Čínske Lamborghini Murcielago je na 99% identické, stojí len 65 000 USD

0
2619

Lamborghini Murcielago LP64 je pomerne drahý model luxusného vozidla. V Číne by ste si ho však mohli kúpiť už za 65 000 USD, čo je len jedna osmina jeho ceny v origináli. Podarilo sa to nadšencom pre túto automobilku a motivovala ich prílišná cena originálu. Rozhodli sa preto na základoch starej TOYOTY MR2 postaviť nové vozidlo, ktoré bude na 99 percent, ako uvádzajú niektoré médiá, identické s originálom. Ich zámer im vyšiel na výbornú. Precíznosť, s akou bola Toyota MR2 zmenená na nové Lamborgini, zaujala aj rôznych výrobcov automobilov v krajine a tak ak aj bol v skupine nezamestnaný majster, zrejme má o prácu postarané. Čínsky model má názov Shanzai Lamborghini. Niečo, čo by v Európe, alebo v Amerike pre použiteľnosť toho istého názvu ani neprešlo, pokiaľ sa na aute zarobí čo i len jeden dolár.

shanzai lamborghini

Lamborghini Murcielago

Motor má silu 176 koní, ide o Toyotu 2,2l, vyberie stovku za 9 sekúnd. Má elektricky ovládané okná, krídla, kožené sedačky a kožený interiér. Na prvý pohľad ide o Lamborgini, no nemá LED svetlá, ktoré by vozidlo predražili o slušný balík. Tiež nie sú niektoré diely okolo motora originál, keďže sú vyrábané na zakázku. Auto však oficiálne nemôže na cesty. Ide totiž o celkom nový model bez technického preukazu, čo je aj v samotnej Číne nutnosť, musel by byť registrovaný a tak nedostane EVČ. V každom prípade, ako sa jeho autori odvolávajú, ide o vozidlo plne použiteľné pre vodičské možnosti.

Čínske kópie sú svetoznáme
Číňania sú majstrami v kopírovaní. S patentmi si nikdy príliš hlavu nelámali, s autorským zákonom už vôbec nie. Čínske automobilky často šokujú dizajnom svojich vozidiel, ktorý takmer úplne kopíruje nákladné štúdie a nápady európskych automobiliek, od luxusných britských vozidiel po lacnejšie mestské Peugeoty, Fiaty a podobne. Trh neraz zaplavujú aj čínske kópie mobilných telefónov Nokia alebo Apple, pod názvami ako NOKLA, alebo Aqqle a podobne. Najväčším vrcholom však bolo minuloročné otvorenie mestečka pri jednom čínskom jazere, ktoré do detailu skopírovalo historické mesto Hallstat. Číňania túžili po tradičnej architektúre a kráse tohto miesta u seba a tak vyslali fotografov, ktorí si celé mesto dôsledne vyfotografovali a v tajnosti potom pripravili plány na výstavbu vlastného.