Muž mal 4 roky polovicu tváre a dieru v hlave, pomohla mu 3D tlačiareň

0
7222

Eric a deravá hlava60 ročný Eric Moger, môže žiť opäť plnohodnotný život. Pred pár rokmi si rakovina kože a veľký nádor vyžiadali krutú daň. Lekári mu boli nútení vybrať časť hornej čeľuste, líce až po ľavé oko vrátane kostí a tkaniva pod kosťami. Celé 4 roky mal v hlave veľkú dieru, ktorá mu znemožňovala poriadne dýchať, ale aj jesť a piť. No pre nádor veľkosti tenisovej loptičky mu tak zachránili život. Viditeľná nosová aj ústna dutina dlho tvorili nebezpečenstvo zadusenia. Po štyroch rokoch trápenia však našiel pomoc u odborníkov a zubných chirurgov schopných využiť na pomoc 3D modelovanie. Za celý čas nemohol hovoriť jasne, jedol výhradne cez trubicu priamo do žalúdka a okrem zdravotných problémov ho ochorenie pripravilo aj o spoločenský život. (zdroj foto: video v článku, youtube)

3D tlačiareň môže aj pomáhať
3D tlačiareň je vynález poslednej doby, ktorý ešte môže spraviť veľkú dieru do sveta. Nachádza čoraz viac využitie aj v medicíne, kde by sa 3D tlači mohli časom otvárať bohaté možnosti. S pomocou skenu jeho celej pravej polovice vytvorili zrkadlovým obrátením chýbajúcu ľavú polovicu v tvare, ktorý by mohol vyplniť dieru. 3D tlačiareň v tomto prípade vytvorila formu, v ktorej mohol byť vyliaty silikón po stuhnutí tvoriaci hotovú protézu kože a tváre. Najvýraznejšie mu pomohol zubný chirurg Andrew Dawood, ktorý s využitím 3D modelácie tváre a lebky mohol vytvoriť okrem silikónovej kože aj zariadenie skrývajúce sa pod silikónom, ktoré zároveň umožňuje správne tesnenie. Eric tak môže konečne jesť aj piť. Zároveň sa plánuje oženiť so svojou priateľkou Karen, ktorá s ním zostala aj počas choroby a trápenia.

Rakovina kože typu Spinocelulárny karcinóm
Spinocelulárny karcinóm je druhá najčastejšia forma rakoviny, na ľudskom tele môže tvoriť nádory na koži. V prípade, ak sa odhalia neskoro, je nutný radikálny chirurgický zákrok. Presne je popisovaná v tomto článku.