19 ročný Holanďan vymyslel spôsob, ako vyčistiť oceány od ton odpadu

0
2096

Len 19 ročný mladík z Holandska, Boyan Slat, spôsobil prevrat v oblasti čistenia oceánov. Svet sa posledné desaťročia už niekoľko krát presvedčil o zničujúcom dopade ľahostajnosti v oblasti nakladania s odpadom. Podarilo sa mu navrhnúť zariadenie s dlhými ukotvenými ramenami, ktoré by využívali prúdenie mora a pohyb morských hladín. Fľaše a odpad by sa zabrzdil o ramená a posúval sa až do zberného miesta, ktoré by ho ďalej spracovalo.

Vyčistenie oceánov od ton odpadu pomocou zariadenia 19 ročného

Z prvých návrhov, ktoré odprezentoval na rôznych výstavách v rámci organizácie za čisté oceány The Ocean Cleanup Foundation, ktorú sám založil. Zariadenie nazval Ocean Cleanup Array a nadchol tým odbornú aj laickú verejnosť. Najmä však jeho nápad momentálne nemá núdzu o sponzorov, ktorí sa radi zapoja do technológie, ktorou sa snaží zachrániť najmä morský život, ktorý v kilometre dlhom ostrove nachádzajú svoju smrť.

Video zachytáva prvé predstavenie projektu na konferencii TEDxDelft 12

Tisícky ton plastových fliaš a plávajúceho odpadu sa hromadia v strede Atlantického oceánu, aj v Tichom oceáne. Umelé ostrovy vytvorené len z odpadu väznia množstvo živočíchov, celkom zatemnia prístup slnku aj do miest, kde možno pred tým nejaké slnko bolo. Doteraz neprišiel nikto s nápadom, ako tento odpad z morí odstrániť. Svitá na lepšie časy. Niektoré miesta na svete sú zaplavené tonami odpadu, pláže odľahlejších miest sú miestom úmrtia mnohých vtákov, cicavcov. Príkladom je aj katastrofálna situácia na ostrove Midway, o ktorej sme nedávno písali.