHD obrazoviek sú Sharp, Toshiba, Asus, Seiki, Sony a ďalší. Aj tí priebežne vyvíjajú a vypúšťajú do sveta informácie o novinkách vo vývoji UHD technológií. Prvé technológie tohto typu boli vyvinuté už pred desiatimi rokmi, no len postupne sa dostávame k bežne dostupným obrazovkám aj pre domáce podmienky.

Foto:  Samsung.com, informácie aj na www.UHDTV.sk