Najobľúbenejšie navigácie Slovákov: Sygic, Garmin a TomTom

0
3245

Cestná navigácia bola pred desiatimi rokmi víziou drahej budúcnosti, no pravda je taká, že súčasnosť prináša prístupnosť GPS navigácie už v takmer každom modernom telefóne a možnosti jej využitia v naozaj pestrej palete technológií od klasické navigácie po fotoaparáty. Mimo aplikácie v mobile sú to však stále populárne a kvalitné klasické navigácie, ktoré plnia všetky účely správnych pomocníkov na cestách.

Výsledky veľkej jesennej ankety priniesli rebríček popularity
Naša veľká jesenná súťažná anketa nám priniesla takmer 800 vyplnených anketových lístkov ľudí z doslova celého Slovenska. Nie každý pri svojom cestovaní a trávení času v doprave využíva aj navigáciu. Celkovo sme od vás získali asi 530 značiek navigácií, ktoré používate. Vyradili sme odpovede o nepoužívaní a aj iné. Medzi všetkými odpoveďami sme narazili aj na extrémy ako napríklad nepochopenie otázky, či len pokus o pobavenie našej redakcie. Nálezy v podobe „Automapa z roku 1985“, „manželka“, alebo „manžel“ vystriedali aj „spoliehanie na náhodu“, „stačia mi tabule“ a pod. Na jednoduchú otázku „Používate cestovnú navigáciu? Ak áno, akú značku?“ sme dostali v skutku prekvapivú odpoveď: „GPS navigácia“. Značku sme sa nedozvedeli, no rovnaký nápad malo 74 účastníkov ankety. Ktoré navigácie sa objavili v našej ankete najčastejšie a ktoré teda podľa výsledkov II. ročníka veľkej jesennej ankety patria medzi najobľúbenejšie?

  1. Sygic
  2. Garmin
  3. TomTom
  4. Mio
  5. Google Maps

Sygic a Garmin spolu zápasili o prvé miesto. Skončili takmer na rovnako s minimálnym rozdielom. Víťazom sa však stal Sygic (120). Najmä pri Sygic a pri Garmin (117) si rôzni ich používatelia neodpustili aj niekoľko svojich poznámok a pochvál na daný systém. Používatelia navigácie Garmin napríklad uvádzali aj konkrétne názvy modelov, medzi ktorými sa objavili napríklad Dakota, alebo modely Nuvi. Viac ako tri pätiny z počtu hlasov za Sygic získalo TomTom (70 hlasov), nasledovalo Mio (48) a potom sa umiestnilo Google Maps (39), ktoré je taktiež nástrojom pre navigáciu v mobile, ale aj na desktop počítačoch. Ďalší sa v poradí umiestnili už na menších číslach prekvapivo mobilné aplikácie Waze, Navigon a iGO s počtami pod 15 hlasov.

Prekvapivé je, že bezplatná navigácia pre mobilné telefóny Waze, ktorú nedávno odkúpil Google a vyniká najmä schopnosťou okamžite reagovať a upozorniť na problémy, hliadky, radary a uzávierky vďaka priamemu sledovaniu a nahlasovaniu ostatnými, získala pomerne málo hlasov. Len okolo 20 používateľov na navigácií sa priznalo k používaniu Waze.