100 výročie potopenia nepotopiteľnej lode Titanic

0
2476

Pred 100 rokmi v niekoľkých médiách sveta našla miesto správa o tom, že na more vyplávala nepotopiteľná luxusná loď Titanic smerujúca z Anglicka do Ameriky. Možno prehnaná pýcha, alebo len súhra nešťastných náhod spôsobili, že práve zajtra bude 100 výročie toho, ako sa už po celom svete začali šíriť správy o tom, aké nešťastie postihlo nepotopiteľný Titanic. Žiadna iná loď nie je tak slávna, so žiadnou inou sme sa vo filmovom, románovom, alebo parodickom svete nestretli viac krát, ako s Titanicom. Práve Titanic je dnes aj po sto rokoch synonymom pýchy, po ktorej nasleduje pád. Je tiež synonymom predbežných rozhodnutí, ak berieme do úvahy prívlastok „nepotopiteľná“. Od tej doby nikto nenazýva loď nepotopiteľnou.

Prečo vlastne nepotopiteľná?
Že loď nazvali nepotopiteľnou bola len marketingová záležitosť, ktorá ťažila s niektorých faktov. Prvým faktom bolo, že pri stavbe Titanicu boli použité v tej dobe najmodernejšie a najlepšie technologické výdobytky a postupy, aké vôbec v tom čase na lodi mohli byť. Naozaj sa dokonca riešili aj také detaily a prvky konštrukcie, aby prežili aj stretnutie s ľadovcom. Smolou pre Titanic však bolo, že jeho trup ľadovec poškodil na veľmi dlhej ploche tesne nad oblasťou s dvojitým dnom, ktorá bola spevnená pre tento prípad. Nešlo dokonca o jednu veľkú ryhu, ktorá loď potopila, ale o množstvo menších trhlín a preliačenín, ako neskôr dokázali výskumy vraku lode. Nepotopiteľnou teda loď nazvali práve preto, že mala tú najlepšiu techniku a počítalo sa skoro so všetkým. Žiaľ len skoro.

Aj po sto rokoch sú nám známe a neustále vychádzajú na povrch aj nové príbehy ľudí, čo katastrofu na Titanicu prežili. Na palube boli aj Slováci. Nepatrili medzi absolútnu smotánku a aj preto nie všetkým bolo dopriate prežiť. Situácií a chaos na lodi celkom verne popisoval aj film Jamesa Camerona z roku 1998, ktorý v týchto dňoch prezentuje svoju 3D rozšírenú verziu. Keďže je však téma Titanic na dlho, v spolupráci s bývalou redaktorkou Alexandrou bola vytvorená informačná stránka o tejto lodi, ktorá prináša viacero faktov, informácií o obetiach a o technike samotnej lode. Pokiaľ vás Titanic zaujíma podrobne, určite siahnite po stránkach www.titanic100years.in.

Dnes a zajtra sa na viacerých miestach budú konať spomienkové akcie. Nepochybne majú niečo pripravené aj na viacerých amerických cintorínoch, kam odvážali nájdené mŕtve a neidentifikovateľné telá ľudí z mora. Spomienková akcia sa bude konať aj tesne nad vrakom Titanicu, v prístave odkiaľ vyplával, ako aj v prístave v New Yorku, kam doplávať mal, no nakoniec preživších priviezla len loď Carpathia, ktorá bola na mieste nešťastia ako prvá. Nešťastie si dnes istotne pripomenú aj mnohé médiá, pričom z konkrétnych podujatí budeme mať možnosť vidieť zábery až počas nedele.