Internetová banka Paypal: ako si zriadiť účet a spoznať Paypal

0
5241

Paypal účet v ČRPaypal je nástroj umožňujúci platiť cez internet kdekoľvek na svete. Paypal už niekoľko rokov využívajú ľudia na celom svete napríklad za platbu tovaru, rôznych služieb, no využívajú ho aj firmy na Slovensku. Uľahčuje situáciu napríklad, ak nemáte dôveru v systém platby kartou, ale poznáte systém Paypal. Poslať tak môžete cez Paypal napríklad kvety niekomu v USA cez amerického doručovateľa a nie je potrebný účet v americkej banke. Peniaze má ihneď. Rovnako tak pri využívaní nákupov na stránkach ako je eBay.com, či Amazon. Paypalom je možné dnes platiť aj webhostingové služby, napríklad na www.gigaserver.cz je takto možné platiť vlastné webstránky aj hosting, pričom platca môže byť pokojne z Bangladéša. Ide o nespočetné množstvo obchodov, ktoré dnes umožňujú platbu s touto službou charakteristického modrého loga. Zriadenie účtu je veľmi jednoduché. Tu je zopár krokov, ako sa dopracovať k vlastnému účtu, no pre začiatok pár informácií a upozornení.

Spoznajte Paypal z druhej stránky

  • Paypal je internetová banka. Jej sídlo je v Írsku a tak treba mať na pamäti, že Írsko je súčasťou EÚ. Pokiaľ zarábate na reklame na internete, podnikáte cez internet, alebo sa vám darí iným spôsobom zarábať a nechávate si zárobok posielať na Paypal, ide o presne taký istý druh banky ako u nás na Slovensku. Akýkoľvek príjem je nutné zdaňovať a tak aj príjem na Paypal podlieha nutnosti zdanenia. Svoje o tom vedia podnikatelia a živnostníci, ktorí majú Paypal účet zriadený pod firmou, alebo využívaný na podnikateľské účely. Je preto nutné nezabúdať na Paypal pri daňovom priznaní.
  • Paypal, aby mal vôbec istotu, že existujete a nejde o nejaký pokus obísť daňový systém, vyžaduje overenie pravosti. Tak ako pri bežnej banke dávate občiansky preukaz, aj tu si služba vypýta overenie adresy, vyžiada si odoslanie naskenovaného dokladu totožnosti, a nejakého nie starého účtu s adresou, aby bolo jasné, že je adresa Vaša a pošta sa k vám dostáva.
  • Tieto overenia sú pre všetkých a sú totožné s bežnou bankou, čiže nejde o nič výnimočné. Je celkom možné, že Paypal budete nakoniec využívať len na malé platby, priamu platbu kartou, alebo dobíjanie peniazmi z vášho účtu a nič viac.
  • Pri vstupe do webu Paypal sa vždy ubezpečte, že ste vstúpili priamo na stránky www.paypal.com, alebo http://paypal.com/ a nie čokoľvek, čo sa na názov len podobá, ako napríklad www.payplaa.org a podobne. Podobne ako pri iných podobných stránkach, aj tu existujú podvodníci, ktorí sa snažia nalákať vás podvodnými emailami na kliknutie a následne čakajú, že zadáte svoj login a heslo.
  • Váš login je vždy váš email. Nikdy preto nedávajte taký email, ktorý je do práce, na organizáciu, na server, ktorému nedávate dôležitosť, alebo na pochybné emaily. Podobne ako pri Facebooku, Paypal počíta s tým, že váš email je naveky. Azet.sk napríklad ruší email po 6 mesiacoch neprihlásenia sa na email, centrum.sk a iné služby taktiež rušia účty. Preto sa neodporúča pre Paypal vytvárať samostatný účet, kde sa nakoniec vôbec nebudete prihlasovať.

Zriadenie Paypal
Krok za krokom pri zriadení Paypal účtu, ktorý je bezplatný.

  • Vstúpte na stránky www.paypal.com a kliknite na tlačidlo SIGN UP NOW.
  • Bezpodmienečne zadané údaje zadávajte správne. Ako krajinu uveďte Slovakia a jazyk English, keďže nič podobné nie je. Hneď na začiatku máte na výber, či ide o osobný, alebo obchodný účet. Osobný účet je bezplatný.
  • Registračný formulár si vyžiada viacero údajov o vás, ako aj o vašej bankovej karte. Podporované sú Maestro, MasterCard, VISA, Discover a AMEX. Obávať sa zadávať údaje o karte nie je nutné. Zadanie karty slúži na to, že umožní pri platbe cez Paypal priamo stiahnuť peniaze z Vašej karty. Napríklad ak vstúpite do obchodu FTD.com a plánujete poslať kvety priateľke do Denveru, uskutočníte objednávku a pri platbe kliknete na ikonu Paypal. Potvrdíte súhlas s odoslaním čiastky a tá sa automaticky odpíše z vášho účtu. Samozrejme za predpokladu, že vo vašom Paypal účte nemáte nahraté ešte žiadne peniaze. Nižšie je niekoľko spôsobov, ako dostať na Paypal peniaze.

Overenie účtu:
Po prihlásení je vo vašom účte zo začiatku v hornej časti pri logine uvedené UNVERIFIED, čo znamená, že váš účet nebol ešte overený a tak nebudete môcť prijímať väčšie čiastky, pričom účet je možné už používať na nabíjanie a platby. Kliknite na tento status a podľa inštrukcii sa pokúste odoslať potvrdzujúce dokumenty. Skenovanú ID card, čiže občiansky preukaz, alebo účty z kamenných bánk na Slovensku nie staršie ako tri mesiace následne potvrdia zamestnanci Paypal. Rozhranie služby nie je v slovenčine a tak je nutné poznať jazyk. V prípade nejasností existuje resolution center – podpora, ktorá v skutočnosti sídli v Indii, kde sú školení zamestnanci a vedia občas po anglicky podobne, ako vy sami. Overenie účtu môže trvať od 1 dňa do 3 dní.

Bankový účet asociovaný s Paypal
Nutnosťou je pridanie bankového účtu k Paypal účtu. Ten bude slúžiť ako nerozlučný kamarát, najmä pre prípady, kedy budete chcieť peniaze z Paypal previesť priamo na bankový účet a peniazmi potom disponovať na svojom klasickom účte niekde v slovenskej banke klasickým spôsobom. Voľba MY ACCOUNT a PROFILE umožňuje výber viacerých nastavení. Voľba ADD/EDIT BANK ACCOUNT a tlačidlo ADD umožňuje pridať banku. Vaše číslo účtu je nutné pridávať vo formáte IBAN začínajúce SK. Pridať môžete len svoju kartu. IBAN formát vášho čísla účtu sa dá zistiť pomocou online kalkulačiek, ktoré má každá banka na svojom webe. Následne na toto číslo účtu príde malá suma, niekoľko centov a pre potvrdenie pravosti vášho čísla účtu bude nutné presnú sumu zadať do okienka pre overenie čísla účtu. Toto trvá približne deň až dva. Ak vám teda Paypal pošle sumu 0,73 centov, aj do okna pre overenie je nutné zadať presnú sumu.

Peniaze na Paypal
Peniaze si môžete na Paypal nahrať priamo dobitím zo svojho účtu, alebo získaním inej platby od niekoho iného. Peniaze sa dajú posielať pomocou položky v ponuke s názvom SEND MONEY. Adresát peňazí je emailová adresa, presnejšie login toho na Paypali, komu peniaze posielate. Peniaze je možné aj vyžiadať tým, že cez položku REQUEST MONEY odošlete správu konkrétnym adresátom aj s množstvom. Tým sa napríklad môžete niekomu pripomenúť, alebo zariadiť pripomienku k dohodnutej platbe. Ak potrebujete zarobené peniaze odoslať na svoj účet v niektorej slovenskej banke pridanej k vášmu Paypal, potom voľte voľbu WITHDRAW. V závislosti od krajiny si môže Paypal účtovať malý poplatok za prevedenie malej sumy na váš účet. V prípade Slovenska si Paypal účtuje poplatok za prevod peňazí do 2 dní priamo na Vašu kartu a to vo výške 2 €. Prevod na bankový účet je bezplatný.

Nahrávanie peňazí priamo:
Paypal umožňuje nahrávať finančnú čiastku na účet Paypal priamo. Na Slovensku existuje priamo v rozhraní paypal odklik na TOP UP ACCOUNT (INSTANTLY) priamo z menu. Odkaz smeruje na službu slovenského poskytovateľa TrustPay, ktorá patrí medzi najlepšie služby tohto typu v Európe. Ide o priame nabíjanie peňazí online.
Z Paypal účtu registrovaného Slovákom je smerovanie na: https://www.paypal-dobijanie.sk/
Z Paypal účtu registrovaného Čechom je smerovanie na: https://www.paypal-dobijeni.cz/
V oboch prípadoch ide o vierohodný a overený spôsob dobíjania peňazí. Veľké banky umožňujú okamžité nabitie čiastky. Banky ako mBank alebo ZUNO vyžadujú niekoľko hodinové počkanie.