Arecibo – slávny teleskop z Bondovky stále skúma vesmír

0
1552

Pokiaľ by vám niekto povedal jeho názov, možno nikto by nevedel o čo ide. Ak by ste však videli scénku z jednej staršej bondovky, kde sa James Bond šmýka do záhadného obrovského satelitu vystavaného v malom údolí v horách, zrejme by ste si spomenuli, že vtedy išlo o nástroj zla. Okrem Jamesa Bonda sa tu nakrúcalo ešte niekoľko filmov známeho, alebo menej známeho mena. V skutočnosti ale ide o cenný vedecký prístroj, ktorý svojho času prekonal dobu v možnostiach a vyspelosti meraní. Arecibo je teleskop, ktorý existuje z polovice minulého storočia na ostrove Portoriko, patriacom pod USA.

Od svojho vzniku sa podieľal na veľmi presných meraniach vesmíru, signálov prichádzajúcich z vesmíru ako aj napomáhal pri rôznych projektoch a misiách vo vesmíre. Stále je činným nástrojom nesmiernej hodnoty, aj keď o neho a o jeho rekonštrukciu príliš USA už nejaví z najmä finančných dôvodov záujem. Arecibo teleskopické observatórium získalo meno podľa neďalekého mestečka na severnom pobreží ostrova. Viaceré miesta v okolí Portorika a jeho ostrovov bolo v minulom storočí takmer celých sto rokov cvičiskom armády a útokov po vylodení. Využitie ostrovov aj pre vesmírny výskum vyplýval z pokojnej polohy bez rušivých svetiel. Systém teleskopu je dokona navrhnutý tak, že hoci je pevne zakotvený v zemi, pre svoj tvar môže využiť pohyblivý snímač presne v strede zavesený na ramenách. Ten má niekoľko ton a posúva sa zarovno otáčania našej Zeme podľa potreby.

Táto stále funkčná technická pamiatka púta návštevníkov nie len z USA. Mnohé sa je možné dozvedieť aj priamo z múzea, ktoré postavili v areáli výskumného centra.

Viac o ňom napríklad na slovenských stránkach: http://portoriko.us/teleskop-arecibo.php