Zaujímavé stavby Bratislavy: Kostol Sv. Alžbety inak známy Modrý kostolík

0
6587

Modrý KostolíkJednou z najfotografovanejších budov v Bratislave, hoci nie každý návštevník o nej vie, je Kostol Svätej Alžbety, inak hovorovo známy ako modrý kostolík. V Bratislave sa pritom nachádzajú dva kostoly s rovnakým názvom a aj preto, nie len pre farbu tohto konkrétneho, sa udomácnil stručný hovorový názov. Tento je však zasvätený Alžbete Uhorskej, dcére Ondreja II., ktorá bola sväticou pochádzajúcou práve z Bratislavy.

Secesia
Postavili ho v rokoch 1909 až 1913 v secesnom architektonickom štýle podľa návrhu budapeštianskeho architekta Edmunda Lechnera a na prvý pohľad pripomína rozprávkovú stavbu z perníka, či stavbu podobnú oblinami na pieskové stavby veľkých majstrov stavieb z piesku zo zahraničia. Nachádza sa na ulici Bezručova, v mestskej časti Staré Mesto v Bratislave a je prístupný z viacerých smerov. V jeho tesnej blízkosti na druhom „brehu“ ulice sa nachádza stará chátrajúca budova známej nemocnice. V tesnej blízkosti je secesná budova gymnázia Grosslingova. Táto škola v minulosti spolu s kostolom a priľahlou farou tvorila jeden areál, o čom svedčí aj rovnaký secesný štýl.

Modrý kostolík na Bezručovej, Bratislava

Modrý kostolík na Bezručovej, Bratislava

Zaujímavosti
Kostolík nadchne azda každého aj okoloidúceho turistu. Dokonca je vďačným objektom fotografov, ktorí sa zatúlajú do uličiek Bratislavy a vôbec netušia, že môžu niečo takéto nájsť. Nejde o typický kostol, čo je zrejmé už na prvý pohľad. Jednoloďová stavba má totiž zvonicu na pravo od vchodu. Nad vchodom vyniká mozaika z farebných skiel s postavou Sv. Alžbety ako drží po sediačky kyticu ruží a dve ďalšie postavy. Fasáda stavby je tvorená z oblých hrán a prevažujúcej modrej alebo bielej farby. Všetky fasády pritom nesú obe farby vo vlastných poliach. Klenby kostola sú zo železobetónu, no tento fakt je dobre ukrytý v malej, ale veľmi krásnej stavbe. Zaujímavá je aj z vnútra. Na hlavnom oltári je obraz sv. Alžbety, v interiéry je 6 nástenných malieb a aj vzorovanie oblakov. Podobné dizajnové prvky ako vonku sú viditeľné aj v interiéri. Autor zanechával symetriu až na vežu, čo je prejavom uhorskej architektonickej školy. Podobnú stavbu na Slovensku budete hľadať veľmi ťažko.

Modrý kostolík na Bezručovej, Bratislava