Mobilné telefóny budú mať do roku 2011 univerzálne nabíjačky

0
1346

Technology: Apple iPhone 3GTiež ste neraz riešili kúpu nabíjačky pre mobilný telefón a bol s tým problém? Aký to máte vlastne typ telefónu? Európska komisia už dávnejšie chcela schváliť jednotný typ nabíjačiek, čo by určite pomohlo zjednodušiť výrobu a distribúciu, ako aj údržbu telefónov. Napríklad pri strate vašej jedinečnej na nie bežný telefón by ste tak mohli použiť nabíjačku brata, otca, či kohokoľvek v práci.

Samozrejme, toto vylepšenie má praktické výhody, rovnako tak ako aj spomínané distribučné a výrobné. Každý výrobca sa vo svete nabíjačiek snažil byť ojedinelý a každý má dôvody k tomu, ako vyzeraj ich nabíjačky. O definitívnom schválení jednotnej koncovky a nabíjačky – teda schválení univerzálnej nabíjačky informovala EÚ včera. Celá vec prebieha so súhlasom štandardizačných úradov CEN-CENELEC a ETSI. Univerzálne nabíjačky by sa mali objaviť už začiatkom budúceho roku.

Zhodu vo výrobe koncoviek avizovali už v roku 2009 výrobcovia ako Nokia, Apple či Samsung. V súčasnosti mnohé mobilné telefóny používajú koncovku Micro-USB pomocou ktorej sa väčšina telefónov dá nabíjať už len pripojením USB do počítača. Túto výhodu azda nikto nepokladá za mínus, práve naopak, za veľké plus. Okrem všetkých spomínaných dôvodov by mohlo byť dôvodom šetrenie. Nemusíte kupovať novú nabíjačku, keď vám stačí v budúcnosti akákoľvek staršia, alebo požičaná. Mnohí vlastnia aj dva telefóny, stačí im potom jedna. Uvidíme, ako sa s touto úlohou výrobcovia a distribúcia popasuje.